De lekkerste culinaire reis naar… Griekenland! 3 juli 2018

door Lisa Kapan Gerechten

Een helderblauwe zee, karakteristieke witte huizen en heerlijk eten: Griekenland is een land vol kleur én smaak. We nemen je graag mee op culinaire reis en delen ingrediënten die jouw keuken zó omtoveren tot een Grieks walhalla. 

De Griekse keuken


Foto door Emma van Sant

Net als bij de Italiaanse keuken, heeft de Griekse keuken een rijke geschiedenis vol pure smaken en een land vol liefhebbers (en ver daarbuiten natuurlijk). Sommigen zeggen zelfs dat de Grieken niet eten om te leven, maar leven om te eten. Niet zo gek ook, want met de heerlijkste olijfolie, fetakaas, olijven, broden, wijn en andere verse ingrediënten, is de Griekse keuken een smakelijk feest dat nooit verveelt. Naast al het plezier op de borden, hebben de Grieken ook een sterke sociale traditie: ze delen de verschillende gerechten en kunnen gerust urenlang tafelen. Daar houden wij ook van! Nog meer reden om een aan de slag te gaan met de basisingrediënten van deze bijzondere keuken en misschien erna nog een vliegticket te boeken richting de Egeïsche zee.

Olijf & olijfolie

Foto door James & Carol Lee

Van halkidiki en kalamata, tot nafplion en de Kretaanse: olijven zijn voor Griekenland wat wijn is voor Frankrijk. Vooral de Peloponnesos biedt de perfecte grond voor de teelt van olijven, waar de Grieken vervolgens de lekkerste olijfolie van maken.
Zoals het de Griekse keuken betaamt staan de pure smaken centraal en krijgen vele gerechten geen ingewikkelde sauzen of zware toppings, maar voldoen de authentieke Griekse olijfolie en wat olijven om menig maaltijd te laten veranderen in een smaakexplosie op je bord. Tip: zin om de pure smaken van Griekenland bij een borrel te proeven? Schenk een goed glas (rode) wijn in, doe wat kalamata-olijven in een bakje, schenk Griekse olijfolie in een kommetje, dip er vers brood in en geniet!

Griekse yoghurt

Geroosterde rode druiven met citroentijm

Ook Griekse yoghurt verdient het om genoemd te worden in deze lijst. De stevige, romige textuur is onweerstaanbaar, het bevat bijna dubbel zoveel proteïne als normale yoghurt en is heerlijk om te gebruiken bij het ontbijt, als dessert en zelfs bij het avondeten. Wij combineren het bijvoorbeeld graag met geroosterde druiven en citroentijm als dessert, met honing en speculaas als zoet ontbijt of gebruiken het voor het maken van tzatztiki: hiervoor rasp je een halve komkommer, knijp je de rasp uit, snijd je een teen knoflook fijn en meng je dit alles door een kommetje Griekse yoghurt. Heerlijk als dip en garnering bij diverse warme maaltijden.

De k van kruiden

Naast verse olijfolie, brengen de Grieken hun gerechten op smaak met verschillende verse kruiden en specerijen. Denk bijvoorbeeld aan oregano, basilicum, peper, dille, peterselie, laurierblaadjes en chilipepers. Net zoals met de groenten en de vlees- en vissoorten die in de Griekse keuken gebruikt worden, geldt ook voor de kruiden: hoe verser hoe beter.

Fetakaas

Griekse salade met kippendij

Natuurlijk kunnen we het niet over de Griekse keuken hebben zonder de fameuze Griekse salade te benoemen. Al eeuwen de perfecte salade als voorgerecht, lunch en zelfs als tussendoortje. Met elke hap kom je dichterbij de Egeïsche zee!
Het ster-ingrediënt in deze salade is uiteraard de fetakaas. Deze door wetgeving beschermde Griekse kaas gemaakt van geiten- en schapenmelk is een hartige alleskunner en niet alleen lekker in salades, maar ook in soepen, quiches en ovenschotels. Wij combineren deze verleidelijke vriend komende week met kippendij, parelcouscous, citroen en rode ui in dit gerecht. Bestel jij ‘m ook in je box komende week?

Er zijn nog talloze ingrediënten en gerechten te noemen waarmee je je even waant in Griekenland. Wat dacht je bijvoorbeeld van kipgyros met gebakken aardappels of parelgerst met fetakaas? Kalí óreksi of smakelijk eten!

Vorig artikel
Actievoorwaarden Social Winactie #Zomergeluk Actievoorwaarden Social Winactie #Zomergeluk
Volgend artikel
Hoe maak je het perfécte kiekje van je bord? Hoe maak je het perfécte kiekje van je bord?

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *