In gesprek met Miljuschka Witzenhausen

13 december 2017
door Lisa Kapan Achter de schermen

  Onze Lisa sprak tv-chef en kookboekenauteur Miljuschka Witzenhausen en vroeg haar het schort van het lijf over haar werk, tips voor het avondeten en haar kerstplanning. 

  In het tv-programma Cook it Forward heb je HelloFresh-recepten bereid met bekende gasten. Wat vond je van de gerechten?

  Het fijne aan de HelloFresh-recepten is dat ze heel simpel te maken zijn, maar je zet wel iets op tafel wat een wauw-effect heeft. Ik heb de recepten voor het programma zelf gekozen en daarbij echt gedacht aan wat bij mij past en leuk is om te maken. Bijvoorbeeld de gepofte aubergine met labne en het vegetarische hoofdgerecht uit de Kerstbox, erg lekker!

  Naast je drukke werkschema als tv-chef bij 24Kitchen ben je ook nog moeder van twee jonge kinderen. Hoe organiseer jij het avondeten?

  In mijn buurt zijn er een aantal goede speciaalzaken, zoals een viszaak en een poelier, waar ik eens in de zoveel tijd een grote hoeveelheid verse producten haal. Die zijn vacuümverpakt waardoor de smaken en voedingswaarden behouden blijven. Ik vries het vervolgens in en heb er daarna wekenlang plezier (en gemak) van. En het moet gezegd worden: lang leve online shopping! Ik bestel veel boodschappen online, echt een uitkomst als je weinig tijd hebt.

  Zijn jouw kinderen makkelijke eters?

  Het zijn ontzettend makkelijke eters, vooral omdat ik ze vanaf jonge leeftijd alles heb laten eten. Ik zorg ervoor dat ze op school een goede lunch hebben met genoeg groente en fruit en als ze thuiskomen staat er altijd een schaaltje rauwkost klaar. Later op de middag krijgen ze bijvoorbeeld nog wat granaatappelpitjes, gesneden appels of peren en ’s avonds eten ze gewoon wat de pot schaft. Of dat nou een ovenschotel is of slakken; ze lusten het allemaal!

  En wat maak je graag voor jezelf als je alleen bent?

  Als ik weinig tijd heb gebruik ik snelle ingrediënten, zoals voorverpakte gewelde granen en linzen, waarmee je in een handomdraai een voedzame salade maakt. Als ik wel wat meer tijd heb en zin om uit te pakken, dan maak ik vaak een grote salade met witlof, grapefruit, Granny Smith en geitenkaas of een spinaziesalade met geroosterde pompoen en wat kip. Maar soms heb ik ook gewoon zin in een gebakken ei met ketchup, mayonaise en sambal, of een lekkere, vette pasta met boter en een heleboel kaas, heerlijk!

  Het culinaire hoogtepunt van het jaar komt er ook weer aan: kerst. Ben jij al een beetje in de kerststemming?

  Ja, ik zit er al helemaal in! Ik ben al een tijd bezig met het bedenken van kerstrecepten voor magazines en het schrijven over eten rond de kerstdagen. Ik weet ook al precies wat ik zelf op tafel ga zetten. Ik ga voor een grote groep vrienden en familie een kerstkalkoen maken. Ik bak de vulling apart, daarnaast maak ik spruitjes met kastanjes, salie en spek, aardappels in ganzenvet uit de oven, verschillende salades en vooraf nog een soepje natuurlijk. Na het hoofdgerecht zijn er verschillende kazen en is er ook nog een grote desserttafel met zelfgemaakt ijs, cheesecake en meer zoetigheden. Het klinkt overdadig, maar dit is het enige moment in het jaar waarop ik als het ware ‘restaurantje’ kan spelen. Daar kijk ik altijd naar uit!

  Het klinkt fantastisch! Wat zijn jouw praktische kersttips?

  Het belangrijkste is dat je nooit iets moet koken wat je nog nooit eerder gemaakt hebt. Verder is het heel nuttig om een goede planning te maken, ongeacht hoe groots je het gaat aanpakken. Bedenk twee weken van tevoren je menu, zorg dat je een week van tevoren al je boodschappen hebt gedaan en een dag voor het diner gaat voorbereiden.

  Hoe zorg jij ervoor dat je op de dag van het kerstdiner meer tijd hebt om te genieten?

  De planning is echt essentieel. In mijn geval moet de kalkoen bijvoorbeeld ’s ochtends al de oven in en hierna lang rusten. In de tussentijd bereid ik de rest van de gerechten. Als je in je hoofd hebt wanneer iedereen ongeveer aan tafel gaat, kun je op dat moment alles op tafel zetten en zelf ook aanschuiven. Zo sta je niet nog uren borden op te dienen en kun je gewoon meemaken wat er aan tafel gebeurt. Daar gaat het uiteindelijk om: eten is samen herinneringen creëren. Houd je aan je planning, doe niet te moeilijk en geniet vooral! Het hoeft echt niet perfect te gaan.

  Heb jij een gênante of grappige kerst-anekdote van toen het bij jou even niet perfect ging?

  Toen ik een jaar of 12 was gingen we met kerst met de hele familie in een restaurant eten. De bediening kwam zo traag op gang dat we na een paar uur besloten weg te gaan. Toen zijn we patat en frikandellen gaan eten bij een snackbar in Amsterdam, dat was heel gezellig. Dus zo zie je dat het altijd wel goed komt. Je moet niet te hoge verwachtingen hebben. Samen zijn is wat telt!

  [button content=”Lees meer over de Kerstbox” color=”green” text=”white” url=”https://www.hellofresh.nl/landing/kerst” openin=”_blank”]

  Vorig artikel
  Heerlijke hertenpeper: onze leverancier vertelt Heerlijke hertenpeper: onze leverancier vertelt
  Volgend artikel
  Het kerstmenu in video’s Het kerstmenu in video’s

  Gerelateerde artikelen