6 perfecte hapjes voor elk feestje 27 december 2017

door Lisa Kapan Gerechten

Of je het nu serveert bij een glas bubbels, als aperitief of tussen twee gangen; deze 6 favoriete hapjes maken je feestje écht af. Je maakt ze net zo snel klaar als dat ze verslonden worden, dus wees gewaarschuwd! 

Halloumi-sesamhapjes

Zacht, zoet en knapperig: met deze dobbelsteentjes zullen zelfs de grootste dondersteentjes stilletjes genieten!

Ingrediënten :

  • 2 eetlepels bloem
  • 1 ei
  • 1/3 kopje sesamzaad
  • 200 g halloumikaas, in blokjes gesneden
  • 750 ml plantaardige olie
  • 1 eetlepel honing

Bereiding:

  1. Giet het meel en sesamzaad op aparte borden. Klop het ei in een kom. Snijd de halloumi in kleine blokjes voordat je ze in de bloem, dan in het losgeklopte ei en ten slotte in de sesam rolt, zodat ze volledig bedekt zijn.
  2. Verhit de olie in een pan en voeg de halloumi-dobbelstenen toe. Laat ongeveer 1 minuut aan elke kant bakken tot ze goudbruin zijn en laat vervolgens wat afkoelen op een bord. Doe de honing in een magnetronbestendige kom en smelt gedurende 30 seconden.
  3. Besprenkel de halloumi-dobbelstenen met wat honing en serveer als ze nog warm zijn.

Blini met biet en champignon

Als je indruk wilt maken op je vegetarische vrienden, dan is dit het recept dat je nodig hebt!

Ingrediënten:

  • 150 g gekookte bieten
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • 125 g ricotta
  • kleine bos dille, waarvan de helft fijngehakt is
  • 40 g boter
  • 250 g gesneden champignons
  • 3 knoflookteentjes, fijngehakt
  • 1 pak voorgekookte blini’s

Bereiding:

  1. Verwarm je oven voor op 160 graden en bak de blini een paar minuten om op te warmen.
  2. Meng de bieten, crème fraîche en ricotta in een keukenmachine tot een grove consistentie vormt. Roer de fijngehakte dille door het mengsel en laat het rusten.
  3. Smelt de boter in een koekenpan en voeg de champignons en knoflook toe. Bak de champignons tot ze gekleurd zijn. Om het hapje samen te stellen, plaats op elke warme blini een theelepel van het bietenmengsel, een paar champignons en een takje dille.

Brie-cranberryhapjes

Ingrediënten:

  • Cranberrysaus
  • 250 g bladerdeeg
  • 125 g brie, in plakjes gesneden en vervolgens in 16 vierkanten gesneden
  • Blaadjes tijm

Bereiding:

  1. Verwarm je oven voor op 200 ° C en bedek de bakplaat met bakpapier.
  2. Rol het bladerdeeg uit op een licht met bloem bestoven oppervlak en snijd in vierkanten van ongeveer 2,5 cm. Bak gedurende 10 minuten of tot ze goudbruin zijn.
  3. Als de vierkantjes uit de oven zijn, garneer je ze met brie en een theelepel cranberrysaus. Zet het hierna nog een paar minuten in de oven zodat de kaas wat smelt. Garneer met tijm en geniet!

Komkommer-fetarolletjes

Verfrissend, hartig en licht: deze hapjes kun je eindeloos blijven maken (en eten).

Ingrediënten:

  • 1 komkommer
  • 100 g zongedroogde tomaatjes, gehakt
  • 100 g feta

Bereiding:

  1. Snij de komkommer in lange, dunne plakjes en halveer deze vervolgens.
  2. Verkruimel de feta in een kom en hou een kleine portie apart.
  3. Voeg in de grote kom 100 g gedroogde tomaten toe die je eerder hebt gehakt, meng dan de feta erin. Doe het equivalent van een theelepel van het mengsel op een komkommerplakje en rol op.
  4. Besprenkel elk rolletje met wat olijfolie en nog wat feta. Smullen maar!

Toast met gerookte zalm

Natuurlijk kunnen toastjes met gerookte zalm niet ontbreken in deze lijst: een heerlijke klassieker!

Ingrediënten:

  • Toastjes, kies je eigen favoriet!
  • 225 g roomkaas
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 2 grote citroenen (sap en schil van 1,5)
  • 4 plakken gerookte zalm
  • Een paar takjes dille, fijngehakt
  • Vers gemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. Meng de roomkaas, crème fraîche, gehakte dille, het citroensap, de helft van de citroenschil (geraspt) en gemalen zwarte peper in een kom.
  2. Leg de toastjes op een bord en verdeel het romige mengsel op de toastjes.
  3. Snijd de plakjes zalm in dunne plakjes en rol ze over de room.
  4. Bestrooi je toastjes met een beetje dille en citroenschil voor het serveren.

Mandarijntjes met chocolade

Chocolade en citrusfruit gaan perfect samen. Dit hapje laat je dan ook achter met een zoete, frisse smaak om geen genoeg van te krijgen!

Ingrediënten:

  • 5 mandarijnen
  • 60 g pure chocolade
  • zeezout (grof)

Bereiding:

    1. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schil de mandarijnen en verdeel ze in partjes.
    2. Smelt de chocolade kort in een magnetron of au bain-marie.
    3. Doop elk mandarijnpartje tot de helft in de gesmolten chocolade en leg ze op de bakplaat. Bestrooi vervolgens met wat zeezout.
    4. Leg de bakplaat voor 10 minuten in de koelkast zodat de chocolade hard kan worden. Genieten maar!

Welk hapje is jouw favoriet?

Vorig artikel
Koken voor een grote groep Koken voor een grote groep
Volgend artikel
In het HelloFresh-zonnetje: Truus & Lucie In het HelloFresh-zonnetje: Truus & Lucie

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *