5x deze gebeurtenissen beïnvloeden je eetgewoonten

22 november 2019
door Manouk Achter de schermen

  Wist je dat levensveranderende gebeurtenissen direct invloed hebben op je eetpatroon? Uit ons onderzoek blijkt dat er vijf belangrijke momenten in je leven zijn die je eetpatroon verstoren. Van samenwonen en een baby krijgen tot je pensioen – ontdek wat dit doet met je eetgewoonten.

  1. Op jezelf gaan wonen

  Het huis uit gaan betekent dat je je eigen boontjes moet gaan doppen (letterlijk!). Naast studeren, worden ook zelf de was doen, zelf schoonmaken én zelf koken aan de to do list toegevoegd. Dat je met deze grote stap naar zelfstandigheid andere eetgewoonten ontwikkelt is vast geen grote verrassing. Bijna één derde (28%) geeft aan meer gefrituurd en vet te eten en zwaarder te worden (36%). En zelf koken? Iets meer dan de helft kookt minder dan drie keer per week een maaltijd.

  2. Huisje, boompje, beestje of  ‘Ja, ik wil’

  Samenwonen of trouwen zijn niet alleen mooie, grote stappen in je leven: ze hebben ook een positief effect op je kook- en eetgewoonten. Is zelf koken direct nadat je uit huis gaat nog níet zo vanzelfsprekend: in deze volgende levensfase geeft 20% aan vaker zelf te koken dan toen ze alleen woonden. En ook wordt er meer aandacht besteed aan vitamines: meer dan één derde (35%) van de samenwonende en getrouwde stellen eet meer groente en fruit.

  3. Een baby!

  Met een baby in huis staat de dagelijkse routine én het eetpatroon van kersverse ouders onder druk. Een kwart van de ondervraagden ervaart tijdgebrek en één derde geeft aan daardoor te kiezen voor maaltijden die het snelst op tafel staan. Dat komt vaak neer op minder gezonde alternatieven zoals frituur, vettig eten en zoetigheid. Met aankomen als gevolg. Wij hebben een idee voor drukke ouders: de Quick & Easy-recepten staan binnen 20-25 minuten op tafel en de verse soep met ambachtelijk brood hoef je alleen maar even op te warmen – zo gepiept!

  4. Uit elkaar gaan

  Een gebroken hart is zwaar en dat heeft ook invloed op je eetgewoonten. Om het verdriet te ‘verwerken’ wordt er meer snoep, (25%), vettig of gefrituurd voedsel (25%) gegeten. Vrouwen komen in deze periode sneller aan (44%), terwijl mannen juist eerder gewicht verliezen (20%).

  5. Met pensioen gaan

  Met pensioen gaan heeft een positief effect op onze eetgewoonten. Zo gaf 42% van de respondenten aan meer groente en fruit te eten. Ook is 35% meer gebalanceerde maaltijden gaan koken en is 30% afgevallen.

  Moeten we nu allemaal gaan samenwonen, trouwen of met pensioen om goede eetgewoonten te ontwikkelen? Neehoor! Op welk punt in je leven je je ook bevindt, wij helpen je graag een handje in de keuken. Zo kun je met onze recepten elke week zonder gedoe genieten van verse, zelfgemaakte maaltijden en een beetje extra invloed uitoefenen op je eetpatroon. 

  Vorig artikel
  4x verrukkelijke voorgerechten tijdens kerst 4x verrukkelijke voorgerechten tijdens kerst
  Volgend artikel
  5x feestelijke fruitrecepten met chocolade 5x feestelijke fruitrecepten met chocolade

  Gerelateerde artikelen