4x geweldige avocado-recepten
20 juli 2020Zucht… avocado. Daar krijgen we geen genoeg van. Deze groene, gladde held zit niet alleen vol gezonde vetten, vezels en vitaminen, maar is super veelzijdig in de keuken. Van taart tot pizza: bekijk hier vier smakelijke (en verrassende) avocalicious-recepten.
Eetrijp of toch niet?
Avocado’s zijn natuurlijk het lekkerst als ze mooi groen eruit zien en eetrijp zijn. Toch kan het knap lastig zijn om te weten of je avocado ‘er klaar voor is’. Om te testen of je avocado eetrijp is, verwijder je het pitje aan de bovenkant en kijk je naar de kleur van de holte van het pitje. Als het pitje lastig te verwijderen is, is je avocado nog te onrijp. Als de holte van het pitje bruinachtig is, is je avocado niet goed of juist overrijp. Wanneer de holte een heldere, gelige kleur heeft, is je avocado precies goed!
Avocado-limoencheesecake
Een avocado in een dessert? Wij zeggen ja! In veganistisch gebak wordt avocado vaak gebruikt om de eieren en boter te vervangen, want het maakt elk mengsel zacht en romig. Perfect dus in een cheesecake!
Ingredients:
-
- 150 gr verkruimelde theebiscuits
- 100 g ongezouten boter, gesmolten
- 350 ml vloeibare room
- 1 pakje gelatine in poedervorm
- 1 avocado, in blokjes gesneden
- 300 g crème fraîche
- 3 el honing
- 2 el limoensap
- De schil van 2 limoenen
- 30 ml water
Instructions:
- Maal de koekjes fijn met een keukenmachine. Voeg de gesmolten boter toe en meng het geheel. Verdeel het mengsel over de bodem van een springvorm (van ca. 25 cm in diameter). Plaats de springvorm voor 10 minuten in de vriezer.
- Meng 150 ml vloeibare room met de poedervormige gelatine in een steelpan en breng al roerend aan de kook. Haal de pan van het vuur als de gelatine volledig is gesmolten. Zeef en laat koelen.
- Meng met een staafmixer de avocado, crème fraîche, honing, de overige vloeibare room, het limoensap, de geraspte limoenschil en 30 ml water tot een glad mengsel. Giet de afgekoelde gelatine met room erbij en blijf mengen tot een glad en romig geheel.
- Giet het mengsel in de springvorm en strijk de bovenkant glad met een spatel. Laat 1 uur opstijven in de koelkast. Garneer eventueel met wat limoen(rasp).
Oeuf en cocotte
Voor sommigen klinkt oeuf en cocotte wel wat onbekend, maar Fransen weten het maar al te goed: eieren uit de oven zijn genoeg reden om juichend uit bed te komen! Dit ontbijt-/brunch-/lunchgerecht maak je met avocado, ei én gerookte zalm. Oh la la…
Ingredients:
-
- 2 avocado’s
- 2 sneetjes gerookte zalm
- 4 eieren
- Snufje chilipoeder
- Olijfolie
- Basilicum
Instructions:
- Verwarm de oven voor op 200 ° C
- Snijd de avocado’s doormidden en verwijder de pit. Gebruik een lepel en verwijder wat avocado in het midden waar het ei in wordt gebroken.
- Breek een ei en doe het in de holling waar de pit zat. Leg de zalm in stukjes gescheurd er overheen.
- Plaats de gevulde avocado’s in de oven voor 10 minuten.
- Bestrooi vervolgens de avocado’s met een snufje chilipoeder, een scheutje olijfolie en wat basilicumblaadjes.
Avocado-platbroodpizza
Pizza en avocado in één gerecht én binnen 20 minuten klaar. Met dit recept komt ieders droom uit, toch?
Ingredients:
-
- 1 platbrood
- 1 – 2 el sambal oelek
- 1 el olijfolie
- 125 ml geraspte kaas
- 1 avocado, in dunne plakjes gesneden
- Het sap van een citroen
- 1 ei
- Zout en peper
Instructions:
- Leg het platbrood in een koekenpan op laag vuur.
- Meng de sambal met de olijfolie en verdeel gelijkmatig over het pitabrood. Voeg ook de geraspte kaas en de avocadoplakjes toe. Besprenkel met het citroensap.
- Breek in het midden van het pitabrood het ei en bestrooi met zout en peper. Plaats een deksel over de pan zodat het ei goed kan garen.
- Bestrooi de pizza na 5 – 10 minuten koken met verse koriander. De pizza is klaar als het pitabrood gebakken en knapperig is, de kaas volledig gesmolten is en het eiwit gekookt is.
Tagliatelle met pesto en courgette
Het is groen, geweldig van smaak en laat avocado stralen als nooit tevoren: dit tagliatelle-recept!
Ingredients:
-
- 2 – 3 courgettes
- 1 avocado
- 2 knoflookteentjes
- 2 el citroensap
- Handjevol verse basilicum
- 1 scheutje olijfolie
- 80 g Parmezaanse kaas
- Zout en peper
Instructions:
- Verwijder de onder- en bovenkant van de courgettes en snijd elke courgette in de lengte in 3 dikke plakken. Snijd elke plak in de lengte in dunne reepjes, in de vorm van tagliatelle.
- Kook de courgette-tagliatelle voor 2 minuten in een ruime pan met kokend water.
- Bereid ondertussen de saus door de avocado, de knoflook, het citroensap, de basilicum, de olijfolie, de Parmezaanse kaas en peper in een keukenmachine te mengen tot een glad en romig mengsel.
- Giet de tagliatelle af en meng samen met de saus in een grote kom.
- Breng op smaak met peper, zout en eventueel chilivlokken.