6 recepten met pompoen 🎃 29 september 2020

door Kim Inspiratie

Het is oktober en dat betekent dat het volop pompoenseizoen is. 🎃 Deze herfstgroente is een van onze favorieten en daarom vind je elke week een recept met pompoen op het menu. Daarnaast delen wij met liefde nog wat extra pompoen-recepten met jou. Zo geniet jij niet alleen tijdens het avondeten van deze herfstheld – wat dacht je van een brunch met pompoen-pannenkoekjes? Lees snel verder voor meer recepten met deze herfstheld. 🍂

Pompoen recepten

Zelfgemaakte pompoen kruidenmix

Deze warme kruidenmix bevat, zoals de naam misschien wél doet vermoeden, geen pompoen. Maar het geeft jouw pompoen-recepten nét dat extra beetje pit en daarom zijn deze kruiden onmisbaar in de recepten die we delen in deze blog. Qua smaak lijkt het op speculaaskruiden. Heb je die in je voorraadkastje staan, dan kun je die ook gerust gebruiken!

Ingrediënten:
  • 2 el kaneel
  • 1 el gemalen gember
  • 1 tl gemalen piment
  • 1/2 tl gemalen kruidnagel
  • 1/4 tl nootmuskaat
Bereiding:
  1. Meng alle ingrediënten in een kom en vul een glazen potje met jouw zelfgemaakte kruidenmix.

1. Pompoen muffins

Pompoen muffins

Volkorenmeel, havermout, rozijnen en noten, met deze muffins kun je er weer tegenaan! Door de pompoenpuree en kruidenmix wordt de muffin heerlijk zoet. Maak er meteen wat extra zodat je de hele week kan genieten van deze herfst muffins tijdens je ontbijt of als snack.

Ingrediënten:
  • 100 g havermout
  • 180 ml amandelmelk
  • 250 g pompoenpuree
  • 120 g volkorenmeel
  • 90 g ahornsiroop
  • 50 g rozijnen
  • 65 g fijngehakte walnoten
  • 2 grote eieren
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 3/4 tl baking soda
  • 2 tl pompoen kruidenmix
  • Een snufje zout
Bereiding:
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Meng alle ingrediënten in een grote kom.
  3. Gebruik een lepel om je muffinvormpjes met beslag te vullen.
  4. Bak 15 tot 20 minuten.

 

Tip: Prik een satéprikker in de muffins om te controleren of ze gaar zijn. Blijft er geen cakemix meer aan je satéprikker zitten? Dan zijn de muffins klaar!

2. Granola met pompoen en kruiden

Granola met pompoen

Voedzame en energierijke granola maken? Met gedroogde vruchten, pompoenpitjes en pecannootjes heb jij binnen no time een geweldig extraatje voor je ontbijt gemaakt. Meng de granola door de yoghurt, mix het door je smoothie of eet het als een snackje. Zo geniet je de hele dag door van pompoen.

Ingrediënten:
  • 180 g havermout
  • 60 g pompoenpuree
  • 30 g pecannoten
  • 30 g pompoenpitten
  • 15 g geraspte kokos
  • 30 g gedroogd fruit (cranberries, rozijnen)
  • 90 g ahornsiroop
  • 2 el kokosnootolie
  • 2 tl pompoen kruidenmix
  • 1/2 tl zout
Bereiding:
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Meng de havermout, pompoenpitten, geraspte kokes, gedroogd fruit en pecannoten in een grote kom.
  3. Meng in een andere kom de pompoenpuree, ahornsiroop, kokosolie en pompoen kruidenmix.
  4. Giet dit mengsel over de havermout en mix tot alles een geheel is. Voeg een beetje zout toe.
  5. Verdeel het mengsel over een bakplaat. Hoe dikker de laag, hoe dikker het mengsel en hoe dikker en knapperiger de granola wordt.
  6. Bak 20-25 minuten, draai de granola om de 10 minuten om. De granola is gaar als hij goudbruin is.
  7. Laat de granola afkoelen en doe het in een luchtdichte verpakking. Zo kun je het een paar dagen bewaren.

3. Pompoen-kruidenbrood 🍞🎃

Pompoen brood

Bananenbrood kennen we natuurlijk allemaal, maar heb jij ooit pompoen kruidenbrood geproefd? Het is een stevige, zoete cake met een heerlijke pompoen smaak. 😋 In dit recept gebruiken we kokosmeel waardoor dit een glutenvrij herfstcake wordt!

Ingrediënten:
  • 64 g kokosmeel
  • 4 eieren
  • 1,5 el pompoen kruidenmix
  • 1/4 tl bakpoeder
  • Snufje zout
  • 245 g pompoenpuree
  • 3 el honing
  • 1 el kokosolie
  • 3/4 tl vanille-extract
Bereiding:
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Meng in een grote kom de kokosmeel, het bakpoeder, het baking soda, het zout en de kruidenmix.
  3. Meng in een andere kom de eieren, honing, vanilla-extract en kokosolie. Voeg tijdens het mixen de pompoenpuree toe.
  4. Giet dit mengsel in de kom met de het meel. Mix tot je een geheel krijgt.
  5. Giet het deeg in een ingevette cakevorm. Bak 45-50 minuten. Laat 20 minuten afkoelen voordat je het uit de bakvorm haalt.

Tip: Net als bij muffins, kun je de gaarheid controleren door een satéprikker in het deeg laat zakken. Als de satéprikker er schoon uitkomt, is het brood gaar.

4. Pompoen-hapjes

Pompoen hapjes

Het lijken net bitterballen, maar niets is minder waar! Deze hapjes zijn – zoals je misschien al verwacht – gemaakt van pompoen. Extra fijn: je hebt maar 5 ingrediënten nodig én je hoeft ze niet te bakken. Simpel én snel. 😉

Ingrediënten voor 15 pompoen-hapjes:
  • 180 g havermout
  • 60 g pompoenpuree
  • 1,5 tl pompoen kruidenmix
  • 3 el ahornsiroop
  • Een snufje zout
Bereiding:
  1. Meng alle ingrediënten in een grote kom.
  2. Kneed balletjes van het deeg.
  3. Zet ze 15 minuten in de vriezer. Je kunt ze nu een week in de koelkast bewaren (of meteen opeten ;)).

5. Pompoenpannenkoeken 🥞🎃

Pompoenpannenkoeken

On the weekends we eat pancakes, right? Maak je pannenkoekjes in een herfstig sfeertje en voeg pompoen toe voor een heerlijk zoete smaak. Zo wordt je ontbijt (of lunch) een echt feestje! 🥞

Ingrediënten:
  • 180 g bloem
  • 3 tl bakpoeder
  • 1 el bruine suiker
  • 1 tl zout
  • 2 tl pompoen kruidenmix
  • 250 ml melk
  • 250 g pompoenpuree
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • Een klontje boter om mee te koken
Bereiding:
  1. Meng in een grote kom de bloem, het bakpoeder, de suiker, het zout en de kruidenmix.
  2. Meng in een andere kom de melk, de pompoenpuree en het vanille-extract. Voeg de eieren een voor een toe en blijf mixen.
  3. Voeg dit mengsel toe aan de kom met de bloem. Mix tot je een glad geheel krijgt.
  4. Smelt een klontje boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Giet het beslag (niet alles in één keer natuurlijk ;)) in de pan en kook ongeveer 3-4 minuten. Als er zich kleine belletjes op de pannenkoek vormen kun je ‘m omdraaien. Na een paar minuten bakken is de eerste pompoenpannenkoek klaar om gegeten te worden.

6. Pumpkin Spice Latte

Pompoen spice latte

Pumpkin Spice Latte is hét drankje voor de herfst. De zoete maak van de pompoen en ahornsiroop past perfect bij de warme smaak van de kaneel en nootmuskaat. Perfect om even op te warmen na een lange herfstwandeling.

Ingrediënten:
  • 500 ml volle melk
  • 250 ml koffie
  • 2 el pompoen puree
  • 1 tl ahornsiroop
  • 1 el vanille-extract
  • 1 tl pompoen kruidenmix
  • Toefje slagroom
Bereiding:
  1. Verwarm de pompoenpuree en de pompoen kruidenmix in een pan.
  2. Kook 2 tot 3 minuten op middelhoog vuur, tot de puree goed warm is. Meng in een andere pan de ahornsiroop, vanille-extract en melk.
  3. Schenk naar smaak koffie in een groot glas, voeg de kruidige pompoenpuree toe en maak het af met de verwarmde melk.
  4. Een toefje slagroom en wat kaneelpoeder en tadaaa – je zelfgemaakte Pumpkin Spice Latte is klaar!

Ook zo’n fan van pompoen? Ontdek het pompoen-recept van volgende week. 😋

Vorig artikel
3 x favoriete recepten met duurzame vis 🐟 3 x favoriete recepten met duurzame vis 🐟
Volgend artikel
Onze favoriete pompoensoorten op een rijtje Onze favoriete pompoensoorten op een rijtje

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.