In gesprek met Pauline van Uit Pauline’s Keuken

3 april 2017
door Sanne van Dartelen Lifestyle

    Op haar blog ‘Uit Pauline’s Keuken’ deelt Pauline Weuring al jaren haar keukengeheimen. Boordevol recepten, video’s en reviews, draait alles er om lekker en vaak ook gezond eten.

    Wie haar blog wel eens heeft gelezen, weet dat Pauline gek is op groente. Wij konden dan ook geen betere ambassadeur bedenken voor #groenemaandag. 

    pauline weuring

    Met je nieuwe boek Feel Good Food richt je je op lichte en makkelijke recepten. Vertel! 

    Voor deze recepten hoef je niet stad en land af te lopen op zoek naareen bepaald ingrediënt en je hoeft ook geen uren in de keuken te staan om ze te bereiden. Als je iets wilt veranderen in je eetpatroon, of als je, zoals met #groenemaandag, een stap wilt zetten naar meer groente eten, dan moet het vooral niet te ingewikkeld zijn.

    Mijn boek laat zien dat het echt heel makkelijk kan, je moet alleen de eerste stappen zetten.Ik roep altijd dat je met een handvol verse, goede ingrediënten al snel iets lekkers kunt maken. Groente is daar een belangrijk onderdeel van. Ik heb dan ook altijd mijn groentelade vol liggen. Als dat niet zo is, word ik lichtelijk onrustig!

    Waarom vind je ambassadeur zijn van #groenemaandag belangrijk?

    Ik zeg het zelf ook altijd op mijn blog: minder vlees is niet alleen beter voor je eigen welzijn en gezondheid, maar ook voor het milieu. Als je ziet wat ervoor nodig is om de veeteelt op gang te houden, dan weet je ook dat het omwille van het klimaat zo niet langer kan, als we willen dat onze kinderen en kleinkinderen ook nog af en toe een stukje vlees kunnen eten.

    Ik kies dus minder vaak voor vlees, en als ik het wel eet, kies ik voor biologisch of boerderijvlees, dan weet ik in elk geval dat het geen massaproductie is en dat de beesten een goed leven hebben gehad. Daarnaast is veel verse groente eten ook gewoon heel gezond.

    Veel mensen koken nog steeds met pastasaus uit een pakje, terwijl je met verse tomaat, knoflook, een uitje en wat verse groente ook heel snel een heerlijke saus op tafel hebt.

    Waarom denk je dat mensen zo gehecht zijn aan een stukje vlees?

    Ik denk dat we met zijn allen heel erg opgegroeid zijn met gekookte aardappelen, een stukje vlees en gekookte groente. Mijn vader kookte bij ons thuis, en wij aten dat ook altijd. Ik probeer met mijn blog te inspireren door te laten zien hoe je groente op een makkelijke manier heel lekker kunt maken en vooral ook hoe veelzijdig het is. Kies bijvoorbeeld eens voor een vleesvervanger, of maak een stamppotje lekker met geitenkaas, appel en noten.

    Wat zijn wat jou betreft echte smaakmakers waarmee je groente de hoofdrol geeft?

    Ik heb een hele lade vol met specerijen van over de hele wereld en die gebruik ik veel. Daarmee kun je eigenlijk alles lekker maken. Bij een zoete groente zoals pompoen of bietjes vind ik het lekker om dat wat meer pit te geven en dan gebruik ik veel chili of chipotle, een gerookte peper die heel lekker combineert met pompoen. Zomerse groenten als courgette en aubergine zijn dan weer lekker met verse kruiden als oregano en basilicum. In de winter duik ik voor de gedroogde versie dan wel weer die specerijenlade in. 

    Groente heeft dus wel wat nodig om het spannend te maken. Je noemde net al even de vleesvervanger. Toen ik als puber ineens besloot vegetariër te worden, maakte mijn moeder vaak een sojaburger of een ei in plaats van een gehaktbal of speklap. Hoe zie jij vleesvervangers anno nu?

    Er is heel veel innovatie geweest op het gebied van vleesvervangers, behalve sojaburgers heb je nu ook veel burgers op basis van groente. Die kun je ook heel makkelijk zelf maken van bijvoorbeeld kikkererwten en courgette. Of je maakt een curry met bloemkool in plaats van kip. Voor de mensen die hun stukje vlees dan echt heel erg missen, zijn vega-kipstukjes een goed alternatief.

    Jaren geleden, toen de Rollende Keukens nog maar net bestonden, proefde ik daar voor het eerst een pita met vegetarische gyros. Ik proefde bijna het verschil niet!

    Nog tips hoe je extra groente in je dagelijkse routine kunt verwerken?

    Als je het op een weegschaal legt, dan valt 200 gram eigenlijk best mee. Vooral als je het over de hele dag verspreidt. Als je 100 gram worteltjes met wat hummus als snack eet, heb je de helft al binnen. Ik voeg ook graag spinazie toe aan smoothies. Als je ananas of ander fruit toevoegt, dan proef je het bijna niet, maar krijg je toch weer extra groente binnen.

    Je ziet de laatste tijd ook veel groentespreads voor op brood of een toastje. Ik heb er vijf in mijn boek staan, mijn favoriet is de vega filet américain. Eentje voor de vleesliefhebber dus, maar dan met wortel. Heel lekker! Die spreads zijn echt met één druk op de staafmixer gemaakt.

    Zet bij de borrel behalve een lekker stukje kaas dus ook eens een groentespread of gewoon wat komkommer of andere crudités met een dip op tafel. Groente vult ook veel meer. Als je een laag hummus op je boterham eet, heb je langer een verzadigd gevoel dan als je een boterham met hagelslag eet.

    Zijn er nog andere groente-trends die HelloFresh’ers zeker eens uit moeten proberen?

    Ik ben gek op spaghetti maken van groente: courgetti, of van wortel of zoete aardappel. Dat is ondertussen ook al flink ingeburgerd. De zomer komt er straks weer aan, heerlijk! Ik ga dan voor de veggiebarbecue. Pof eens een aubergine, of maak gevulde portobello en groentespiezen. Die afwisseling maakt het extra lekker.

    Je kunt ook heel veel met rauwe groente doen. Dat houdt echt niet op bij een wortel. Courgette, spinazie en boerenkool kun je heel goed rauw in een salade eten. Hetzelfde geldt voor veel koolsoorten en zelfs spruitjes.

    #groenemaandag

    Zowel in Nederland als in België eten we niet genoeg groente en te veel vlees. Stiekem weten we natuurlijk allemaal dat veel groente eten goed voor je is, maar in de praktijk blijkt het toch best een uitdaging te zijn om de aanbevolen hoeveelheid per dag te eten.

    Daarom zetten wij met #groenemaandag samen met onze HelloFresh’ers de eerste stap naar een groener menu. Vijf weken lang eten we op maandag gerechten met veel groente, zonder vlees of vis. Om je een handje te helpen, inspireren wij je wekelijks – samen met Pauline – met tips, tricks en recepten.

     

    Bezoek Pauline’s blog Uit Pauline’s Keuken voor recepten en meer informatie over haar nieuwe boek Feel Good Food.

    [title maintitle=”DOE JIJ OOK MEE MET #GROENEMAANDAG? ” subtitle=”DEEL EN WIN”]

    Deel jouw groentegerecht op InstagramFacebook of Twitter en maak tot en met 15 april elke maandag kans op mooie prijzen, zoals een Veggiebox en een gesigneerd exemplaar van Pauline’s nieuwe boek, Feel Good Food.

     

    Vorig artikel
    Zelf kaarsjes maken voor Pasen Zelf kaarsjes maken voor Pasen
    Volgend artikel
    Banaan + ei + bakpoeder = bananenpannenkoek Banaan + ei + bakpoeder = bananenpannenkoek

    Gerelateerde artikelen