14 overheerlijke en makkelijke lentesalades

11 april 2017
door Willemijn de Groot Gerechten

    Het is weer lente! Dit betekent dat het weer tijd is voor lekkere salades. We geven je hier 14 recepten van onze favoriete lentesalades. Veel kookplezier!

    1.Warme salade van gravlax, aardappelen en snijbonen

    Gravlax is een Scandinavisch gerecht met zalm als belangrijkste ingrediënt. De zalmfilet wordt ingewreven met suiker en zout, daarna bedekt met dille en tenslotte in folie gerold. In de middeleeuwen werd gravlax in het zand begraven. Zo kon men het langer bewaren. Het betekent letterlijk ‘in de grond begraven zalm’.

    2. Krieltjessalade met kipfilethaasjes en frisse sinaasappeldressing

    Een kipfilethaasje is het meest verfijnde deel van de kippenborstfilet. Je maakt zelf een frisse dressing van olijfolie, mosterd, witte balsamicoazijn, honing, oregano en sinaasappel. De walnoten geven dit gerecht een goede bite!

    3. Oosterse noedelsalade met mango, groenten en cashewnoten

    Mango is een gezonde fruitsoort en bevat veel vitamine C. Deze tropische vrucht verandert, net als avocado, snel van onrijp naar rijp en overrijp. Is jouw mango al vrij zacht? Bewaar deze dan tot gebruik in de koelkast. 

     

    4. Oosterse rijstsalade met paprika, mango en pinda’s

    Iedereen is inmiddels wel bekend met gemakkelijke pastasalades, maar ook rijst kan goed gebruikt worden als basis voor een salade. In deze salade meng je veel groenten met elkaar. De Oosterse dressing maak je van limoen, gember, rode peper en sojasaus. 

    5. Lauwwarme salade met aardappel, groene asperges en feta

    De basis van deze salade is de franceline aardappel. Deze vastkokende aardappel heeft een dunne en gladde rode schil en is erg smaakvol. Deze salade kun je overigens ook heel gemakkelijk koud eten. Dus als je nog wat over hebt, kun je het gemakkelijk bewaren voor de lunch van de volgende dag.

    6. Appel-venkelsalade met feta, verse munt en aardappelen

    De gebakken aardappeltjes zorgen voor een lekkere bite en vergeet niet wat ze zeggen: an apple a day keeps a docter away! 

    7. Linzensalade met spinazie, bieten, danablu en pecannoten

    Je voegt danablu toe aan deze salade, wat zorgt voor een krachtige smaak. Danablu is een Deense blauwschimmelkaas die 12 weken gerijpt werd. Deze machtige kaas is erg lekker bij de zoete rode bietjes. Dat alles in combinatie met spinazie, rode ui en zwarte balsamicoazijn maken van dit gerecht een echte smaakbom!

    8. Krieltjessalade met appel, geitenkaas en walnoot

    Wij hopen alvast dat de zon lekker schijnt als jij deze maaltijdsalade gaat maken. Dankzij de combinatie van de friszoete appel, rijke geitenkaas, knapperige walnoten en zoete honing is dit de perfecte avondmaaltijd voor op een warme dag. De radicchio geeft de salade een mooie paarse kleur.

    9. Thaise biefstuksalade met gemarineerde komkommer en noedels

    Glasnoedels zijn dunne doorzichtige noedels die worden gemaakt van mungbonen. Glasnoedels hebben niet veel smaak van zichzelf maar nemen gemakkelijk andere smaken in zich op. Deze noedels worden veel gebruikt in de Thaise, Maleisische en Indonesische keuken.

    10. Warme quinoasalade met gele biet, avocado en feta

    De gele biet die je gebruikt voor deze lauwwarme salade, is veel frisser dan zijn rode broertje. Heerlijk in combinatie met de grove structuur van de quinoa en de romige smaak van avocado. Breng de salade op smaak met mediteraanse kruiden zoals komijn en garneer met frisse feta.

     

    11. Salade van spinazie en bataat met hazelnoot-dukkah en feta

    Dukkah is een Egyptische kruidenmix, waarvan de basis uit noten en kruiden bestaat. Je gebruikt voor deze dukkah hazelnoten. Deze zijn rijk aan vitamine B, C, E en K. De hazelnoot staat dan ook in de top vijf van gezondste noten, naast onder meer walnoten.

    12. Mexicaanse salade met maïs en zwarte bonen

    Deze rijkgevulde Mexicaanse salade zit boordevol lekkere producten, zoals mais, zwarte bonen, tomaten, verse koriander en groene peper. Al deze ingrediënten hebben typische smaken die goed samengaan. De yoghurtsaus maakt het gerecht af!

    13. Rigatonisalade met witte coufgette, cherrytomaten en feta

    Rigatoni zijn grote geribbelde pastabuizen die recht zijn afgesneden. Deze pastasoort is perfect voor zowel koude als warme bereidingen. Houd je na de maaltijd nog wat over? Ideaal om de volgende dag als lunch te eten! Het is een lekker fris gerecht door de tomaat met feta en zoete, witte courgette.

    14. Oosterse omelet en glasnoedelsalade met kiwi en pinda’s

    Kiwi met paprika en komkommer. Vind je dat wat vreemd klinken? Toch passen de smaken in dit gerecht goed bij elkaar. Pas als de zure limoen, de zilte sojasaus, zoete kiwi, pikante rode peper en frisse komkommer samen komen, proef je het pas. Ook de Oosterse omelet is een mooie aanvulling voor dit bijzondere gerecht.

    Vorig artikel
    15 lentegerechten die binnen 30 minuten op tafel staan 15 lentegerechten die binnen 30 minuten op tafel staan
    Volgend artikel
    5x niet te missen: Voorjaarsevenementen 5x niet te missen: Voorjaarsevenementen

    Gerelateerde artikelen