De lekkerste culinaire reis naar… Vietnam 2 augustus 2018

door Helene Tips en Tricks

Zoet, zuur, kruidig, fris en vooral héérlijk vers. De Vietnamese keuken draait om één ding: harmonie. Van bánh mì tot gỏi cuôn of bánh phở: lees verder en ontdek de lekkerste Vietnamese recepten hier!

Foto door Tran Phu

De Vietnamese keuken

Luidruchtige motorfietsen die kriskras door de straten van Hanoi scheuren, de veelvoud aan geuren en kleuren op de rumoerige straatmarktjes, maar ook de rustgevende rijstvelden op het platteland: Vietnam is een land vol tegenstellingen. Balans vinden de Vietnamezen dankzij yin en yang.

De leer waarbij tegengestelde krachten elkaar beïnvloeden en naar een hoger niveau tillen wordt in alle facetten van het Vietnamese leven nagestreefd, ook in de keuken! Bovendien is de Vietnamese keuken met zijn verse en lichte ingrediënten één van de meest gezonde en verfijnde ter wereld. 

Streetfood

Een snelle, goedkope en vooral authentieke Vietnamese hap vind je heel eenvoudig op een van de talrijke voedselkraampjes op straat. Deze frisse, knapperige little gems met noedels en gehakt eet je net als bij een Vietnamees kraampje het best gewoon met je handen. Naast de zoutige vissaus, serveer je ze ook met een zoet chilisausje, zo houden we yin én yang tevreden. Kies dit gerecht volgende week in je box!

Broodje bánh mì

Nog een streetfood-klassieker! Dit luchtig stokbroodje stamt rechtstreeks af van Frans-Indochina. Je vult deze Frans-Vietnamese hybride met bánh phở (een krachtige bouillon met noedels en verschillende toppings) of met langzaam gegaard varkensvlees. Wij maken een snelle versie met gehakt, zoetzure groenten en wat Sriracha-mayo en pepers om het geheel lekker pittig te maken.

Spring rolls

Luchtig, vers en snel! Deze lenterolletjes met rijstvellen zijn heerlijk als lichte lunch, als voorgerecht of als hapje tussendoor. In tegenstelling tot de gefrituurde, Chinese tegenhanger zijn deze spring rolls waanzinnig gezond. Wij tonen je hier hoe je ze het best rolt en geven je vier heerlijke variaties, waarbij je er zelfs eentje vult met vers fruit en als dessert serveert!

Noedelsoep

Elke Aziatische keuken heeft zijn eigen noedelsoep-klassieker! In Vietnam gebruik je traditioneel vissaus, sojasaus, citroengras, gember, koriander en knoflook zoals in deze kokos-noedelsoep met vis. Of stuur je smaakpapillen naar Hanoi met deze geweldige kokos-noedelsoep met kippendij!

Chúc bạn ăn ngon miệng of smakelijk eten!

Vorig artikel
Missie: red de pruimen van boer Kees Missie: red de pruimen van boer Kees
Volgend artikel
Kant-en-klare desserts met een rijke familiegeschiedenis Kant-en-klare desserts met een rijke familiegeschiedenis

Gerelateerde artikelen

1 reactie

De Reuver, Frank schreef:

Ik ben er zelfs nog niet geweest, maar wel naar China. Er zijn tal van overeenkomsten, denk ik, alleen zullen zij meer gebruik maken van hun eigen authentieke ingridienten. Lijkt mij wel uit te proberen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *