5x gerechten met peer 18 oktober 2018

door Lisa Kapan Inspiratie

Peer is bij uitstek het fruit van de herfst. Wij zijn er gek op! We laten peer stralen in verschillende zoete en hartige gerechten in de box en delen hier vijf verrassende variaties met je.

Platbroodpizza met peer

Beleg je (platbrood)pizza eens met peer! Door peer te combineren met mozzarella, rode ui, balsamicoazijn en chilivlokken proef je namelijk een onweerstaanbare explosie aan smaken. Platbrood is bovendien lichter verteerbaar dan pizzadeeg, geeft een lekkere bite en is een fluitje van een cent om te maken.

Platbroodpizza met peer

Ingredients

  • 1 Rode ui
  • 1 Peer
  • 125 g verse mozzarella
  • 5 theelepels balsamico-azijn
  • 2 Platbroden
  • 1 theelepels chili-vlokken
  • 55 g gemengde salade
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 7 theelepels olijfolie
  • 1 theelepel suiker
  • Peper & zout
    Benodigdheden:
  • Grote pan
  • kleine kom
  • Bakplaat
  • Grote kom

Bereidingswijze

  1. Was en droog alle producten en verwarm de oven voor op 230°C. Halveer, schil en en snijd de ui eerst in dunne plakjes en halveer en verwijder de kern van de peer. Snij de ene helft van de peer in dunne plakjes en de andere in helft in blokjes. Snijd ook de mozzarella in dunne plakjes of scheur ze in kleine stukjes.
  2. Verwarm dan een ​​scheutje olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en roer af en toe tot ze glazig is. Roer dan de helft van de azijn en 1 theelepel suiker in de pan en roer 1-2 minuten tot het stroperig wordt. Breng op smaak met zout en peper. Haal uit de pan en zet opzij in een kleine kom.
  3. Leg de platbroden op een bakplaat. Strooi de mozzarella gelijkmatig over de platbroden en herhaal dit met de ui en de plakjes peer. Bak 10-12 minuten in de oven tot de mozzarella smelt en de flatbreads goudbruin zijn.
  4. Maak terwijl de platbroden bakken de gebruikte pan schoon en verwarm dan 2 theelepels olijfolie en een snufje chilivlokken (ongeveer ¼ theelepel) op een middelhoog vuur. Verwijder de pan onmiddellijk van het vuur zodra de olie heet is. Giet de chili-olie in een kleine kom en laat afkoelen.
  5. Meng de sla, de blokjes peer, een scheutje olijfolie en 1 theelepel azijn in een grote kom. Breng op smaak met zout, peper en azijn.
  6. Snijd de gebakken platbroden in plakjes en besprenkel met chili-olie naar smaak. Serveer met wat salade aan de zijkant.

Appel-peer-rozemarijncrumble

appel-peer crumble

Hoewel je bij een crumble waarschijnlijk meteen denkt aan appels, stelen juist de peren en rozemarijn in dit recept de show. Door de zachte, zoete structuur van peer te combineren met knapperige hazelnoten en kruidige rozemarijn krijg je een crumble die niet zou misstaan in een restaurant.

Ingredients:

    • 2 peren (conference)
    • 1 appel
    • 1 bundel verse rozemarijn
    • 30 g hazelnoten
    • 50 g haver
    • 2 eetlepels crème fraîche
    • 2 eetlepels bloem
    • 2 eetlepels bruine suiker
    • 2 eetlepels boter
    • een snufje zout
    • benodigdheden:
    • Koekenpan
    • Kom
    • Ovenschaal

Instructions:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de peer (conference) en de appel (goudreinet), verwijder het klokhuis en snijd de peer en de appel in blokjes. Verhit een steelpan op middelhoog vuur en voeg de blokjes peer en appel en 1/2 tl van de lichtbruine suiker per persoon toe. Zet het vuur middellaag en laat 5 minuten zachtjes stoven. Roer regelmatig door.
  2. Ris ondertussen de blaadjes van het takje rozemarijn en snijd de blaadjes fijn. Snijd de koude roomboter in blokjes. Hak de hazelnoten grof.
  3. Meng in een kom de havermout, de rozemarijn, de hazelnoten, de overige lichtbruine suiker, de bloem en een snuf zout. Voeg de blokjes roomboter toe en wrijf het mengsel met je vingers tot grove kruimels.
  4. Verdeel de peer en de appel over de bodem van een ovenschaaltje. Bestrooi met het havermengsel en bak de crumble 15 – 20 minuten in de oven, of tot de crumble goudbruin is. Verdeel de crumble over de kommen en garneer met de crème fraîche.

Tarte tatin 

Pear tarte tatin

De klassieke tarte tatin is een appeltaart ‘op z’n kop’, maar deze perenvariant zal ook minstens zoveel mensen het hoofd op hol brengen. Ons recept bestaat uit maar een paar ingrediënten waarmee je een echt feestje op tafel zet. Perfect als onderdeel van een high tea of als simpele verwennerij in het weekend. 

Voor 6 personen:

Ingredients:

  • 1 kg peren 
  • 1 vel bladerdeeg
  • 100 g boter
  • 200 g suiker

Instructions:

  1. Verwarm de oven voor op 210 °C. Schil de peren en snijd ze in vieren. Verwijder de harten en snijd de partjes in dunne reepjes. Giet de suiker in een ovenbestendige koekenpan en voeg de boter toe in stukjes. Zet de koekenpan op een laag vuur en laat alles smelten tot de suiker karamel wordt.
  2. Leg de schijfjes peer op de karamel en bak 5 minuten mee, draai regelmatig totdat ze aan beide kanten gekarameliseerd zijn. Verwijder de vorm van het vuur en laat afkoelen.
  3. Schik de schijfjes peer in de pan en leg het bladerdeeg erop. Duw de randen voorzichtig naar binnen zodat ze een mooie rand van de taart vormen.
  4. Bak gedurende 30 minuten in de oven tot het deeg goudbruin is. Haal de taart uit de oven. Plaats een deksel op de vorm en laat 5 minuten afkoelen. Draai de taart ondersteboven op een bord.
  5. Wacht tot de taart is afgekoeld voor je hem serveert.

Salade van peer, danablu en walnoten

salade van peer, danablu en walnoten

Blauwe kaas en peer zijn echte smaakmaatjes, niet voor niets dat deze maaltijdsalade geliefd is onder menig HelloFresh’er. Naast de blauwe kaas en peer kun je aan deze salade bijvoorbeeld ook nog walnoten, courgette en aardappelen toevoegen en krijg je zo lekker veel groenten binnen. 

Voor 2 personen:

Ingredients:

  • 400 g aardappelen
  • 30 g walnoten
  • 1 courgette
  • 2 peren
  • 80 g salade mix
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel boter
  • 1 theelepel witte wijnazijn
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • peper, zout en olijfolie naar smaak
  • benodigdheden:
  • aluminiumfolie
  • bakplaat
  • koekenpan

Instructions:

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Was de aardappelen grondig en snijd in kwarten, snijd de eventuele grotere aardappelen in zessen. Verdeel de aardappelen over 1 vel aluminiumfolie per persoon, besprenkel met de helft van de olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Vouw de pakketjes dicht, leg ze op een bakplaat en pof de aardappelen 35 – 40 minuten in de oven, of tot ze gaar zijn.
  2. Hak ondertussen de walnoten grof. Schaaf of snijd de courgette in lange dunne linten. Halveer de peer, verwijder het klokhuis en snijd de peer met schil in parten.
  3. Verhit een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur en rooster de walnoten goudbruin. Haal uit de pan en bewaar apart. Verhit de overige olijfolie in dezelfde koekenpan en bak de courgettelinten 8 – 10 minuten op middelhoog vuur. Haal de courgettelinten uit de pan en meng in een saladekom met wittewijnazijn, peper en zout. De courgettelinten mogen afkoelen.
  4. Smelt ondertussen de roomboter in een andere koekenpan en bak de partjes peer 8 – 10 minuten op middelhoog vuur, of tot de buitenkant begint te kleuren. Wanneer de peer nog hard is, zal het wat langer duren voor de peer zacht gebakken is. Blus de peer af met de zwarte balsamicoazijn, haal uit de pan en bewaar apart.
  5. Meng de gemengde sla met de (afgekoelde) courgettelinten. Voeg eventueel extra vierge olijfolie toe en breng op smaak met peper en zout.
  6. Verdeel de gepofte aardappelen over de borden. Schep de salade ernaast en garneer de salade met de peer, de danablu en de walnoten.

Perencompote

In dit lijstje kan een compote niet ontbreken! Een perencompote is heerlijk om te gebruiken als topping voor desserts, om te mengen door yoghurt bij het ontbijt, maar ook als zoete verrassing bij een hartige maaltijd. Deze perencompote verrijk je met kaneel en vanille, waardoor de zoete smaak van de peer perfect tot zijn recht komt én je in een hap de smaak van de herfst te pakken hebt.

Voor 4 porties:

Ingredients :

    • 1 kg peren
    • 50 g boter
    • 60 g suiker
    • 1 theelepel vanille-extract
    • 1/2 theelepel kaneel

Instructions :

  1. Pel en snijd de peren in kleine stukjes en doe ze in een kom met suiker, boter, vanille-extract en kaneel. Meng goed, zodat alle peren bedekt zijn.
  2. Zet ongeveer 10 minuten in de magnetron en meng halverwege.
  3. Let erop dat de perencompote niet begint te koken, voeg indien nodig een beetje water toe. Haal uit de magnetron en meng alles goed.
  4. Serveer warm of koud.
Vorig artikel
Onze favoriete herfstdrankjes Onze favoriete herfstdrankjes
Volgend artikel
4 x geweldige groentenstamppot 4 x geweldige groentenstamppot

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *