Hoe bewaar je broccoli?

26 oktober 2016
door Lizzie Winckel Ingrediënten

    Wel of niet in de koelkast, in of uit de originele verpakking? Gewassen of ongewassen? Hoe kun je verse groentes het beste bewaren en hoe lang? Welke bewaarmethode de beste is, varieert per groente. Toch zijn er een aantal algemene handelingen die je kunnen helpen je groenten langer vers te houden. Deze keer schijnen we licht op onze groene vriend, broccoli.

    broccoli-1-1024x683

    Er zijn voor de broccoli meerdere opties om de broccoli langer te bewaren. We noemen er een paar:

    1. Maak een boeketje
      Net zoals een bos bloemen, zet je de stronk van de broccoli met de steel naar beneden in een schaal met ongeveer een centimeter water op de bodem. De roosjes moeten omhoog staan, dus buiten de schaal. Zet de schaal met broccoli in de koelkast. Op deze manier blijft broccoli vijf tot zeven dagen vers. Ververs het water elke dag.
      broccoli_cut_big_pieces
    2. Wikkel in vochtig keukenpapier
      Maak de roosjes van de broccoli vochtig. Wikkel losjes wat keukenpapier om de roosjes zodat het een beetje vocht absorbeert. Bewaar de broccoli in de koelkast. De broccoli blijft op deze manier drie dagen vers.
    3. Bewaar in een geventileerde zak.
      Je kunt broccoli ook redelijk vers houden met behulp van een plastic zak. Doe de broccoli in de zak, prik veel gaatjes bij de roosjes van de broccoli om een goede luchtcirculatie te garanderen. Bewaar de zak met broccoli in de koelkast. De broccoli blijft nu een paar dagen vers.
    4. Leg zo snel mogelijk in de koelkast
      Welke methode je ook hanteert, broccoli moet altijd zo snel mogelijk de koelkast in. Hoe sneller de broccoli in de koelkast terecht komt, hoe kleiner de kans dat de broccoli zijn stevige, knapperige textuur verliest, en hoe langer het duurt voordat de broccoli niet goed meer is.broccoli_chopped_sieve_pot_hf150909-r03_uk_w43_step3_high
    5. Blancheer de broccoli
      Ga je voorlopig niks koken met de broccoli, dan kan je de broccoli ook blancheren en in de diepvries bewaren. Breng om te beginnen water aan de kook in een grote kookpan en zet een grote pan of schaal met ijswater klaar. Snijd de broccoli in roosjes en leg ze in het kokende water om ze te blancheren. Ze hoeven niet lang te koken — ongeveer 2 -4 minuten is genoeg. Vervolgens giet je de roosjes in een vergiet en daarna meteen in het ijswater. Alle roosjes moeten in contact komen met het water. Als de roosjes zijn afgekoeld, giet je het ijswater af en dep je de broccoliroosjes met een doekje af. Doe de roosjes in een goed afgesloten zak bij minimaal -18°C en je kan de broccoli tot 12 maanden bewaren. Vergeet niet om de huidige datum op het zakje te schrijven.
    Vorig artikel
    Hoe maak je van een pompoen een lantaarn? Hoe maak je van een pompoen een lantaarn?
    Volgend artikel
    Zoete aardappel bereiden Zoete aardappel bereiden

    Gerelateerde artikelen