Eerste Hulp Bij Regen: 6 x heerlijk bakken! 9 augustus 2018

door Helene In de keuken

Wat hadden we met z’n allen graag het klimaat van de Côte d’Azur gehad… Maar hey, we leven nu eenmaal in Nederland. Zelfs in deze heerlijke zomer kom je soms niet onder een donkere wolk of een plensbui uit.

En dat hoeft niet eens zo’n drama te zijn: een high tea met zelfgebakken zoetigheid of een thuisbioscoop met heerlijke snacks terwijl de regen op de ramen tikt? Gezellig! Met deze 6 bakrecepten mag het wat ons betreft nog even blijven druilen.

Chocolate chip cookies

Knapperig van buiten, smeuïg van binnen en bij elke hap heb je wel een heerlijk stukje chocolade te pakken: Heb jij al trek in een chocolate chip cookie? Ja! Je doet er niet alleen de chocolade-fanaten een groot plezier mee, ze zijn ook nog eens heel gemakkelijk te maken en bovendien zo klaar. Perfect om met kinderen te bakken!

Ingrediënten

225 g ongezouten roomboter
200 g bruine basterdsuike
1 el vanille-extract
150 g kristalsuiker
2 eieren
1 eidooier
250 g bloem
1 tl zout
1 tl baking soda
200 gram pure chocoladedruppels (of grofgehakte chocolade)

Bereiding

  1. Smelt de boter op laag vuur in een kleine steelpan.
  2. Klop 1 heel ei en 1 eidooier met de suiker, een snufje zout en vanille-extract in een mixer tot een luchtige massa.
  3. Voeg de gesmolten boter in kleine beetjes toe en blijf mixen.
  4. Meng in een andere kom de bloem, baking soda en chocoladedruppels en voeg voorzichtig het natte beslag toe. Roer met een spatel tot alles gemengd is tot een dik beslag.
  5. Maak met een eetlepel kleine bolletjes van het beslag, leg op een met bakpapier bedekte bakplaat en leg deze 30 minuten in de vriezer voor je ze in de oven doet.
  6. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C en bedek een bakplaat met bakpapier.
  7. Haal de bolletjes uit de vriezer en leg ze op de bakplaat. Zorg voor genoeg ruimte tussen de koekjes.
  8. Bak de chocolate chip cookies in 8 tot 10 minuten gaar in de oven. De koekjes zullen harder worden bij het afkoelen.

Madeleines met citroen

Madeleines zijn kleine Franse cakejes in de vorm van een schelp. Ze zijn ontzettend snel gaar en makkelijk te maken. Versier de madeleines met wat elegante citroenrasp en je pinkje gaat zó de lucht in tijdens de high tea!

Speciale benodigdheden:

Madeleinevorm

Ingrediënten

200 g bloem
150 g ongezouten roomboter
60 ml volle melk
3 eieren
150 g fijne suiker
1 tl bakpoeder
1 citroen (rasp)

Glazuur

1 citroen (sap)
100 g poedersuiker
Optioneel: rood fruit

Bereiding

  1. Smelt de boter in een pan en wacht tot het lichtbruin kleurt.
  2. Haal de pan van het vuur en laat de boter een beetje afkoelen.
  3. Mix de eieren en de suiker in een keukenmachine tot een dik en luchtig mengsel.
  4. Voeg de bloem, bakpoeder en de citroenrasp toe en schep voorzichtig door elkaar. Voeg als laatste de nog net vloeibare boter toe.
  5. Doe het beslag in een kom en laat het 15 – 30 minuten rusten in de koelkast.
  6. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een madeleinevorm in, bestuif met bloem en verdeel het beslag over de verschillende vormpjes. Heb je geen madeleinevorm, gebruik dan een bakvorm voor muffins of cupcakes.
  7. Bak de madeleines 10 – 12 minuten in de oven.
  8. Maak ondertussen het glazuur: doe de poedersuiker in een kom en voeg beetje bij beetje citroensap toe. Het glazuur is goed als het net van een lepeltje afdruipt.
  9. Versier de madeleines eventueel met wat rood fruit.

Kokosrotsjes met pistache

Kokosrotsjes of kokosmakronen, maar dan in een bijzonder jasje! De pistachenootjes zorgen voor een verrassende twist in dit zoete, frisse gebakje.

Ingrediënten

250 g suiker
4 eieren
50 g pistachenoten
200 g kokosrasp
1 citroen
Snufje zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  2. Mix de suiker en de eieren in een kom en klop met een mixer tot een luchtige massa.
  3. Maal de pistachenoten in een keukenmachine tot poeder of gebruik  een vijzel.
  4. Rasp de schil van de citroen. Meng de kokosrasp, citroenrasp, een snufje zout en pistachepoeder door het suiker en ei mengsel.
  5. Maak met een eetlepel kleine bolletjes van het mengsel en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
  6. Bak de koekjes in de oven in circa 10 – 12 minuten goudbruin en gaar.

Popcorn met gezouten karamel

Als het weer wat tegenzit lopen de filmzalen al snel vol. Een eigen thuisbioscoop is net zo gezellig, helemaal met je zelfgemaakte verse popcorn! Deze gezouten karamel-versie is de perfecte krokante mix tussen zoet en zout.

Ingrediënten
200 g boter
400 g lichtbruine suiker
50 ml ahornsiroop
1 1/2  theelepel zoutvlokken
2 zakken magnetron-popcorn (of pof je popcorn helemaal zelf volgens dit recept)

Bereiding

  1. Meng in een steelpan de boter, de bruine suiker en de ahornsiroop en zet het vuur op een lage temperatuur.
  2. Breng het mengsel aan de kook. Let goed op dat het niet aanbrandt en roer zo nodig af en toe met een houten lepel. Laat gedurende 3 minuten doorkoken, haal de pan van het vuur en klop even door met een houten lepel.
  3. Roer de zoutvlokken door de karamel.
  4. Pof je popcorn zelf of doe de popcorn in de magnetron tot alle maïskorrels zijn gepopt.
  5. Doe de popcorn in een grote kom en meng de karamel er voorzichtig met met een houten lepel doorheen. Blijf roeren tot de karamel alle popcorn gelijkmatig bedekt.

Geroosterde kikkererwten

Heerlijk verantwoord snacken bij de film: dat doe je met deze geroosterde kikkererwten! Knapperig, gezond en weer eens wat anders dan de gebruikelijke chips en nootjes. Benen omhoog, een kom op de schoot en dan hoef je alleen nog het play-knopje op je afstandsbediening in te drukken. Genieten!

Ingrediënten
2 blikken kikkererwten (2×400 g)
1 tl paprikapoeder
1 tl chilipoeder
⅕ tl komijnpoeder
Zout
Olijfolie

Tip: Voeg bijvoorbeeld een andere mix van specerijen toe en maak er je eigen creatie van!

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 ºC.
  2. Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet en spoel en droog ze af.
  3. Leg een vel bakpapier op een bakplaat.
  4. Doe de kikkererwten in een boterhamzakje. Voeg een klein beetje olie en de kruiden toe, sluit het zakje goed en schud tot alle kikkererwten zijn bedekt.
  5. Verdeel de kikkererwten over de bakplaat en rooster in de oven gedurende 15 – 20 minuten.
  6. Schud de kikkererwten na de helft van de baktijd even om.
  7. Haal de bakplaat uit de oven en laat volledig afkoelen.

Groentechips

Deze zelfgemaakte groentechips zijn een stuk gezonder dan de chips die je in de winkel vindt. Met rode en gele biet, winterpeen en zoete aardappel heb je een bontgekleurd allegaartje van verschillende smaken!

Ingrediënten
1 rode biet
1 gele biet
1 winterpeen
1 zoete aardappel
1 aardappel
Zout
Olijfolie

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Schil de bieten en de wortel met een dunschiller in dunne plakjes. Je kunt hier een mandoline voor te gebruiken. Als de groenten erg nat zijn, dep ze dan droog met wat keukenpapier.
  3. Verdeel de plakjes over een bakplaat bekleed met bakpapier. Zorg ervoor dat de plakjes elkaar niet overlappen.
  4. Besprenkel met wat olijfolie en bestrooi met zout. Gebruik niet te veel olijfolie, anders wordt de chips niet knapperig.
  5. Plaats de bakplaat in het midden van de oven. Kijk na ongeveer 5 -10 minuten of de chips gaar zijn. Als ze nog niet gaar zijn, laat ze dan nog 5 minuten in de oven staan. Laat de groentechips helemaal afkoelen op de bakplaat.

Nooit gedacht dat regen zó gezellig kon zijn! 

Vorig artikel
6 tips voor de perfécte fruitsalade! 6 tips voor de perfécte fruitsalade!
Volgend artikel
De wereld rond met deze 4 tussendoortjes! De wereld rond met deze 4 tussendoortjes!

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *