3 favoriete lentegroenten 18 april 2014

door Frederieke In de keuken

radijs-knoflook

De lente heeft zich al laten zien dit jaar! Bij dit lekkere weer horen frisse ingrediënten, vind je ook niet? Lees nu verder om meer te weten te komen over een aantal ultieme lentegroenten!

groene aspergesAsperges

Asperges, zowel witte als groene, zijn volgens velen de koningin onder de lentegroenten! Vanaf half april komt het seizoen op gang en mei en juni zijn de echte aspergemaanden! Wist je dat op een warme dag een aspergestengel wel 5 tot 10 centimeter kan groeien?Asperges kunnen op vele manieren gegeten worden. De bekendste en lekkere combinatie is waarschijnlijk met ham en een eitje. Asperges smaken ook goed met bijvoorbeeld peer, geitenkaas of zalm.

Tip: asperges kun je goed invriezen. Kook de asperges niet, maar schil ze wel. Bevroren asperges moet je niet laten ontdooien voor je ze kookt. Doe ze dus rechtstreeks uit de vriezer in de pan!

Raapstelen

Raapstelen - bron: http://hengelo.regiovers.nl/Raapstelen zijn het jonge loof van meiknolletjes. Ze worden met wortel en al geoogst en zijn verkrijgbaar van maart tot en met juni. De smaak van raapstelen is licht pittig! Je kunt deze groente zowel rauw eten als koken of zelfs roerbakken. Deze groente smaakt erg goed met aardappelen als een stamppot. Raapstelen zijn ook een lekkere toevoeging door een salade met bijvoorbeeld uitgebakken spekreepjes, geitenkaas en walnoten!

Weetje: in de volksmond worden raapstelen ook wel ‘keeltjes’ genoemd.

Bloemkool
Bloemkool
Bloemkool staat bovenaan de lijst van meest gegeten groenten in ons land! Naast de witte bloemkool bestaan er ook oranje, groene en zelfs paarse varianten. De bloemkoolteelt in Nederland vindt vooral plaats in Noord-Holland, op de Zuid-Hollandse eilanden en rondom Venlo. Zodra de kool zichtbaar is wordt deze bedekt met blad, omdat de bloemkool anders bruinachtig verkleurt. Bloemkool wordt veelal gekookt en gegeten met aardappelen. Wat is jouw favoriete bloemkoolrecept?

Hoe kun je bloemkool het beste bewaren? In de koelkast is deze ongeveer een week houdbaar. Aangesneden bloemkool kun je het beste in vershoud-folie in de koelkast bewaren. Dit blijft dan ongeveer 3 dagen goed.

Wat is jouw meest geliefde lentegroente?

Vorig artikel
Dit kun je met vergeten smaakmakers Dit kun je met vergeten smaakmakers
Volgend artikel
Chocoladeschaaltjes maken voor Pasen Chocoladeschaaltjes maken voor Pasen

Gerelateerde artikelen

1 reactie

Caroline van Houwelingen schreef:

Ik vind groene asperges heerlijk! Veel beter dan de witte. Met bloemkool ben ik vroeger doodgegooid, dus zou ik het zelf nooit kopen. 🙂

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.