Een goede eetbasis bij jou thuis

11 september 2017
door Charlot van Scheijen Tips en Tricks

  Zeker buiten de deur kan het best lastig zijn om je te houden aan je eigen ideeën rondom goede voeding. Claire geeft je tips voor een goede eetbasis, zodat je meer ruimte hebt voor uitzonderingen als dat zo uitkomt.

  Begin thuis

  Gezond eten is meer dan alleen gezond koken. Wat betekent eten voor jullie? Verheugt iedereen zich erop om aan tafel te gaan? Is eten een moment van ontspanning of juist een opgave? Hoe ga je zelf met eten om? Het begint allemaal bij een goede basis thuis.

  Met een goede eetbasis heb je altijd iets om op terug te vallen en geef je jezelf en je kind(eren) daarbuiten wat meer ruimte. Het creëren van een basis die past bij jou, je partner én je kind(eren) is de moeite waard, maar kost wel wat tijd en aandacht. 

  Bepaal je basis: waar sta je nu?

  Allereerst is het zinvol om een uitgangspunt te definiëren. Waar staan jullie nu op eetgebied? Het belangrijkste is dat jij de lijn bepaalt die je wilt volgen, en daar voor 100% achter staat. Vooral bij moeilijke eters is dat heel belangrijk. Als jij er echt achter staat, is de kans stukken kleiner dat je toegeeft of dat je kinderen voelen dat er ruimte voor onderhandeling is.
  Begin met kijken hoe jullie eetpatroon nu is. Ben je er tevreden over of zou je iets willen veranderen? En zo ja, wat dan? Maak hier samen met je partner een top 3 van. Bijvoorbeeld: ‘ik wil minimaal drie keer in de week met meer groenten koken’. Of: ‘ik wil in ieder geval een keer in het weekend met een nieuw recept aan de slag’, of ‘ik wil iedere avond met mijn volledige aandacht voor mijn kinderen en hun dag aan tafel kunnen zitten’. 

  Bewaak je basis: met ruimte voor uitzonderingen

  Houd je aan je eigen basisregels. Op die manier weten de kinderen: thuis doen we het zo (eten aan tafel, altijd even proeven, sowieso iedere dag groente), gelden deze regels (geen iPads aan tafel, 1,2,3 snoepjes per dag) en krijgen we dit niet (frisdrank, donuts). Als de basis goed is, heb je ruimte voor uitzonderingen en kun je op sommige momenten het sociale karakter vóór het gezonde eten te laten gaan. Kinderen kunnen over het algemeen prima met uitzonderingen op een regel omgaan en snappen zelfs dat er dan aan die uitzondering ook weer grenzen zitten. 

  Terug in het ritme

  Sluipt die rek er langzaamaan toch thuis in; toch wel chocolademelk, toch de koekjes die ze eigenlijk alleen bij oma mogen, toch wit brood in plaats van bruin? Dan kan de volgende opdracht helpen om weer terug in het ritme te komen. Maak voor jezelf (eventueel samen met je kinderen) een top 5 van dingen niet in de ‘gezonde basis’ thuishoren, maar bij de ‘rek buiten de deur’. Bedenk daarna hoe je die kunt vervangen voor iets dat voedzamer en gezonder is. Lees hier meer over die smart swaps.

  Wat is jouw belangrijkste regel rondom eten?

  Over Claire
  Claire van den Heuvel | Easy Peasy: een online platform waar ouders inspiratie kunnen hoe ze zichzelf en hun gezin gezond & bewust kunnen voeden. Zowel letterlijk als figuurlijk.
  www.easypeasyacademy.nl Beeld: Jeroen van der Spek, Easy Peasy

  Vorig artikel
  Food Talks: over kinderen en voeding Food Talks: over kinderen en voeding
  Volgend artikel
  Eetbare paddenstoelen Eetbare paddenstoelen

  Gerelateerde artikelen