Food Talks: over kinderen en voeding

8 september 2017
door Charlot van Scheijen Achter de schermen

Tijdens onze Food Talks spraken we met verschillende deskundigen over kinderen en voeding. Van knutselen aan tafel tot een eetsafari: lees je mee?

Onderzoek naar lastige eters
Uit het onderzoek dat we hebben laten uitvoeren door GfK, blijkt dat maar liefst 72% van de ondervraagden een lastige eter in het gezin heeft. Een flink percentage, en reden te meer voor ons om hier extra aandacht aan te besteden! De tweede editie van onze Food Talks stond dan ook helemaal in het teken van kinderen en voeding, waarbij ook het onderwerp lastige eters de revue passeerde.



Van moeten naar willen

Het deskundige panel dat we voor deze avond hadden uitgenodigd bestond uit ex-topsporter Mark Tuitert, Claire van den Heuvel van Easy Peasy, Rachel van Sas van De Huismuts, Muriël Oonincx van FAMME. Zij deelden ervaringen en bespraken onder leiding van Samefko (dr. Ludidi) verschillende stellingen rondom het onderwerp kinderen en voeding. Over één ding was iedereen het eens: kinderen en eten is best een lastige combinatie. Ieder panellid had een eigen idee over de precieze omgang met eten binnen het gezin, maar opvallend was dat niemand voorstander is van ‘moeten eten’.

Knutselen tijdens het eten
Dat iedereen het eten met kinderen anders aanpakt, bleek uit het voorbeeld van Mark Tuitert. Hij laat zijn kinderen rustig knutselen tijdens het eten als ze dat willen, terwijl dat voor Samefko een absolute no-go is. Hij is van mening dat kinderen moeten leren met aandacht te eten; voor Mark gaat het er vooral om dat het gezellig is aan tafel en ze ondertussen nog wat goeds binnen krijgen.

Lunchen met een warme maaltijd
Rachel vertelde dat ze, geïnspireerd door Easy Peasy-boek van Claire, begon met het geven van groenten in plaats van fruit toen ze haar dochtertje Pip haar eerste hapjes gaf. Ze vindt de eetopvoeding van haar dochter heel belangrijk want, zo zegt ze, ”je kunt het maar één keer goed doen”. Rachel geeft Pip tijdens de lunch een warme maaltijd. Ze heeft dan meer tijd om er aandacht aan te besteden en Pip heeft nog veel energie om nieuwe dingen te proeven – dat is aan het einde van de dag vaak wel anders. Claire grijpt de lunch ook vooral aan om te zorgen dat haar kinderen alvast een deel van hun groenten binnenkrijgen. Zo ligt niet alle druk op het avondeten en geeft het niet als haar mannen dan een keer geen zin hebben in worteltjes of spinazie.

Op safari
Muriël gaat met haar kinderen af en toe op ‘boodschappensafari’. Haar drie jongens mogen dan in de supermarkt op zoek naar fruit en groenten die ze niet kennen. Thuis gaan ze er dan samen iets mee koken. Op die manier hebben de kinderen het gevoel dat er naar ze geluisterd wordt en eten ze beter. Slim!

Lees binnenkort meer over de Food Talks op onze blog!

Vorig artikel
Aan tafel: lastige eters Aan tafel: lastige eters
Volgend artikel
Een goede eetbasis bij jou thuis Een goede eetbasis bij jou thuis

Gerelateerde artikelen