8x gerechten die je hart sneller doen kloppen

14 februari 2022
door Luka Onze recepten

    Inspiratie nodig voor Valentijnsdag en vergeten je HelloFresh box te bestellen? Vrees niet! Hier staan de beste Valentijnsdagrecepten voor je op een rij. Pluis zelf uit welk recept het meest geschikt is voor jouw dag van de liefde óf speel de Valentijnsquiz op de instagram van HelloFresh NL. Veel kookplezier!

    8x gerechten die je hart sneller doen kloppen

    Funky freekeh met harissa, spinazie en geroosterde wortel

    Als je houdt van de kruidige Midden-Oosterse keuken dan is dit recept echt een aanrader.

    Funky freekeh met harissa, spinazie en geroosterde wortel

    Ingrediënten

    • 2 wortels
    • 150 g freekeh
    • 100 g feta
    • 30 g gebrande en gezouten amandelen
    • 125 g babyspinazie
    • 1 rode ui
    • 1 teentje knoflook
    • 20 g harissa
    • 1 el Midden-Oosterse kruidenmix
    • 2 tl honing
    • ½ blokje groentebouillon
    • 1.5 el olijfolie

    Bereidingswijze

    1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de freekeh en verkruimel het halve bouillonblokje boven de pan. Snijd de wortel in de lengte doormidden en snijd dunne staafjes van maximaal 1/2 cm. Meng de wortel in een kom met de Midden-Oosterse kruiden en 1 el olijfolie.
    2. Verspreid de wortel over een bakplaat met bakpapier en bak 20 – 25 minuten in de oven. Schep halverwege om en voeg indien nodig wat extra olijfolie toe. De wortel is klaar wanneer de puntjes donker beginnen te kleuren en de binnenkant zacht is. Kook de freekeh, afgedekt, 17 – 20 minuten, giet af en laat uitstomen.
    3. Hak de gebrande amandelen grof en bewaar apart.
    4. Pers de knoflook of snijd fijn. Snipper de rode ui. Verhit in een koekenpan 1/4 el olijfolie per persoon op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en fruit 2 – 3 minuten. Voeg de honing en harissa toe. Verhit 30 seconden of tot het begint te geuren. Meng de saus meteen door de freekeh.
    5. Voeg de spinazie hand voor hand toe aan de pan met freekeh. Roer telkens goed door.
    6. Verdeel de freekeh over de borden. Leg de geroosterde wortelen erop. Verkruimel de feta erboven en garneer met de fijngehakte amandelen.

    Portobello met salsa van avocado en limoen

    Dit recept met vlezige portobello is een heerlijk alternatief voor biefstuk.

    Portobello met salsa van avocado en limoen

    Ingrediënten

    • 400 g krieltjes
    • ½ limoen
    • 1 rode puntpaprika
    • 4 portobello’s
    • 1 avocado
    • 50 g feta
    • 40 g labne of saus op yoghurt basis
    • 1 kleine rode ui
    • 5 g verse bladpeterselie
    • 1 teentje knoflook
    • 2 tl gemalen komijnzaad

    Bereidingswijze

    1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de krieltjes en halveer ze. Snijd eventuele grote krieltjes in vieren. Meng de krieltjes in een kom met 1 el olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de krieltjes over een bakplaat met bakpapier en bak 25 – 30 minuten in de oven. Schep halverwege om.
    2. Snipper de ui. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de rode puntpaprika in de lengte doormidden en snijd vervolgens in reepjes. Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan met deksel op middelmatig vuur en roerbak de knoflook, ui en rode puntpaprika 2 minuten.
    3. Leg de portobello geheel in de pan en bak, afgedekt, 15 minuten. Snijd de peterselie fijn. Pers de limoen uit. Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en schil en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Meng in een kom de peterselie, het limoensap en de avocado. Breng op smaak met peper en zout.
    4. Keer de portobello halverwege om en voeg 1 tl gemalen komijnzaad per persoon toe. Breng op smaak met peper en zout. Verbrokkel de feta.
    5. Snijd de portobello, net als bij een biefstuk, in dunne plakken.
    6. Leg de portobello op het bord en verdeel de zoete puntpaprika en ui erover. Serveer met de krieltjes en de limoen-avocadosalsa. Garneer met feta. Serveer de labne of yoghurtsaus bij de krieltjes.

    Pasta pesto met courgette en mozzarella

    Met deze Italiaanse klassieker is het onmogelijk om de plank mis te slaan.

    Pasta pesto met courgette en mozzarella

    Ingrediënten

    • 1.5 courgette
    • 1 bol mozzarella
    • 80 g groene pesto
    • 40 g rucola
    • 180 g conchiglie
    • 15 g verse krulpeterselie
    • 1 ui
    • 2 teentjes knoflook
    • ½ blokje groentebouillon
    • 1 el rode wijnazijn
    • 2 el olijfolie
    • 1 el extra vierge olijfolie
    • peper en zout naar smaak

    Bereidingswijze

    1. Breng in een pan met deksel ruim water aan de kook voor de conchiglie. Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de courgette in plakken van 1 cm dik. Snijd de krulpeterselie fijn. Scheur de mozzarella in grove stukken.
    2. Kook de conchiglie, afgedekt, 14 – 16 minuten in de pan met deksel. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.
    3. Meng in een kom de pesto met de peterselie, 1 el rode wijnazijn en 1 el extra vierge olijfolie. Breng op smaak met ruim peper en zout.
    4. Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en bak de courgette 2 minuten per kant op hoog vuur. Breng op smaak met peper en zout. Haal daarna uit de pan en wikkel in aluminiumfolie.
    5. Verhit weer 1 el olijfolie in dezelfde koekenpan en fruit de ui en knoflook 2 – 3 minuten op middelhoog vuur. Verkruimel 1/2 bouillonblokje boven de koekenpan, voeg de conchiglie en pesto toe en meng goed. Scheur het grootste deel van de rucola grof boven de pan, zet het vuur uit en schep goed om.
    6. Verdeel de pasta over de borden en leg de courgette ernaast. Verdeel de mozzarella over de conchiglie en garneer met de overige rucola.

    Gebakken zalmfilet met zeekraal

    Pak jij helemaal uit deze Valentijnsdag? Ga dan voor deze luxe zalmfilet.

    Gebakken zalmfilet met zeekraal

    Ingrediënten

    • 500 g krieltjes
    • 1 venkel
    • 2 zalmfilets met huid
    • ½ citroen
    • 1 rode ui
    • 50 g zeekraal
    • 50 g mayonnaise
    • 5 gr verse dille
    • 5 el olijfolie
    • 2 g roomboter
    • peper en zout naar smaak

    Bereidingswijze

    1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de krieltjes en halveer ze. Leg de krieltjes in een ovenschaal en meng met 2 el olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Bak de krieltjes 25 – 35 minuten in de oven. Schep halverwege om.
    2. Snipper ondertussen de rode ui en pers de knoflook of snijd fijn. Halveer de venkel, snijd in kwarten en verwijder de harde stengels en kern. Snipper de venkel. Verhit de roomboter in een hapjespan op middelhoog vuur en fruit de rode ui 2 – 3 minuten. Voeg de gesnipperde venkel toe en bak deze in 10 – 12 minuten zacht.
    3. Blus vervolgens af met 6 el water en laat inkoken tot het grootste deel van het vocht is verdampt. Voeg eventueel meer water toe wanneer je de venkel nog zachter wilt. Pers ondertussen de citroen uit en hak de dille grof. Meng in een kleine kom 1 tl citroensap met de mayonnaise.
    4. Dep de zalmfilet droog met keukenpapier en wrijf in met peper en zout. Verhit 2 el olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de zalmfilet 2 – 3 minuten op de huid. Zet het vuur lager, draai de vis om en bak nog 1 – 2 minuten.
    5. Verhit tegelijkertijd de overige olijfolie in een andere koekenpan en fruit de knoflook 1 – 2 minuten. Voeg de zeekraal toe en roerbak nog 1 – 2 minuten.
    6. Verdeel de krieltjes over de borden, schep de venkel ernaast en leg de zalmfilet op de venkel. Schep de gebakken zeekraal op de zalm en garneer het gerecht met dille. Serveer met de citroenmayonaise.

    Parelcouscoussalade met avocadodip en witte kaas

    Onderschat deze salade niet, naast fris en gezond is hij ook erg vullend!

    Parelcouscoussalade met avocadodip en witte kaas

    Ingrediënten

    • 170 g parelcouscous
    • 2 tomaten
    • 75 g feta
    • 60 g veldsla
    • 1 avocado
    • 1 limoen
    • 1 sjalot
    • 20 g pompoenpitten
    • verse koriander
    • ½ tl honing
    • 1 tl witte balsamicoazijn
    • 1 blokje groentebouillon
    • 2 el extra vierge olijfolie
    • peper en zout naar smaak

    Bereidingswijze

    1. Breng 600 ml water aan de kook in een pan met deksel en verkruimel er 1 bouillonblokje boven. Snipper daarna de sjalot en snijd de tomaat en de avocado in blokjes.
    2. Voeg de parelcouscous toe aan de pan met deksel, kook in 12 minuten gaar en giet af. Rasp de schil van de limoen en pers de limoen uit. Snijd daarna de verse koriander fijn. Verhit een koekenpan, zonder olie, op hoog vuur en rooster de pompoenpitten tot ze beginnen te poffen.
    3. Klop in een saladekom de extra vierge olijfolie, de witte balsamicoazijn, de honing en 2 tl limoensap en 1 tl limoenrasp tot een vinaigrette. Meng de parelcouscous en de sjalot door de vinaigrette. Meng er vervolgens de tomaat, de avocado, de koriander en de veldsla door.
    4. Verdeel de parelcouscous over de borden, verkruimel er de feta boven en bestrooi met de pompoenpitten.

    Gehaktbrood met serranoham en bruschetta

    Dit recept voor gehaktbrood is perfect voor grote eters die houden van een stevige maaltijd.

    Gehaktbrood met serranoham en bruschetta

    Ingrediënten

    • 400 g vastkokende aardappelen
    • 300 g half-om-halfgehakt
    • 40 g serranoham
    • 1 witte ciabatta
    • ½ aubergine
    • ½ courgette
    • 2 pruimtomaten
    • ½ bol buffelmozzarella
    • 1 ei
    • 50 g panko paneermeel
    • 50 g mayonnaise
    • 40 g zwarte-olijventapenade
    • 25 g geraspte parmigiano reggiano
    • 3 el pesto
    • een bos verse basilicum
    • 1 teentje knoflook
    • 4 el olijfolie
    • Truffelolie
    • peper en zout naar smaak

    Bereidingswijze

    1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng het gehakt in een kom met de panko, olijventapenade en 1  ei. Breng goed op smaak met peper en zout. Kneed in de vorm van een brood. Leg het gehaktbrood in een ovenschaal, omwikkel met de serranoham en besprenkel met een beetje olijfolie. Dek af met aluminiumfolie en bak 40 – 45 minuten in de oven.
    2. Schil de aardappelen of was ze grondig en snijd er frieten van ½  tot 1 cm breed van. Meng de frieten in een kom met 2 el olijfolie, peper en zout. Verspreid de frieten over een bakplaat met bakpapier en bak 30 – 35 minuten in het midden van de oven. Schep halverwege om.
    3. Snijd de tomaat in parten. Verwijder de zaden en snijd de rest in blokjes. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd het basilicum in reepjes. Meng in een kom de tomaat, knoflook, de helft van het basilicum en 1/2 el extra vierge olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de ciabatta in sneetjes en besprenkel met een beetje olijfolie.
    4. Snijd de courgette en aubergine in halve plakken. Verhit 2 el olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de aubergine 5 minuten. Voeg de courgette toe en bak nog 4 minuten. Breng op smaak met peper en zout. Trek de buffelmozzarella uit elkaar en scheur in kleine stukjes.
    5. Meng in een kleine kom de mayonaise met de truffelolie. Haal de frieten uit de oven en meng met de geraspte parmigiano reggiano. Leg de sneetjes ciabatta naast de frieten. Zet de bakplaat terug in de oven en bak beide in 2 minuten krokant.
    6. Beleg de sneetjes ciabatta met het tomatenmengsel. Leg de gegrilde groenten op een serveerschaal. Garneer met de mozzarella, de pesto en het overige verse basilicum. Leg het gehaktbrood op een plank en snijd in plakken. Serveer met de frieten, truffel-mayonaise en de bruschetta.

    Focaccia toast met kipgehakt en gegratineerde kaas

    Deze toast is altijd een succes. Maak je ‘m toch liever zonder vlees? Dan kan je heel gemakkelijk de kip vervangen door vegetarische kipstukjes.

    Focaccia toast met kipgehakt en gegratineerde kaas

    Ingrediënten

    • 2 focaccia broden met zongedroogde tomaat
    • 200 g kipgehakt met Italiaanse kruiden
    • 200 g spinazie
    • 2 tomaten
    • 1 ui
    • 50 g geraspte Italiaanse kaas
    • 40 g rode pesto
    • 2 tl zwarte balsamicoazijn
    • 1 el extra vierge olijfolie
    • 1 el olijfolie
    • peper en zout naar smaak

    Bereidingswijze

    1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de ui. Snijd de helft van de tomaat in plakken en de andere helft in parten.
    2. Verhit 1 el olijfolie per persoon in een hapjespan op middelhoog vuur. Fruit de ui 4 – 5 minuten. Voeg het kipgehakt toe en bak in 4 minuten los op middelhoog vuur. Verlaag het vuur naar middelmatig en scheur 2/3 van de spinazie, eventueel in delen, klein boven de hapjespan. Bak mee totdat de spinazie geslonken is. Breng op smaak met peper en zout.
    3. Snijd de focaccia langs de zijkant in tweeën en leg beide helften op een bakplaat met bakpapier. Besmeer de focaccia’s met de rode pesto en verdeel het kipgehakt met spinazie erover. Beleg met de plakjes tomaat en bestrooi met de geraspte Italiaanse kaas. Verwarm 8 – 10 minuten in de oven.
    4. Maak een dressing in een saladekom van 1 el extra vierge olijfolie, 2 tl zwarte balsamicoazijn, peper en zout. Meng de overige spinazie en de partjes tomaat in de saladekom met de dressing. Verdeel de focaccia toast over de borden en serveer met de salade.

    Snelle linguine met kipgehakt

    Deze pasta is gemaakt in een fluitje van een cent, maar daar proeft hij echt niet minder om.

    Snelle linguine met kipgehakt

    Ingrediënten

    • 200 g kipgehakt met Italiaanse kruiden
    • 180 g linguine
    • ½ blik cherrytomaten
    • 100 g spinazie
    • 80 g rode pesto
    • 1 ui
    • 5 g verse basilicum
    • 1 g roomboter
    • 1 el olijfolie
    • peper en zout naar smaak

    Bereidingswijze

    1. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel. Kook de linguine, afgedekt, 12 – 14 minuten. Giet af, bewaar een klein beetje kookvocht en laat zonder deksel uitstomen. Snipper ondertussen de ui.
    2. Verhit per persoon 1 el olijfolie in een hapjespan met deksel op hoog vuur, voeg de ui, peper en zout toe en bak 2 minuten. Voeg 1/2 blik cherrytomaten toe. Dek de pan af, zet het vuur middelmatig en bak nog 3 minuten.
    3. Verhit ondertussen 1/2 el roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg het kipgehakt toe en bak in 3 minuten los. Snijd de basilicum fijn. Voeg de spinazie, linguine, rode pesto, een scheutje kookvocht en het kipgehakt met bakvet toe aan de hapjespan met groenten. Schep 1 minuut goed om, tot de spinazie geslonken is.
    4. Verdeel de linguine over de borden. Garneer met het basilicum.
    Vorig artikel
    4x lekkere en verantwoorde tussendoortjes 4x lekkere en verantwoorde tussendoortjes
    Volgend artikel
    Verken Azië met HelloFresh en Singapore Airlines Verken Azië met HelloFresh en Singapore Airlines

    Gerelateerde artikelen