4 feestelijke kersthapjes

7 december 2018
door Helene Aperitief

Goed begonnen is – zeker met kerst – het halve werk! Kalkoen-lepelhapjes, blini met biet of gehaktballetjes met salie en rodebessenjam: schotel je hongerige gasten één (of meer) van deze chique kersthapjes voor en je wordt overladen met complimentjes (en lege borden).

Gehaktballetjes met salie en rodebessenjam

Ballen aan je boom en… op je bord. Deze feestelijke balletjes met gekookte varkensworst heb je snel en zonder al te veel gedoe klaar. Zo heb je meer tijd voor de rest van je feestmaal. 

Voor ongeveer 14 balletjes

Ingredients:

    • 1 rode ui, fijngehakt
    • 2 tl verse salie, fijngehakt
    • 20 g Parmezaanse kaas
    • 20 g walnoten, fijngehakt
    • 300 g gekookte varkensworst
    • Scheutje olijfolie
    • 25 g rodebessenjam

Instructions:

  1. Halveer, schil en versnipper de rode ui in kleine stukjes. Hakde salieblaadjes fijn. Rasp de Parmezaanse kaas en snijd de walnoten grof.
  2. Doe de gekookte varkensworst, de ui, salie, Parmezaanse kaas en walnoten in een kom en breng op smaak met een snufje zout en peper. Meng alles met je handen en rol tot kleine balletjes.
  3. Verwarm een scheutje olijfolieolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Doe de balletjes in de pan en bak ze gaar en goudbruin in 6 tot 8 minuten. Serveer met de rodebessenjam. Klaar!

Kalkoen-lepelhapjes

De ster van het klassieke kerst-hoofdgerecht op een klein lepeltje: deze kalkoen-lepelhapjes lepel je zo naar binnen! Heerlijk zoet dankzij de bataat en rodebessenjam, lekker krokant dankzij de gebakken hazelnoten en veenbessen.

Voor ongeveer 16 hapjes

Ingredients:

    • 600 g zoete aardappel
    • 2 kalkoenfilets
    • 2 el verse salie
    • 20 g hazelnoten, fijngehakt
    • 30 g gedroogde veenbessen
    • 25 g rodebessenjam

Instructions:

  1. Breng een grote pan water aan de kook met een snufje zout. Schil de zoete aardappelen en snijd in blokjes van ongeveer 2 cm. Voeg toe aan de pan met kokend water en kook zacht in ongeveer 10 tot 12 minuten. Laat de blokjes uitlekken in een vergiet en doe terug naar de pan op het vuur. Voeg een klontje boter en/of een scheutje melk toe en pureer tot een gladde massa ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.
  2. Verwarm een scheutje olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de kalkoenfilet toe en bak in ongeveer 5 à 6 minuten per kant gaar. Laat de gebakken kalkoenfilet rusten op een bord bedekt met aluminiumfolie.
  3. Pluk de salieblaadjes van hun stelen en snijd grof. Hak de hazelnoten en gedroogde veenbessen grof. Doe de salie, hazelnoten en veenbessen in de koekenpan die je gebruikt hebt om de kalkoen te bakken en bak ze 2 à 3 minuten op middelhoog vuur. Snijd de kalkoenfilet in kleine, dunne plakjes. Serveer de zoete aardappelpuree met een plakje kalkoenfilet erboven op een lepel. Garneer met de gebakken hazelnoten en veenbessen en maak af met een snufje rodebessenjam. Klaar!

Halloumi-sesamhapjes

Zacht, zoet en knapperig: met deze dobbelsteentjes zullen zelfs de grootste dondersteentjes stilletjes genieten!

Voor ongeveer 24 hapjes

Ingredients:

    • 2 el bloem
    • 1 ei
    • 1/3 kopje sesamzaad
    • 200 g halloumikaas, in blokjes gesneden
    • 750 ml plantaardige olie
    • 1 el honing

Instructions:

  1. Giet het meel en sesamzaad op aparte borden. Klop het ei in een kom. Snijd de halloumi in kleine blokjes voordat je ze in de bloem, dan in het losgeklopte ei en ten slotte in de sesam rolt, zodat ze volledig bedekt zijn.
  2. Verhit de olie in een pan en voeg de halloumi-dobbelstenen toe. Laat ongeveer 1 minuut aan elke kant bakken tot ze goudbruin zijn en laat vervolgens wat afkoelen op een bord. Doe de honing in een magnetronbestendige kom en smelt gedurende 30 seconden.
  3. Besprenkel de halloumi-dobbelstenen met wat honing en serveer als ze nog warm zijn.

Blini met biet en champignon

Als je indruk wilt maken op je vegetarische vrienden, dan is dit het recept alles dat je nodig hebt!

Voor ongeveer 14 hapjes

Ingredients:

    • 2 el bloem
    • 150 g gekookte bieten
    • 3 el crème fraîche
    • 125 g ricotta
    • kleine bos dille, waarvan de helft fijngehakt is
    • 40 g boter
    • 250 g gesneden champignons
    • 3 knoflookteentjes, fijngehakt
    • 1 pak voorgekookte blini’s

Instructions:

  1. Verwarm je oven voor op 160 graden en bak de blini een paar minuten om op te warmen.
  2. Meng de bieten, crème fraîche en ricotta in een keukenmachine tot een grove consistentie vormt. Roer de fijngehakte dille door het mengsel en laat het rusten.
  3. Smelt de boter in een koekenpan en voeg de champignons en knoflook toe. Bak de champignons tot ze gekleurd zijn. Om het hapje samen te stellen, plaats op elke warme blini een theelepel van het bietenmengsel, een paar champignons en een takje dille.

Vorig artikel
Feestelijke auberginetaart Feestelijke auberginetaart
Volgend artikel
Chocolade-kersttruffels Chocolade-kersttruffels

Gerelateerde artikelen