Picknicken: zo doe je het makkelijk✔️ lekker✔️ én goedkoop✔️
16 juni 2022Een heerlijke picknick onder de zon? Dat doe je makkelijk met ingrediënten die in jouw koelkast liggen te smeken om opgegeten te worden. Zo geniet jij van de lekkerste recepten én krijgen jouw restjes een goede bestemming.
Smeuïge guacamole
Voor avocado’s die op moeten.
Ingrediënten:
- ½ rode ui, zeer fijn gesnipperd
- 1 tot 2 verse pepers, fijngesneden
- 1 tot 2 tl zout
- 3 rijpe avocado’s
- Sap van 1 à 2 limoenen
- Een klein handje verse koriander, fijngehakt
Bereiding:
- Doe een kwart van de ui, de helft van de chilipeper en het zout in een vijzel en plet de ingrediënten tot een grove massa.
- Snijd de avocado’s doormidden, verwijder de pitten en lepel het vruchtvlees uit de schil. Prak het vruchtvlees daarna met een vork en voeg gaandeweg het limoensap toe. Ga hiermee door tot je guacamole de gewenste structuur heeft.
- Roer vervolgens de chilipepers, koriander, rode ui en tomaat door het mengsel.
- Breng op smaak met zwarte peper en zout. Serveer de guacamole royaal bij tortillachips, crackers of toastjes.
Verfrissende gazpacho van tomaat met pompoenpitten
Ingrediënten:
- ½ teentje knoflook
- ¼ ui
- 1 rode paprika
- ½ komkommer
- 5 tomaten
- 10 g pompoenpitten
- 5 g verse basilicum
- 1,5 el olijfolie
- 1,5 el zwarte balsamicoazijn
- Peper en zout
Bereiding:
- Breng in een pan een grote hoeveelheid water aan de kook. Snijd de knoflook en ui fijn. Schil en snijd vervolgens de paprika in blokjes. Schil en snijd de komkommer in de lengte doormidden, verwijder de zaadjes met een lepel en snijd in halve maantjes.
- Verwijder de kroontjes van de tomaten en maak aan de onderkant voorzichtig een kruissnede in de schil. Zet een kom koud water klaar. Dompel de tomaten 10 tot 12 seconden onder in het kokend water en doe ze vervolgens in de kom met koud water. Hierdoor komt de schil los. Schil de tomaten nu voorzichtig met de punt van een mes en snijd ze doormidden. Pers de zaadjes eruit door de halve tomaten met de hand uit te knijpen. Verwijder daarna met een mes ook de harde kern en snijd het overgebleven vruchtvlees in blokjes.
- Verhit een kleine pan op hoog vuur en rooster de pompoenpitten zonder olie totdat ze beginnen te poppen. Leg opzij.
- Voeg in een keukenmachine de paprika, komkommer, tomaten, knoflook, ui en de helft van de basilicum toe. Mix ongeveer 2 minuten tot je een gladde soep krijgt. Voeg twee eetlepels zwarte balsamicoazijn toe en mix nog een paar seconden. Voeg olijfolie, zout en peper toe. Bewaar in de koelkast tot het klaar is om te serveren.
- Serveer de gazpacho met een scheutje olijfolie. Bestrooi met de pompoenpitten en garneer met de overgebleven basilicum.
Italiaanse ovenbroodjes met mozzarella en pesto
Is je stokbrood oud aan het worden? Gooi het niet weg, besprenkel het brood met wat water of olijfolie en bak een minuutje in de oven. Zo is hij lekker knapperig en weer als nieuw!
Ingrediënten:
- 1 à 2 (oude) stokbroden
- 3 bollen mozzarella
- Groene pesto
- Olijfolie
- Verse basilicum
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 170 graden. Snijd het stokbrood meerdere keren in de breedte. Let op dat je het brood niet helemaal doormidden snijd.
- Snijd de mozzarella in plakjes en leg deze in de gesneden delen van het brood. Smeer er een goede laag pesto tussen. Bestrijk het hele stokbrood met olijfolie en bak het 10 minuten in de oven. Laat een paar minuten afkoelen.
- Doe er tenslotte een beetje verse basilicum op en het brood is klaar voor de picknickmand!
De lekkerste zero-waste saladedressing
Maak je salade de ster van de picknick met deze makkelijke dressing.
Ingrediënten:
- Een bijna lege jam- of honingpot
- 2 el balsamicoazijn
- 6 el olijfolie
- Zout en peper
- Honing naar smaak
Bereiding:
- Voeg alle ingrediënten toe aan de jam- of honingpot en schud totdat er een egale, goed gemengde dressing ontstaat. Zo heb je niet alleen je restjes opgebruikt, maar heb je ook een mooi bewaarpotje voor de dressing!
Jam van watermeloenschil
Het perfecte zoete hapje voor bij de picknick én om voedselverspilling tegen te gaan. Met een beetje creativiteit kun je zelfs schillen van groente en fruit nog gebruiken! Houd jij bijvoorbeeld van een lekker stukje watermeloen bij warm weer? Gebruik dan ook eens de schil om een lekkere jam van te maken.
Ingrediënten:
- 750 g watermeloenschil
- 100 g kristalsuiker
- 2 el citroensap
- 1 snufje zout
Bereiding:
- Schil het buitenste groene laagje van de watermeloen, zodat je alleen het witte deel overhoudt. Snijd de witte schil in stukjes.
- Meng in een kleine steelpan de watermeloen, suiker, citroensap en een snufje zout. Prak vervolgens met een grote vork tot er alleen nog maar kleine stukjes watermeloen over zijn.
- Breng het mengsel aan de kook en roer het regelmatig even door met een houten lepel. Laat de jam zo’n 20 tot 25 minuten koken tot hij voldoende is ingedikt.
- Tip: Controleer of de jam klaar is door een leeg bordje ongeveer 5 minuten in de diepvries te leggen. Als het is afgekoeld, druppel je een kloddertje hete jam op het bord en zet je deze weer 2 minuten in de diepvries. Raak de jam aan met je vinger. Als deze puddingachtig aanvoelt is je jam klaar. Is dit nog niet het geval? Kook het mengsel dan nog wat verder in.
- Laat de jam afkoelen naar kamertemperatuur en giet in een pot. Bewaar het tot 3 weken in de koelkast.
Verfrissend fruitwater
Nog wat los fruit of groente over? Gebruik ze om je water op te fleuren! Simpeler wordt het niet: snijd je groente en fruit in kleine stukjes en voeg ze toe aan plat- of bruiswater. Laat het water een paar uurtjes in de koelkast staan en je verfrissende drankje is klaar.
Ben je fan van citrusvruchten, combineer dan:
- Grapefruit
- Sinaasappel
- Rozemarijn
Ga je liever voor subtielere tonen, kies dan voor:
- Komkommer
- Citroen
- Basilicum
Onze favoriet? Dat is toch wel de zoete frisse dorstlesser met…
- Frambozen
- Limoen
- Munt
Laat het zomers genieten beginnen ☀️