5x feestelijke fruitrecepten met chocolade 27 november 2019

door Manouk In de keuken

Als dessert, bij de koffie of als tussendoortje: chocolade is altijd een goed idee. En in combinatie met de zoete smaken van mandarijn en sinaasappel wordt het alleen maar beter.

Deze populaire citrusvruchten zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens hartstikke goed voor je. Zo zijn sinaasappels rijk aan vitamine c en dragen ze bij aan een sterk immuunsysteem en een gezonde huid. In de herfst en winter vind je regelmatig citrusvruchten in de Fruitbox. Voeg deze extra vitaminen eenvoudig toe als extra in je weekmenu.

chocolate, chocolade, fruit, sinaasappel

Tijd om deze vitaminebommetjes een chocolade-twist te geven. Serveer deze recepten als afsluiter van jouw feestavond.

Mandarijnen in een chocolade-jasje

Met slechts twee ingrediënten maak je dit heerlijke hapje. Met de toppings kun je eindeloos variëren. En het ziet er ook nog eens leuk uit!

Ingrediënten:

      • 3 mandarijnen
      • 150 g pure chocolade
      • Extra: zeezout, kokosrasp of amandelen

Bereiding:

  1. Pel de mandarijnen en leg alle partjes los naast elkaar neer.
  2. Smelt de chocolade au bain-marie: kook een laagje water in een steelpan en zet er een warmtebestendige kom op. Zet het vuur lager en leg de chocolade in de kom tot het smelt. Dip de mandarijnenpartjes voor de helft in de chocolade, leg ze op een bord en besprenkel naar smaak met zeezout, kokosrasp of amandelen.
  3. Leg ze 10 – 15 minuten in de koelkast en genieten maar!

Gekonfijte sinaasappel in een chocolade-jasje

Heb je wat meer tijd? Maak dan van de gelegenheid gebruik om gekonfijte sinaasappel te maken. We garanderen je: ze zijn bijna te mooi om op te eten!

Ingrediënten:

      • 2 bloedsinaasappels
      • 200 g poedersuiker
      • 2 eetlepels maïssiroop
      • 480 ml water
      • 100 g pure chocolade

Bereiding:

  1. Snijd de bloedsinaasappels in dunne schijfjes. Verwijder voorzichtig alle pitten en gooi ze weg.
  2. Meng de suiker, maïssiroop en het water in een grote, diepe steelpan. Breng aan de kook tot de suiker volledig is opgelost. Laat op laag vuur sudderen en voeg de bloedsinaasappelschijfjes toe. Laat de plakjes 1 uur sudderen in de pan zonder deksel (of tot ze transparant zijn).
  3. Bedek een rooster met bakpapier. Laat de bloedsinaasappelschijfjes uitlekken boven de pan en leg ze voorzichtig op het rooster. Laat ze minstens 24 uur onbedekt liggen of tot ze droog en plakkerig zijn.
  4. Smelt de chocolade au bain-marie tot deze glad is en dip de bloedsinaasappelschillen voor de helft in de chocolade. Leg ze daarna weer op het rooster en laat ze 10 tot 15 minuten afkoelen. Voilà, geniet ervan!

Choco-martini met een vleugje sinaasappel

Geen held in het maken van desserts? Met deze cocktail ga je ook de show stelen! Verwen de kleintjes aan tafel met een variant van chocolademelk en sinaasappel.

Ingrediënten

      • 30 ml vodka
      • 30 ml chocoladelikeur
      • 30 ml chocolademelk
      • 2 perssinaasappels

Bereiding:

  1. Pers een sinaasappel en snijd schijfjes van de andere sinaasappel ter decoratie.
  2. Mix het sinaasappelsap, vodka, chocoladelikeur en chocolademelk in een cocktailshaker.
  3. Schenk in een martiniglas en decoreer het glas met een schijfje sinaasappel. 

Chocolade-truffel met sinaasappel

Dadels, noten, sinaasappel – een chocolade-truffel rijk aan verschillende smaken! Heerlijk voor bij de koffie of thee.

Ingrediënten:

      • 1 perssinaasappel
      • 130 g dadels
      • 100 g pistachenoten (cashewnoten, amandelen of walnoten zijn ook lekker!)
      • 2 eetlepels cacaopoeder

Bereiding:

  1. Rasp de sinaasappelschil, snijd de sinaasappel doormidden en pers het sap. Kook water en giet over de dadels, zodat ze zachter worden. Laat ze drogen.
  2. Mix de noten en cacaopoeder in een blender of gebruik een staafmixer tot de noten fijngemalen zijn. Doe de dadels, geraspte sinaasappelschil (bewaar wat voor de decoratie) en een scheutje sinaasappelsap bij de rest van het mengsel en mix tot het een plakkerig geheel is. 
  3. Maak balletjes en gebruik de rest van de sinaasappelrasp ter decoratie. Een uurtje in de koelkast en klaar!

Chocolade-sinaasappel mousse

Chocolademousse is altijd een succes, maar ken je onze variant met sinaasappel al? De citrusvrucht maakt de vaak zware mousse wat frisser en lichter. Wel zo lekker na een uitgebreid diner…

Ingrediënten:

      • 5 perssinaasappels
      • 4 eieren
      • 110 g chocolade
      • 1 tl vanillesuiker
      • 90 g boter
      • 80 g suiker
      • Een snufje zout
      • 300 g crème fraîche

Bereiding

  1. Rasp de schil van één sinaasappel. Snijd deze doormidden en pers het sap. Snijd de bovenkant van de 4 resterende sinaasappels en lepel het vruchtvlees eruit. Scheid het eiwit van de eierdooier.
  2. Smelt de chocolade, de vanillesuiker en het sinaasappelsap au bain-marie. Roer de sinaasappelschil en de boter erdoor en klop het mengsel glad. Laat afkoelen.
  3. Meng in een kom met een mixer (op een hoge stand) de eierdooiers met 70 g suiker op tot het mengsel dik en lichtgeel is. Voeg het afgekoelde chocolademengsel toe en mix op een lage stand. Giet over in een grote kom.
  4. Klop het eiwit op met een snufje zout en 1/2 tl suiker. Roer het eiwit voorzichtig door het chocolademengsel.
  5. Klop de slagroom stijf samen met de resterende suiker. Roer de slagroom beetje bij beetje door het chocolademengsel.
  6. Vul een spuitzak met de mousse en verdeel over de sinaasappels. Koel minimaal 2 tot 3 uur. Tip: garneer met chocoladesnippers, munt of schijfjes sinaasappel.
Vorig artikel
5x deze gebeurtenissen beïnvloeden je eetgewoonten 5x deze gebeurtenissen beïnvloeden je eetgewoonten
Volgend artikel
Pak uit in december met twee gangen Pak uit in december met twee gangen

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.