6 tips voor de perfécte fruitsalade! 9 augustus 2018

door Helene Tips en Tricks

Less is more? Niet bij fruitsalades! Met deze 6 eenvoudige tips maak je een gewone (lees: saaie) fruitsalade fris, fruitig en fantástisch .

Natuurlijk kun je ze heel het jaar door smullen, maar toegegeven: een frisse fruitsalade smaakt toch nét wat beter op een hete zomerdag. Bovendien zijn heel wat exotische vruchten dan in seizoen. Perziken, pruimen, meloen, aardbeien, kersen en abrikozen: de lijst van sappig zomerfruit is eindeloos! Met een eenvoudige voorbereiding en enkele snelle stappen heb je zó een fruitsalade waar je vrienden en familie binnen enkele zomers nog over praten.

Gebruik het juiste mes

Een bontgekleurde fruitsalade springt natuurlijk in het oog, maar wil je je fruitsalade extra onweerstaanbaar maken? Zorg dan ook voor wat variatie in de vormen van je fruit. Elke vrucht is anders, maar voor perfecte fruitplakjes- en blokjes vermijd je best gekartelde messen. Hoe fijner en scherper het mes, hoe beter. Je fruit zal niet alleen sneller gesneden zijn, het zal er ook heel wat fraaier uitzien. Gebruik een meloenlepel om mooie, egale meloenbolletjes te scheppen of uitsteekvormen voor leuke fruitfiguurtjes.

Besprenkel met toppings

Een eenvoudige aardbei-mangosalade besprenkelen met kokosvlokken maakt hem niet alleen smaakvoller, het maakt je fruitsalade ook gezonder. Kokosvlokken in combinatie met vitamine C-rijk fruit zoals mango vergroten namelijk je ijzerabsorptie. Rooster de kokosvlokken in de oven op 175 graden om ze heerlijk knapperig te maken, besprenkel samen met kaneel over het fruit en voilá, je hebt een zalige zomersnack!

Serveer in een watermeloen

Het oog wil ook wat! Maak het fruitfeestje compleet en serveer je fruitsalade in een uitgelepelde watermeloen in plaats van een gewone kom. Het ziet er niet alleen heel leuk uit, het maakt alles ook nog extra fris. Is je salade op? Gebruik de watermeloen als kom om een heerlijke punch of cocktail in te serveren. Zo verspil je niets.

Houd je fruit koel

Oké, je fruitsalade bewaren in de koelkast lijkt misschien wat vanzelfsprekend… Maar geloof ons, het doet wonderen voor de smaak en kleur! Je kan ’m zo wel 2 tot 3 dagen bewaren. In een ideale wereld is je fruitsalade het laatste gerecht dat je klaarmaakt voor je gasten arriveren. Maar hey, een kookplanning loopt nu eenmaal meer wél dan niet in het water. Gun jezelf wat gemoedsrust en maak hem gewoon lekker van tevoren.  

Gebruik een dressing

Aangezien fruit van nature al lekker smaakvol en sappig is, is een dressing niet per sé noodzakelijk. Maar het kan in combinatie met wat verse kruiden je fruitsalade wel heel wat creatiever en verrassender maken. Een dressing is zó gepiept: honing, vanille-yoghurt, sinaasappelsap, wat kruiden zoals munt of basilicum en klaar! Mag het wat pittiger en uitdagender? Voeg wat jalapeños toe. Of besprenkel met maanzaad en fijngehakte noten om met texturen te spelen.

Pers en houd alles vers!

Als het op fruitsalades aankomt is limoen je beste vriend. Appels of bananen hebben de neiging te oxideren en van kleur te veranderen na het snijden, enkele druppels limoen helpen deze onaantrekkelijke reactie te voorkomen. Het zuur in de limoen beschermt niet alleen tegen de oxidatie, het helpt ook nog eens de smaak in balans te houden. Perfect als je je fruitsalade een dag van tevoren wil maken. 

Maak je fruitfeestje compleet met deze fruitige waterijsjes

Vorig artikel
Kant-en-klare desserts met een rijke familiegeschiedenis Kant-en-klare desserts met een rijke familiegeschiedenis
Volgend artikel
Eerste Hulp Bij Regen: 6 x heerlijk bakken! Eerste Hulp Bij Regen: 6 x heerlijk bakken!

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *