Hoe maak je het perfécte kiekje van je bord?

5 juli 2018
door Helene Tips en Tricks

  Instagram, Pinterest, Facebook: dé platformen om eens mooi te pronken met je culinaire kunsten. Maar vervelend toch, als jouw overnight oats met nauwkeurig gesorteerde bessen en bananenschijfjes er op foto eerder voorgekauwd dan verrukkelijk uitzien. Deze foodfotografie tips geven je maaltijd de appetijtelijke foto die het verdient en laten je volgers met hun ogen meesmúllen.

  Kies het juiste licht

  Licht, het maakt of kraakt je foto. Of je nu een lichtbron gebruikt of de zon, dit zijn regels waar je je best aan houdt:

  • Laat het licht invallen op je bord in een hoek van 10 of 2 uur op de klok. Het brengt de mooie texturen in je maaltijd naar boven en creëert natuurlijke schaduwen die het geheel wat extra smaak geven.
  • Vermijd hard licht van bovenaf, zoals een flits of de blakende zon. Het zorgt voor harde schaduwen en te veel contrast in je bord.
  • Ga voor naturel! De mooiste foto’s krijg je met natuurlijk licht op een bewolkte dag. Neem in een restaurant of thuis dus een plekje naast het raam als je een mooi kiekje van je maaltijd wil nemen. Is het al donker en ben je wel verplicht een lamp of flits te gebruiken? Denk dan aan de tips hierboven!

   Rekwisieten

  Je bord ziet er ongetwijfeld smaakvol uit, maar mankeert het je nog wat aan sfeer in de foto? Dé manier: rekwisieten! Gebruik ze om verschillende texturen, dieptes en kleurschakeringen in je foto te verkrijgen. Plateaus, linnen en servies in de achtergrond maken je foto subtiel zachter en meer in balans. Of je kan het geheel wat opleuken met bloemen, kaarsen, tafeldecoratie, etc.

  Speel vals met een fotofilter

  Fotofilters, niet alleen handig om een pukkeltje of twee op je gezicht te verbergen, maar ook de perfecte manier om de kleuren en composities van je foodkiekje nóg beter te doen uitkomen. Je kan de helderheid, scherpte en kleur in je foto’s eenvoudig bewerken met de standaard filters in je telefoon en Instagram. Of je kan je toevlucht zoeken tot fotobewerkingsprogramma’s op het internet of in de App Store. 

  Foto door Igor Miske

  Time is… smaak

  Ijsjes smelten, pasta wordt flets en die lekkere noedelsoep koud na verloop van tijd. Laat jij jouw hongerige gezelschap ook gerust 5 minuten wachten omdat jij de perfect foto probeert te maken? Neem op voorhand snel even de tijd om de look en compositie van je shot te visualiseren. Wees snel en efficiënt als je eten klaar is en je foto’s zullen er alleen maar beter uitkomen (plus: mensen willen nog steeds met je uiteten)!

  Vind je eigen stijl

  Misschien wel de ultieme tip in dit artikel: vind je eigen stijl! Gebruik foto’s van andere foodies als inspiratie en referentie, maar creëer je eigen look. Zo kan je bijvoorbeeld experimenteren met een analoge camera: originele foto’s gegarandeerd!

  Klaar om deze tips in de praktijk te brengen? Maak een foto van jouw HelloFresh-gerecht, deel het op sociale media met de hashtag #HelloFreshKiekje en wie weet win jij een Instax Minicamera en kookboek. Daa-aag saaie foodfoto’s!

  Lees de #HelloFreshKiekje-actievoorwaarden hier

  Vorig artikel
  De lekkerste culinaire reis naar… Griekenland! De lekkerste culinaire reis naar… Griekenland!
  Volgend artikel
  Van mocktail tot cocktail: 5 zinderende zomerdrankjes Van mocktail tot cocktail: 5 zinderende zomerdrankjes

  Gerelateerde artikelen