Harissa zelf maken

24 mei 2016
door Frederieke Gerechten

    Harissa is een pikante saus, gemaakt van hete pepers, waarmee je gerechten extra pit kunt geven. 

    De oorsprong van harissa

    Harissa is dé hete saus in de Noord-Afrikaanse keuken. Het wordt gebruikt om vis- en vleesgerechten mee te kruiden. Wil je couscous eens op echt authentieke wijze bereiden? Voeg er dan ook een theelepel harissa aan toe. Misschien heb je ooit eens lablabi geproefd? Dat is een Tunesische ontbijtsoep op basis van kikkererwten. Ook deze stevige ontbijtsoep wordt op smaak gebracht met harissa. Als je hier niet wakker van wordt, weten wij het ook niet meer!

    Waar wordt harissa van gemaakt?

    De pittige saus, of pasta, wordt gemaakt van (gedroogde) rode pepers, knoflook en komijn. Daar worden vaak nog kruiden als karwij, koriander en geroosterde paprika aan toegevoegd. Ook bestaan er variaties van, bijvoorbeeld met groene pepers en spinazie.

    Hoe gebruik je harissa?

    Je kunt harissa gebruiken om soepen en sauzen mee op smaak te brengen. Je geeft er een bolognesesaus een stevige portie pit mee. Heb je een barbecue op het programma staan? Dan is het zalig om je vlees of kip kort te marineren in een mengsel van harissa, olijfolie, knoflook, limoen en peper en zout. Ook door gehaktballetjes of falafel is het heel lekker.

    Je kunt deze lekkernij in vrijwel elke supermarkt kopen. Maar zelf maken is niet alleen lekkerder, het is ook leuker. Hieronder vind je een recept om zelf harissa te maken. Deze zelfgemaakte harissa kun je in een glazen potje een week lang in de koelkast bewaren. Langer kan ook wel, maar dan gaat de smaak achteruit en dat is natuurlijk jammer.

    Zelf harissa maken

    Ingrediënten

    • 60 g gedroogde chilipepers
    • 45 g knoflook
    • 225 ml witte wijnazijn
    • 225 ml olijfolie
    • 2 1/2 el korianderzaad
    • 3 el komijnzaad
    • 2 1/2 el venkelzaad
    • 1 el zout

    Benodigdheden

    • koekenpan
    • vijzel
    • blender of hoge kom met staafmixer

    Bereiding

    1. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de rode pepers.
    2. Laat de pepers wellen in een kommetje met water.
    3. Rooster het koriander-, komijn- en venkelzaad in een koekenpan zonder olie. Maal de zaden fijn in een vijzel.
    4. Meng de gepelde knoflook met een klein deel van de pepers en een scheutje water in een blender of hoge kom met staafmixer.
    5. Voeg de overige pepers, de geroosterde zaden en de witte wijnazijn toe aan de blender of hoge kom en mix.
    6. Voeg tenslotte de olijfolie toe en mix tot een gladde massa.

    Ga jij aan de slag met dit recept? Deel het resultaat dan zeker op onze Facebookpagina!

    Vorig artikel
    De beste kamerplanten die weinig zorg nodig hebben De beste kamerplanten die weinig zorg nodig hebben
    Volgend artikel
    5x Nederlandse foodies op Instagram 5x Nederlandse foodies op Instagram

    Gerelateerde artikelen

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.