Scones & lemon curd

26 oktober 2017
door Kaylee Hartog Gerechten

    Niks lekkerder dan bakken, als het buiten met bakken uit de hemel komt. Deze scones zijn echter altijd een goed idee! Je kunt ze serveren als decadent weekendontbijtje of  ‘s middags bij de thee. Zelfgemaakte lemon curd maakt het helemaal af en aangevuld met (gezouten) roomboter en jam is het watertanden gegarandeerd!

    Scones met lemon curd

    Benodigdheden:  keukenpapier | keukenmachine (optioneel) | hittebestendige kom | steelpan | garde

    Voor de scones:

    Ingredients:

    • 450 g bloem + extra voor het aanrecht
    • 1 zakje bakpoeder
    • 50 g poedersuiker
    • snuf zout
    • 125 g koude boter in blokjes
    • ca. 150 ml karnemelk

    Instructions:

    1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Doe alle ingrediënten, behalve de karnemelk, in een keukenmachine of grote kom. Mix kort, tot de boter met de bloem grove korrels zijn geworden.
    2. Giet de karnemelk erbij en vorm tot een bal. Afhankelijk van de bloem heb je iets meer of juist iets minder karnemelk nodig.
    3. Rol de bal deeg uit tot een plak van ongeveer 2 cm dik op een met bloem bestoven aanrecht. Steek er met een uitsteekvorm of glas ronde scones uit. Maak van de restjes deeg weer een plak en ga door tot het deeg op is.
    4. Bedek een bakplaat met bakpapier, bestrijk de scones met wat karnemelk en leg ze op de bakplaat. Bak ze in ongeveer 15 minuten, afhankelijk van de grootte, goudbruin en gaar.
    5. Serveer met lemon curd (zie hieronder) of jam en gezouten boter of ongezoete slagroom.

    Voor de curd: 

    Ingredients:

    • 4 citroenen, liefst onbespoten, rasp en sap
    • 200 g rietsuiker
    • 100 g ongezouten roomboter, in blokjes
    • 3 hele eieren
    • 1 eidooier

    Instructions:

    1. Doe de rasp en het sap van de citroen samen met de suiker en boter in een hittebestendige kom. Zet de kom op een steelpan met een laagje zacht kokend water, en zorg dat de onderkant van de kom het water net niet raakt. Roer af en toe tot alle boter is opgelost.
    2. Klop de eieren en de eidooier los en giet bij het citroenmengsel. Klop met een garde tot alle ingrediënten goed zijn gemengd. Laat 10 – 13 minuten garen terwijl je regelmatig roert. De lemon curd is klaar als het mengsel dik genoeg is om de achterkant van een lepel te bedekken.
    3. Haal de pan van het vuur en laat de lemon curd afkoelen, terwijl je af en toe blijft roeren.
    4. Giet zodra het is afgekoeld in gesteriliseerde potten en bewaar tot gebruik in de koelkast.

    [columns_row width=”half”] [column][/column] [column][/column] [/columns_row]

    Potten steriliseren

    Zoals in het recept te lezen is, is het belangrijk dat je de curd in gesteriliseerde potten bewaart. Als de potten niet brandschoon zijn, kan de lemon curd snel bederven. Potten steriliseren doe je gemakkelijk door ze in de vaatwasser te doen of te overgieten met kokend water en ze vervolgens op een schone theedoek te laten uitlekken.

    Helemaal in de baksferen gekomen? Probeer dan ook deze groentebaksels of banaan-ei pannenkoekjes.

    Vorig artikel
    Etiketten scannen Etiketten scannen
    Volgend artikel
    Zelf amandelmelk maken Zelf amandelmelk maken

    Gerelateerde artikelen