4 Italiaanse picknickrecepten
16 juli 2015Niets lekkerder dan een picknick in de buitenlucht. Waan je in Italië met deze 4 tips voor een echte Italiaanse picknickrecepten.
Maak Italiaanse broodjes
Gemakkelijk om te maken en ideaal om mee te nemen in een picknickmand.
Pestobroodje met rauwe ham, pecorino en groene asperges
Ingrediënten:
- Italiaanse bol
- Rauwe ham (bij voorkeur Parmaham)
- Verse groene pesto
- Olijfolie
- Groene asperges
- Pijnboompitten
- Pecorino
Bereidingswijze:
- Rooster de pijnboompitten, zonder olie, in een koekenpan totdat deze goudbruin zijn.
- Snijd de onderste 2 cm van de groene asperges en snijd in parten. Verhit de olijfolie in een wok of hapjespan met deksel. Bak de groene asperges in ongeveer 10 minuten gaar. Proef, voordat je de pan van het vuur haalt, of de asperges zacht genoeg zijn.
- Snijd de Italiaanse bol doormidden en besprenkel met olijfolie. Rooster de bol vlak voor het beleggen onder de grill of in een broodrooster. Rasp de pecorino.
- Smeer de bol in met groene pesto en beleg met een plakje ham. Leg daarop de gebakken asperges en garneer met de pecorino en pijnboompitten.
Tip: zijn de asperges vrij dik? Snijd deze dan eerste in de lengte doormidden.
Volkoren brood met walnoten, gorgonzola en peer
Ingrediënten:
- Volkoren broodje naar keuze
- Walnoten
- Gorgonzola (het liefst een milde versie. Gorgonzola dolcelatte bijvoorbeeld)
- Mascarpone
- Peer
- Pecorino
Bereidingswijze:
- Meng de gorgonzola met de mascarpone. Schil de peer en snijd in dunne plakken. Rasp de pecorino. Hak de walnoten grof.
- Besmeer het brood met het mengsel van gorgonzola en mascarpore. Leg daarop een plakje peer, bestrooi met pecorino en garneer met walnoten.
Klassieke Italiaanse salades
Salades kun je makkelijk vooraf maken en in een tupperware blijft het zeker een dag vers en smakelijk.
Salade met pijnboompitten, rucola en Parmezaanse kaas
Ingrediënten voor 4 personen:
- 250 g rucola
- 50 g Parmezaanse kaas
- 1 handvol pijnboompitten
- Een scheutje citroensap
- Olijfolie en zout naar smaak
Bereidingswijze:
- Scheur de rucola klein en rasp de Parmezaanse kaas. Rooster de pijnboompitten, zonder olie, in een koekenpan totdat deze goudbruin zijn.
- Meng de rucola met de Parmezaanse kaas, een scheutje citroensap en olijfolie en zout naar smaak. Garneer met de pijnboompitten.
Tip: het is ook lekker om 6 dungesneden rauwe champignons toe te voegen. Heb je zin in een extra frisse salade? Voeg dan een paar sinaasappelschijfjes toe.
De klassieker: salade caprese
Ingrediënten:
- 2 bollen mozzarella
- 2 pommodori tomaten
- 12 verse basilicumblaadjes
- Extra vierge olijfolie naar smaak
- Peper en zout naar smaak
Bereidingswijze:
- Was de tomaten en snijd ze in plakken. Snijd de mozzarella in plakken.
- Beleg de broodjes met tomaat, mozzarella en basilicumblaadjes. Bestrooi met peper en zout en besprenkel met olijfolie.
Eet smakelijk!
Bronnen: http://bit.ly/1MqMVGD, http://bit.ly/1IXiwAT en http://bit.ly/1Jf22jc
Weet je wat ook erg lekker is gefrituurde aubergine……aubergine in plakjes snijden bestrooien met zout een uur of 2 uitlaten lekker. droog deppen en dan door de bloem en frituren in zonnebloem olie……heeerlijk….kan ook met courgette natuurlijk…
Dat klinkt heerlijk Rianne! Superleuk dat je jouw tip met ons deelt:) Dankjewel daarvoor. Groetjes en een fijne dag,
Frederieke