Verrukkelijke vegaburger

30 augustus 2017
door Kaylee Hartog Gerechten

    Ken je dat? Je neemt een hap van je vegetarische burger en bent instant teleurgesteld. Te droog, te weinig smaak: gewoon niet lekker. Gelukkig hoef je jouw eerste hap niet langer te vrezen, want met deze tips maak je binnen een handomdraai jouw eigen, sappige vegaburger.

    Zelf een vegaburger maken is eigenlijk heel makkelijk en het resultaat is veel lekkerder dan de kant-en-klare variant. Het enige wat je nodig hebt is een basis die goed bindt. Hiervoor kun je bijvoorbeeld denken aan quinoa, zoete aardappel, linzen of kikkererwten. Net als bij het maken van niet-vega hamburgers meng je jouw basis met broodkruim of havermout, ei en jouw favoriete specerijen. Succes gegarandeerd!

    Vegaburger

    Een van onze favorieten is deze vegaburger van kidneybonen. Samen met de linzen en de rokerigheid van het paprikapoeder zorgen die voor een heerlijke zachte textuur aan de binnenkant, en een super krokant korstje aan de buitenkant. Hiermee overtuig je iedereen ervan dat een goede burger niet per se hoeft te bestaan uit vlees. Zo maak je ‘m:

    Kidneybonenburger

    Ingredients

    • Voor 2 personen:
    • 3 el appelciderazijn
    • 2 el olijfolie
    • 1 tl dijon mosterd
    • 1 tl mayonaise
    • 150 g rode kool
    • 1 Maris Piper aardappel
    • 1 halve ui
    • 1 teen knoflook
    • 4 el geraspte kaas
    • 1 tl komijn
    • 1 tl paprikapoeder
    • 1/4 tl chilivlokken
    • 200 g linzen
    • 400 g kidneybonen
    • 75 g panko
    • 1/2 el worcestersaus
    • 30 g tomatenpuree
    • 2 bolletjes

    Instructions:

    1. Meng de olijfolie, appelciderazijn, mayonaise en mosterd in een kom. Breng op smaak met zout en peper. Snijd de rode kool in dunne reepjes, voeg toe en roer goed door elkaar. Laat even staan zodat het goed kan marineren.
    2. Kook wat water met beetje zout voor de aardappel. Snij de aardappel in blokjes van ongeveer 3 cm. Schil en snij de ui en knoflook klein.
    3. Kook de aardappel voor ongeveer 10 minuten. Giet vervolgens af en stamp fijn.
    4. Verhit 1 el olijfolie in een pan op middellaag vuur. Bak de uien ongeveer 5 minuten, tot ze glazig zijn. Voeg de gesneden knoflook, komijn, paprikapoeder en chilivlokken toe en bak voor 2 minuten mee.
    5. Doe de uitgelekte linzen en kidneybonen in een grote kom. Voeg de fijngestampte aardappel toe, samen met 1/2 tl zout en wat peper. Gebruik een stamper of een vork om het samen te voegen. Doe dit zo, dat het geen fijne pasta wordt, maar wel één geheel.
    6. Voeg vervolgens de geraspte kaas, broodkruimels, worcestersaus, tomatenpuree, gebakken uien en knoflook toe. Roer goed door elkaar zodat alles goed gemengd is. Verdeel het mengsel vervolgens in ballen en pers samen zodat het een burger wordt
    7. Maak de pan schoon, voeg 1 el olijfolie toe en zet hem op middelhoog vuur. Voeg de burgers toe en bak ze ongeveer 7 minuten totdat ze een krokante korst hebben.
    8. Snij voor het serveren de broodjes doormidden en gril ze even in de pan. Voeg de burgers toe en serveer met de koolsalade.

    Wat is jouw vega-succesrecept?

     

    Vorig artikel
    Zo vul je een lunchtrommel Zo vul je een lunchtrommel
    Volgend artikel
    10 tips voor lust ik wel-eetgedrag 10 tips voor lust ik wel-eetgedrag

    Gerelateerde artikelen

    1 reactie

    Lios schreef:

    Er zit vis in worcestersaus, dus dit is niet vegetarisch.

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.