Toast van zoete aardappel

14 februari 2017
door Sanne van Dartelen Tips en Tricks

  Of je het nu een zoete aardappel of een bataat noemt – wij zijn al een tijdje fan. En van deze variant worden we wel héél enthousiast.

  HF160812_Global_Blog_HealthySnacks2_-25_low (1)

  Heb jij ook je broodrooster ergens in een kastje staan of in een vergeten hoek van je aanrecht? Dan hebben we goed nieuws – dit is hét moment om het weer tevoorschijn te toveren!

  Toast maken van zoete aardappel klinkt namelijk als veel werk, maar dat valt gelukkig reuze mee.

  Deze snelle, gezonde snack maak je al binnen een paar minuten. Het is een fijne afwisseling voor je boterham, wanneer je bijvoorbeeld iets minder koolhydraten wilt eten. Ook als je graag iets meer groente wilt eten of gek bent op zoet, moet je dit een keer proberen.

  Aan de slag
  Zorg dat je een flink grote, zoete aardappel hebt en was hem goed onder de kraan. Snijd de aardappel in plakken van ongeveer een centimeter dik.

  Fresh Organic Orange Sweet Potato against a background

  Let erop dat de plakken niet te dik zijn, anders verbrandt de suiker in de zoete aardappel voordat het midden gaar is. Wij vinden het zelf heel mooi om de aardappel dwars door te snijden, dan krijg je mooie ronde plakken, maar wil je snel klaar zijn, dan kun je ze ook in de lengte snijden.

  En nu komt het… Stop de plakken zoete aardappel in de broodrooster. Dat is alles – zo simpel kan het zijn!

  Kijk met een vork of de aardappel gaar is en als ‘ie nog een beetje hard voelt, doe je hem nog even terug in de broodrooster. Na een paar keer proberen, merk je vanzelf op welke stand je jouw broodrooster het best af kunt stellen.

  Dan nu het leukste gedeelte: de toppings!

  HF160812_Global_Blog_HealthySnacks2_-25_low (1)

  Je kunt natuurlijk alles wat je lekker vindt gebruiken als topping – avocado is heel populair en wij vinden een gebakken eitje met gerookte zalm ook niet te versmaden. Mocht je iets avontuurlijks willen proberen, kijk dan eens naar deze twee spannende combinaties:

  Ben je gek op noten? Smeer dan een laagje tahini op de zoete aardappel en strooi er wat fijngehakte hazelnoten over. Een klein beetje honing (of ahornsiroop voor een veganistische snack) en een handje sesamzaadjes maken het helemaal af.

  Houd je meer van hartig, ga dan voor een lekkere, dikke laag zachte geitenkaas met dunne plakjes gekookte, rode biet en daikon, oftewel witte radijs. Lastig om daikon te vinden? Gewone radijsjes zijn ook hartstikke lekker. Extra mooi (en lekker) wordt het met een beetje waterkers en wat verse peper.

  Wat lijkt jou lekker op je zoete aardappeltoast?

  Vorig artikel
  5 x zeewier 5 x zeewier
  Volgend artikel
  Spaghetti Vongole Spaghetti Vongole

  Gerelateerde artikelen