De lekkerste culinaire reis naar… Marokko!

25 juni 2018
door Lisa Kapan Inspiratie

 Van couscous, tot kikkererwten en ras el hanout: de Marokkaanse keuken is er een van Duizend-en-een-nacht. Met deze basisingrediënten zet je in een handomdraai de lekkerste Marokkaanse en Midden-Oosterse gerechten op tafel!

Couscous

Couscous met halloumi en gebakken rode paprika

In heel Noord-Afrika is couscous populair en wordt het op allerlei manieren gegeten. Meestal met groenten, vlees of vis en een pittige saus, maar soms ook als zoete lekkernij, zoals in Egypte waar het met boter, kaneel, rozijnen en room meer op een dessert lijkt. Wij zijn gek op dit recept met geroosterde paprika en gebakken halloumi, maar we eten couscous ook graag met gehaktballetjes in pittige tomatensaus of als salade met romige geitenkaas en appel.

Ras el hanout

Turkse soep met ras el hanout-kip, parelcouscous, pompoen, courgette en rozemarijn

Ras el hanout betekent ‘het beste van de winkel’ en verwijst naar een mix van de beste kruiden van een kruidenier. Hoewel er nog altijd discussie is over wat er exact in ras el hanout moet zitten, bestaat het mengsel in zijn algemeenheid uit kaneel, komijn, kruidnagel, nootmuskaat en kurkuma en is het de basis van verschillende Midden-Oosterse marinades en stoofpotten. Wij eten het graag als smaakmaker bij aubergine uit de oven of in gevulde paprika met parelcouscous.

Kikkererwten

Krokante kikkererwten met geroosterde spruitjes

Kikkererwten zijn veelgebruikte peulvruchten in de Marokkaanse en Midden-Oosterse keuken. Naast het feit dat je met deze ronde rakkers onder andere ijzer, vitamine B en vezels binnenkrijgt, kun jij er in de keuken ook alle kanten mee op. Je kunt ze roosteren, bijvoorbeeld in dit recept met gepofte zoete aardappel, maar ook verwerken in soep zoals bij deze Marokkaanse tomatensoep en natuurlijk ook gebruiken om de lekkerste hummus mee te maken. Kikkererwten zijn ook een goed alternatief voor borrelnootjes: rooster ze met wat olijfolie in de oven voor 20 – 30 minuten op 200 graden en breng ze vervolgens op smaak met je favoriete kruiden.

Harissa

Harissa maken

De rode kruidenpasta komt oorspronkelijk uit Tunesïe,  maar het wordt tegenwoordig over de hele wereld met liefde gebruikt in dressings, als marinade bij vlees en vis en in stoofgerechten. Zo ook in de Marokkaanse keuken en wij zijn er eveneens gek op! Je vindt harissa bijvoorbeeld in onze gevulde aubergine met parelgerst, yoghurt en harissakruidige harissa-bulgur met pompoenblokjes en zeebaarsfilet en gebakken rijst met groenten, falafel, frisse tzatziki, currykruiden en harissa? Zelf maken? Geen probleem, lees hier het recept.

Veel kookinspiratie!

Vorig artikel
3 x snacks voor onderweg 3 x snacks voor onderweg
Volgend artikel
De lekkerste culinaire reis naar… Griekenland! De lekkerste culinaire reis naar… Griekenland!

Gerelateerde artikelen