Op bezoek bij Eriks delicatessen

12 december 2016
door Charlot van Scheijen Geen onderdeel van een categorie

  dsc_6227Eriks Delicatessen. Inmiddels een begrip in Amsterdam en ver daarbuiten. Wat begon als een kleine buurtwinkel is inmiddels uitgegroeid tot een heus kazenpaleis. Erik Heinen begon 24 jaar geleden met deze winkel – volgend jaar viert hij dus zijn 25-jarige jubileum! Tijd om weer eens bij hem op visite te gaan.

  De basis

  Als Erik eenmaal begint te vertellen, snap je wat mensen bedoelen met bevlogenheid. Enthousiast vertelt hij over zijn liefde voor de winkel, zijn kazen en de mensen die hij ontmoet – zijn woorden kracht bijzettend met Italiaans aandoende armgebaren. Het begon allemaal heel klein, met een winkeltje op het Beukenplein in Amsterdam. Waar hij mee begon – kaas, wijn en noten – doet hij nog steeds. Uitgebreider, en in een moderne winkel nu, maar zijn basis bleef onveranderd.

  Hij vertelt dat hij zijn winkel op een gegeven moment wat wilde uitbreiden door in het pand ernaast een wijnkelder met proeflokaal te openen. ‘’Te gek, maar ik was te vroeg. Zoiets zou nu waarschijnlijk hartstikke goed in de smaak vallen, maar mensen vonden het toen maar een vreemde combinatie. Helemaal niet erg achteraf, want doordat ik de huur van het tweede pand opzegde, kwam er ruimte voor nieuwe dingen.’’ Die ruimte had Erik nodig, na jaren met weken van 80 uur werk en nauwelijks tijd voor zichzelf. Hij besloot het anders aan te pakken.

  Ruimte voor nieuwe plannen

  ‘’Door altijd maar in de winkel aan het werk te zijn, had ik helemaal geen ruimte voor nieuwe dingen. Letterlijk niet, maar vooral niet in mijn hoofd. Ik besloot daarom om een aantal zaken uit handen te geven en me te richten op andere dingen. Daardoor kreeg ik weer ruimte voor nieuwe plannen.’’
  Alsof het zo heeft moeten zijn, kwam juist rond die tijd Thomas van het HelloFresh-productteam bij Erik op bezoek. Hij was met een aantal anderen net begonnen met het opzetten van een maaltijdbox en zocht een leverancier die kon zorgen voor kazen in portieverpakking. Aan Erik had hij meteen een goeie. ‘’Mijn uitgangspunt is om altijd ‘ja’ te zeggen, dus ook op zijn vraag was dat mijn antwoord. Maaltijdboxen waren toen nog volledig onbekend, dus ik had geen idee waar ik aan begon. In die eerste maanden stond ik zelf alles met de hand te raspen en verpakte ik het in mijn winkeltje.’’

  Serieuze vormen

  Dat ging een eerste periode prima, tot HelloFresh serieuze vormen begon aan te nemen en Erik nieuwe manieren moest verzinnen om de kaasvraag aan te kunnen. Hij huurde een productieruimte en hij nam mensen aan om in te pakken. Zo begon zijn proces van het meegroeien met HelloFresh. Door die groei is zijn bedrijf erg veranderd, maar Eriks liefde voor mooie producten is nog onverminderd groot.

  Kaas maken

  Het liefst is Erik betrokken bij het hele proces van kaas maken. Zo werkt hij nauw samen met een boer uit Ransdorp, die een klein aantal koeien houdt. De yoghurt van die koeien verkoopt hij in zijn winkel, en samen met hem maakt hij een soort ‘camembert’ van de melk. Een van de kazen die je kunt terugvinden op het kaasplankje! Voor alle kazen geldt hetzelfde: ze hebben tijd nodig. Dat is een van de redenen waarom kleinschalig gemaakte kazen vaak zo veel lekkerder zijn dan fabriekskazen. ‘’Tijd is het geheime ingrediënt’’, aldus Erik.

  Eriks lievelingen

  Voor ieder moment van de dag heeft Erik zo zijn favoriete kaas. ‘’Ik begin de dag graag met toast met een milde, Boerenkaas – belegen het liefst. Voor de lunch vind ik een wit stokbroodje met iets van chorizo en een pittige kaas het allerlekkerst. ’s Avonds gaat er weinig boven een glas rode wijn met Beaufort: een kaas uit de Franse Haute-Savoie.’’ Zijn tips voor een perfect kaasplankje? ‘’Eet vooral wat je lekker vindt, dat is het belangrijkste. Daarnaast kun je in je achterhoofd houden dat witte wijn het vaak iets beter doet bij kaas dan rode, maar experimenteer daar ook vooral mee! Wel is het heel belangrijk om je kaas op temperatuur te laten komen voor je het gaat eten. Als de kaas te koud is proef je veel minder. En dat is natuurlijk zonde.’’

  dsc_6200

  Vorig artikel
  Zelf sauzen maken Zelf sauzen maken
  Volgend artikel
  Tips om je kersttafel aan te kleden Tips om je kersttafel aan te kleden

  Gerelateerde artikelen