4 verrukkelijke versies van tiramisu
19 juli 2018Krijg je geen genoeg van dit bekende Italiaanse dessert? Dan hebben we goed nieuws voor je! Naast een klassieke versie, hebben we maar liefst drie andere onweerstaanbare varianten voor je om uit te proberen. Bellissima!
Klassieke tiramisu
Een klassieke tiramisu verveelt nooit, toch? We geven er toch een klein beetje onze eigen draai aan door dit dessert te serveren in een glas in plaats van op een bord. Dat ziet er nog eens chique uit!
Voor 4 personen
Ingrediënten:
3 eieren
4 el bruine suiker
250 g mascarpone
25 ml amaretto
2 kopjes sterke koffie
12 lange vingers
4 el cacaopoeder
Bereiding:
- Splits de eieren en klop met een mixer de eidooiers en de bruine suiker tot een dik en schuimig mengsel.
- Spatel de mascarpone en de amaretto voorzichtig door het mengsel met de eidooiers en de suiker.
- Klop in een vetvrije kom de overgebleven eiwitten stijf met gebruik van een mixer. Je kunt zien of het goed is als er pieken ontstaan als je de mixer eruit haalt.
- Voeg een deel van het eiwitmengsel toe aan het mengsel met de eidooiers, suiker en mascarpone. Spatel dit door elkaar. Voeg daarna de rest van de eiwitten toe en vouw dit met een spatel voorzichtig door het mengsel tot alles gemengd is.
- Week ondertussen 2 of 3 lange vingers in de koffie en plaats de koekjes op de bodem van een glas.
- Verspreid het mascarponemengsel over de lange vingers. Ga nu verder met de volgende laag door de vorige stap te herhalen. Sluit af met een toefje van het mengsel en maak het af met wat cacaopoeder.
- Zet de glazen ongeveer 4 uur in de koelkast.
Tiramisu met citroen en limoncello
Voor citroenliefhebbers is deze variant een must. Deze tiramisu met citroen en limoncello is lekker fris en fruitig en perfect voor een zwoele zomeravond.
Voor 4 personen
Ingrediënten siroop:
10 cl Limoncello
50 ml citroensap
3 el poedersuiker
Ingrediënten tiramisu:
3 eieren
250 g mascarpone
2 el suiker
2 el poedersuiker
1 citroen
12 lange vingers
Verse munt
Bereiding:
- Doe voor de siroop de limoncello, het citroensap en de poedersuiker in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat het ongeveer 5 minuten, zet het vuur uit en laat de siroop afkoelen.
- Ga nu verder met de tiramisu. Splits de eieren en klop met een mixer de eidooiers en de suiker tot een dik en schuimig mengsel.
- Spatel de mascarpone voorzichtig door het mengsel met de eidooiers en de suiker.
- Klop met een mixer de overgebleven eiwitten in een vetvrije kom stijf. Je kunt zien of het goed is als er pieken ontstaan als je de mixer eruit haalt.
- Voeg een deel van het eiwitmengsel toe aan het mengsel met de eidooiers, suiker en mascarpone. Spatel dit door elkaar. Voeg daarna de rest van de eiwitten toe en vouw dit met een spatel voorzichtig door het mengsel tot alles gemengd is.
- Voeg de rasp van een citroen toe en spatel nog even goed door
- Week 2 of 3 lange vingers in de siroop en plaats de koekjes op de bodem van een glas.
- Verspreid het mascarponemengsel over de lange vingers. Ga nu verder met de volgende laag door de vorige stap te herhalen. Sluit af met een toefje van het mengsel en maak ‘m af met muntblaadjes en een schijfje citroen als decoratie.
- Zet de glazen ongeveer 4 uur in de koelkast.
Tiramisu met frambozen en Licor 43
Tiramisu + frambozen + likeur = de zevende hemel. Door een andere likeur te gebruiken dan de traditionele amaretto en friszure frambozen toe te voegen, heb je in een handomdraai een tiramisu met extra pit op tafel staan.
Voor 4 personen
Ingrediënten:
3 eieren
4 el poedersuiker
1 el vanillesuiker
250 g mascarpone
100 ml Licor 43
2 kopjes sterke koffie
12 lange vingers
50 g verse frambozen
4 el cacaopoeder
Bereiding:
- Splits de eieren en klop met een mixer de eidooiers en de poeder- en vanillesuiker tot een dik en schuimig mengsel.
- Spatel de mascarpone en de Licor 43 voorzichtig door het mengsel met de eidooiers en de suiker.
- Klop in een vetvrije kom de overgebleven eiwitten stijf met gebruik van een mixer. Je kunt zien of het goed is als er pieken ontstaan als je de mixer eruit haalt.
- Voeg een deel van het eiwitmengsel toe aan het mengsel met de eidooiers, suiker en mascarpone. Spatel dit door elkaar. Voeg daarna de rest van de eiwitten toe en vouw dit met een spatel voorzichtig door het mengsel tot alles gemengd is.
- Week 2 of 3 lange vingers in de koffie en plaats de koekjes op de bodem van een glas.
- Verspreid het mascarponemengsel over de lange vingers.
- Duw wat verse frambozen in het mascarponemengsel.
- Ga nu verder met de volgende laag door de vorige stap te herhalen. Sluit af met een toefje van het mengsel en maak ‘m af met wat cacaopoeder.
- Zet de glazen ongeveer 4 uur in de koelkast.
Tiramisu met bitterkoekjes
Maak je tiramisu nóg meer Italiaans door geplette amaretti- of bitterkoekjes in je mascarpone-beslag te mengen. Leg de rest van de bitterkoekjes bovenop je tiramisu voor een heerlijk krokante crunch. Mamma Mia!
Voor 4 personen
Ingrediënten:
125 g bitterkoekjes
3 eieren
250 g mascarpone
25 ml amaretto
4 el bruine suiker
2 kopjes sterke koffie
12 lange vingers
4 el cacaopoeder
Bereiding:
- Maak kruimels van de helft van de bitterkoekjes met een mixer of leg de koekjes tussen twee theedoeken en sla er met de onderkant van een koekenpan een paar keer op.
- Splits de eieren en klop met een mixer de eidooiers en de bruine suiker tot een dik en schuimig mengsel.
- Spatel de mascarpone en de amaretto voorzichtig door het mengsel met de eidooiers en de suiker.
- Klop in een vetvrije kom de overgebleven eiwitten stijf met gebruik van een mixer. Je kunt zien of het goed is als er pieken ontstaan als je de mixer eruit haalt.
- Voeg een deel van het eiwitmengsel toe aan het mengsel met de eidooiers, suiker en mascarpone. Spatel dit door elkaar. Voeg daarna de rest van de eiwitten toe en vouw dit met een spatel voorzichtig door het mengsel tot alles gemengd is.
- Voeg de kruimels van de bitterkoekjes toe aan het beslag en roer door.
- Week 2 of 3 lange vingers in de koffie en plaats de koekjes op de bodem van een glas.
- Verspreid het mascarponemengsel over de lange vingers.
- Ga nu verder met de volgende laag door de vorige stap te herhalen. Sluit af met een toefje van het mascarponemengsel en maak ‘m af met wat cacaopoeder en de rest van de bitterkoekjes.
- Zet de glazen ongeveer 4 uur in de koelkast.