4x geheime recepten uit oma’s keuken

27 februari 2020
door Manouk Gerechten

    Van fabuleuze Franse tartiflette naar het recept van Axelle’s oma tot magische melanzane van de opa van onze Italianse collega Matteo. De beste geheimen komen uit de keuken van oma én opa. En gelukkig waren ze bereid om een paar geheimen met ons te delen! Zo kun je de hele maand maart genieten van nostalgische recepten uit oma’s (en opa’s) keuken.

    🇫🇷 Tartiflette met camembert en brie

    👵 “Mijn oma’s keukengeheim? Veel kaas! Tartiflette maakt ze dan ook altijd met allerlei Franse kaasjes, waaronder camembert. Mmm…” – Onze Franse collega Axelle

    Een Franse klassieker uit de Haute-Savoie. Wie op wintersport is geweest in de Franse Alpen kent deze hartverwarmende maaltijd waarschijnlijk al. Traditioneel wordt het recept gemaakt met aardappelen, ui, spek en de Franse kaas reblochon. Wij geven er een twist aan en gebruiken net als Axelle’s oma Franse brie en camembert.

    🇮🇹 Melanzane alla parmigiana

    👴 “Mijn opa, ofwel mio nonno, maakt de lekkerste melanzane. Zijn geheim? Een knapperige topping van ciabatta.” – onze Italiaanse collega Matteo

    Deze Italiaanse ovenschotel met aubergine in de hoofdrol vindt zijn oorsprong niet in Parma, zoals de naam misschien doet vermoeden, maar in het het zonnige zuiden van de laars: op Sicilië. Parmigiana slaat ook niet op de kaas, maar op de manier waarop de ovenschotel is opgebouwd: net als de latjes van de typisch Italiaanse luiken.

    🇬🇧 Toad in a Hole met wildzwijn-rundersaucijs en jus

    👵 “Deze variant op de traditionele Yorkshire pudding met worstjes wordt ’toad in the hole’ genoemd. Mijn oma voegde er tomaten aan toe voor de frisheid en dat kan dit gerecht goed gebruiken!” – Onze chef Selma

    Wie weleens is aangeschoven voor een traditionele Sunday roast kent de Yorkshire pudding vast. Het wordt gemaakt van pannenkoekenbeslag, maar gaat in plaats van de pan, de oven in. Yorkshire pudding met worstjes wordt in de Engelse volksmond ’toad in the hole’ genoemd. Deze variant maak je met worstjes van wild zwijn. Comfortfood bij uitstek!

    🇳🇱 Ovenschotel met gestoofde rode kool en appel 

    👵 “Mijn oma’s keukengeheim? We plukten zelf de appeltjes! Ik heb een eigen twist aan dit recept gegeven door mijn lievelingsingrediënt toe te voegen: kaas.” – Onze collega Manouk

     

    Bij rode kool denk je misschien aan de kant-en-klare variant in een potje, maar het is zoveel lekkerder om zelf te maken. Je moet wel even geduld hebben, want de kool moet een tijdje stoven in kaneel en nootmuskaat. Maar dat is het zó waard. De appeltjes maken het lekker zacht en zoet – perfect in combinatie met de hartige kipsaucijs.

    Vorig artikel
    Onze soep onder de loep Onze soep onder de loep
    Volgend artikel
    De boekoeloekoeburger maakt de Week Zonder Vlees een eitje! De boekoeloekoeburger maakt de Week Zonder Vlees een eitje!

    Gerelateerde artikelen

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.