3x verantwoord junkfood 🤤
21 juli 2020Hoe vaak ben jij de afgelopen weken de koelkast ingedoken om iets te snacken? Wij in ieder geval iets té vaak en dan is het vandaag ook nog eens wereld junk food dag. Maar hier komt de oplossing: wij delen hier onze favoriete, maar verantwoorde junkfood-recepten. Ga voor gezonde kapsalon op basis van kipgyros, een platbroodpizza boordevol groente of een portobello-veggieburger.
Kapsalon met kipgyros
Deze junkfood-klassieker met – hou je vast – friet, shoarma, kaas én knoflooksaus heeft zijn naam te danken aan de kapper die het altijd bestelde bij een Rotterdamse shoarmazaak. In deze versie vervangen we de friet met in de oven gebakken aardappelpartjes, de shoarma met kipgyros en de knoflooksaus met een lichte dressing op basis van yoghurt. Zo geniet je nog steeds van de lekkere kapsalon-smaak, maar hoef je je geen zorgen maken over de grote hoeveelheid calorieën.
Platbroodpizza met aubergine, venkel, Grana Padano en ricotta
Zucht. Hoe lekker het ook is, gezond is ons favoriete exportproduct uit Italië niet altijd. Van deze gezonde pizza kun je gelukkig wél verantwoord genieten. Je maakt hem met een dunne bodem van Libanees platbrood op basis van volkoren meel, een goede hoeveelheid groente, een lekker kaaslaagje van pittige Grana Padano en romige ricotta.
Falafel met een ‘broodje’ van portobello
Nee, deze veggieburger heeft niet te lang in de oven gezeten hoor: het bruine broodje is eigenlijk een ‘broodje’ van twee grote portobello’s. Portobello’s zijn uit de kluiten gewassen kastanjechampignons die een heerlijke notige smaak hebben, maar ook stevig genoeg zijn om te dienen als hamburgerbroodje. Om deze veggieburger compleet te maken beleg je hem met falafel, botersla en gekarameliseerde rode ui. De friet van aardappel en wortel bak je niet in het frituurvet, maar in de oven. Wél de lusten, niet de lasten. Smakelijk eten!