10 tips voor lust ik wel-eetgedrag

31 augustus 2017
door Charlot van Scheijen Tips en Tricks

    Vroeg of laat gaan bijna alle kinderen door de fase waarin ze ineens weigeren hun groente te eten. Met deze tips helpt Claire je om die fase te doorbreken (of zelfs voor te zijn) en te zorgen voor lust ik wel-eetgedrag. 

    1. Een goed begin is het halve werk

    Hoe eerder je begint met het aanleren van zoveel mogelijk verschillende smaken en structuren, hoe beter.  Van nature is onze smaakvoorkeur zoet. Daarom is het handig om die zoete voorkeur niet ook nog continu te versterken door het geven van veel fruit, zoete drankjes, zoet beleg, koek en snoep. Een van de tips uit mijn eerste Easy Peasy boek is dan ook: start bij de allerkleinsten met groente- in plaats van fruithapjes.

    2. Neem de tijd voor nieuwe smaken

    Veel kinderen eten iets nieuws de eerste keer niet op. Dat heeft niets te maken met het niet ‘willen proeven’ of ‘dwars doen’. Het heeft vaak te maken met het feit dat ze iets nog niet kennen. Eten ze de eerste keer die groene asperge of rode biet niet op? Geen zorgen. Blijf het aanbieden, je zult zien dat ze eraan wennen en toch gaan proeven. Oh, en voor de allerkleinsten (baby’s) geldt sowieso: minimaal 8 keer iets proeven voordat ze de smaak kennen en gaan waarderen.

    3. Kies voor borden met vakjes

    Veel kinderen vinden een eenpansmaaltijd (denk aan pasta, stamppot, maaltijdsalade) helemaal niets. Ze zien niet wat ze eten en alle smaken zitten door elkaar. Vooral peuters en kleuters hebben daar een handje van. Zo’n handig vakjesbord is dan vaak de oplossing. Vul twee vakjes met verschillende groenten en je zult zien dat er een hoop meer naar binnen gaat.

    4. Varieer in structuur en bereidingswijze

    Weigeren je kinderen gekookte worteltjes? Probeer ze eens rauw. Broccoli geen succes? Misschien met een beetje kaas erover uit de oven wel. Gewokte courgette een no go? Wie weet gaat de soep er wel in. Kortom: structuur is vaak nog veel belangrijker voor kinderen dan smaak! Zo eten mijn jongens alle groente heel kort gekookt tien keer beter dan wanneer ik het verwerk in een gerecht.

    5. Serveer bij iedere maaltijd iets dat ze lekker vinden

    “Ik wil niet eten”, “ik heb geen honger”, “ik lust helemaal geen….”. Pfff. Heb je net een half uur staan koken, is dat het eerste wat je hoort voordat de borden überhaupt op tafel staan. De truc? Serveer altijd iets bij de maaltijd dat ze hoe dan ook lekker vinden. Vaak gaat het om die eerste hap. Is die eenmaal naar binnen dan volgen er nog wel wat meer. Helemaal wanneer het lukt om het gesprek helemaal niet over het eten te laten gaan. Voor je het weet zit alle spinazie erin.

    6. Zien eten, doet eten

    De eerste vraag die wij altijd stellen wanneer ouders bij ons komen voor advies is: ”wie van jullie haalt alle stukjes paprika uit de saus?”. Het klinkt cliché maar het is wel echt zo: geef het goede voorbeeld! En gruwel jij bijvoorbeeld van havermout of ei? Dan wil het nog niet zeggen dat je kind dat doet.  Ga in ieder geval de avondmaaltijd niet teveel aanpassen naar de wensen van je kinderen. Voordat je het weet zit het hele gezin standaard aan de witte pasta met tomatensaus.

    7. Van nee naar ja

    Soms helpt het om een duidelijke grens te trekken en consequent te zijn. Nee is nee, en dit is wat de pot schaft. Maar vaak zorgt dit juist bij het eten voor een strijd die je beter kunt voorkomen. Het helpt dan om de focus vooral op ‘ja’ te houden. Bijvoorbeeld in plaats van ”nee, je mag dat niet laten liggen, je moet het gewoon opeten” naar ”ja, je mag die groenten laten liggen maar dan wil ik wel graag dat je dit en dat eet”. Sommigen ouders lossen het op door kinderen te laten ruilen wat ze echt niet lekker vinden. De broccoli, spinazie of courgette die ze niet willen, kunnen ze dan ruilen tegen iets van rauwkost als worteltjes, komkommer of paprika. Niet ideaal, maar in sommige fasen wel fijn als er toch nog iets ‘groens’ naar binnen gaat.

    8. Van moeten naar willen

    Strijd om eten (als je je bord niet leeg eet, krijg je ook geen toetje) en het moeten leegeten van het bordje is niet zo’n goed idee. Het creëert vaak alleen maar meer aversie tegen bepaalde producten en het zorgt er niet voor dat je kinderen graag nieuwe dingen willen proberen. Probeer er geen big deal van te maken. Houd de emoties neutraal. Uiteindelijk zou het mooi zijn als ze niet alleen gaan eten omdat het moet.

    9. Check de tussendoortjes

    “Ze hebben gewoon geen honger”, “ze lusten het simpelweg niet” of “ik krijg er niets in”.  Tel eens op wat ze allemaal aan kleine tussendoortjes naar binnen werken op een dag. Een ligaatje hier, een koekje daar, nog een stukje worst bij de slager, een pakje drinken, een appel. Niet echt gek dat er dan weinig ruimte overblijft in die kleine buikjes. Probeer het bij 1 tussendoortje te houden, het liefst op een vast tijdstip, en ga er even voor zitten!

    10. Het komt goed

    Soms vinden ze iets gewoon écht niet lekker. En dat mag. En soms is het gewoon een fase en komt er echt wel weer een moment waarop ze beter gaan eten. Laat het gaan zonder dat je je er achter verschuilt en helemaal niet meer je best gaat doen om iets gezonds voor te schotelen.

    Welke tip ga jij toepassen? 

    Over Claire
    Claire van den Heuvel | Easy Peasy: een online platform waar ouders inspiratie kunnen hoe ze zichzelf en hun gezin gezond & bewust kunnen voeden. Zowel letterlijk als figuurlijk. www.easypeasyacademy.nl
    Beeld: Jeroen van der Spek, Easy Peasy

    Vorig artikel
    Verrukkelijke vegaburger Verrukkelijke vegaburger
    Volgend artikel
    Smart swaps: verantwoorde alternatieven Smart swaps: verantwoorde alternatieven

    Gerelateerde artikelen

    3 reacties

    Corine schreef:

    Wat bij ons goed werkte is het bord versieren. Bv door er een gezichtjes van te maken (bv twee aardappels als ogen, sperzieboontjes als haar een minitomaatje als neus een worstje als mond). Vooral door te zeggen dat de kinderen niet de ogen op mochten eten omdat het poppetje dan blind werd en dat zogenaamd zielig was vonden ze hilarisch en aten ze ze snel op.
    Bij eenpansgerechten vonden ze het soms ook lastig als er ‘vieze’ dingen als champions, paprika en courgette in zaten. Vaak vroeg ik ze dan het goed te proeven welke van die ‘vieze’ dingen ze dan het allerviest vonden. Ze moesten dan natuurlijk heel goed proeven en hadden vaak al de helft op zonder dat ze het doorhadden. Als ze dan bepaald hadden welke groente dan echt het viest was mochten ze die er dan uithalen, mits de rest zonder morren opgegeten werd.
    Inmiddels zijn ze 4 en 6. Ze lusten bijna alles en proberen het allemaal uit.
    ‘Mama heb jij dit bedacht of heeft HelloFresh dit bedacht?’ is een veelgehoorde uitspraak aan tafel 🙂

    cartas del tarot del si o no mago tarot marsella tarot 411 telefono fijo tarot gratis tarot gratis para encontrar
    pareja cartas del tarot laboral gratis tarot gratus tarot visa 24h tarot amor gratis 3 cartas significado del tarot el juicio tarot del dia
    embarazo tarot significado la muerte tarot verdad o mentira tarot en linea chile predecir mi futuro gratis tarot daily scorpio horoscope vip tarot
    arcano 21 tarot de marsella tarot cancer junio 2015 tarot gitano consulta cartas tarot amor gratis si o no cartas del tarot gratis del trabajo tarot gratis pareja infiel
    tirada gratis tarot amor rafaela vilchez lectura del tarot del amor alicia galvan comprar cartas del tarot
    baratas tarot casa 5 horoscopo chino gratis 2015 tarot egipcio carta 18 enamorados tarot amor josnell horoscopo de hoy virgo
    tarot gratis tirar tarot gratis del amor astro tarot gratis tarot gratia tarot
    realmente gratis tirada cartas tarot amor significado de la justicia en el tarot libro abierto tarot leo julio
    2017 tarot gratis el papa google tarot del amor gratis tarot gratis del trabajo 2015
    tarot on line gratis claudia tarot gratis la carta
    del dia por alicia galvan consulta tarot telefonico gratis como aprender a leer el tarot facil
    significado la templanza tarot rider tirada de tarot gratis amor 2012
    mejor tarotista foro tarotistas famosas esperanza gracia tarot visa tarot egipcio jeremy mitchell
    pdf

    oma Maasland schreef:

    heeft u een leuk gevarieerd advies om zelf groente hapjes te koken voor mijn kleinkind van 8 maanden.
    hij reageert sterk op voeding dus kies ik het liefst een licht verteerbare groente variatie vaak met fruit gecombineerd.