7 tips om de beste barbecue-chef te worden

18 juli 2019
door Lisa Kapan In de keuken

  Wordt het een avondje barbeknoeien of barbecueën? Wij gaan natuurlijk voor dat laatste. Met deze praktische barbecue-tips weet je zeker dat je kunsten boven de kolen een feestje van begin tot eind worden. Klaar? Grillen maar!

  1. De barbecue aansteken

  Oké, even beginnen bij het begin: hoe zet je de boel in vuur en vlam, of eerder, in rook en hitte? Er zijn natuurlijk verschillende technieken, maar wij zijn gezwicht voor de tipi-methode. 

  1. Leg een dunne laag houtskool in de barbecue
  2. Maak een grote prop van een krant en plaats op de houtskool
  3. Gebruik een oud houten krat, of ander hout wat je over hebt en zet de latjes tegen elkaar aan. En voilà – een tipi van hout
  4. Strooi kolen over en rond de ‘tipi’
  5. Vlammen – steek de krant op verschillende plekken aan met een lucifer 

  Terwijl de barbecue opwarmt, kun jij verder met het voorbereiden van je speciale barbecue-recepten

  2. Voorverwarmen

  Hoe zorg je ervoor dat het vlees op de barbecue perfect gaar wordt? Dat is eigenlijk heel simpel: een hete grill. Zo wordt de buitenkant van het vlees knapperig en de binnenkant sappig en zacht. Handig om te weten: het duurt gemiddeld 20 tot 30 minuten voordat de grill op temperatuur is. Begin hierna dus pas met het (voor)bereiden van je barbecue-recepten. 

  3. Gooi de spiesjes in het diepe 

  De houten spiesjes van de kipsaté of garnalenspies branden makkelijk aan op de barbecue. Dit ruikt én smaakt natuurlijk niet lekker! Voorkom vlam in je pan/grill en laat de spiezen altijd 30 minuten weken in water voordat je er vlees, vlees of groente aanrijgt. Het hout wordt zo vochtig, waardoor het geen vlam vat. 

  Heb je het barbecue-recept met garnalenspiesjes gemist? Geen paniek! We zijn dol op garnalen en hier vind je een paar van onze favoriete garnalen-recepten. Volgende week vind je voor de laatste keer een speciaal barbecue-recept op het menu: kipsaté met zelfgemaakte pindasaus.

  4. Marineren kun je leren

  Zoete sauzen, zoals barbecue-sauzen, branden snel aan door het hoge suikergehalte. Daarom marineren wij de buitenkant van het vlees pas als het bijna gaar is. Doe je het eerder, dan heb je de kans dat de buitenkant verbrandt, terwijl het vlees vanbinnen nog niet gaar is. 

  Gek op spareribs of gemarineerd vlees op de barbecue? Kies volgende week de gemarineerde kipdrumsticks met gepofte aardappel in je box. 

  5. Draaien maar

  Het vlees op de barbecue heeft flink wat aandacht nodig – zo draaien wij het altijd meerdere keren. Dit zorgt er namelijk voor dat het vlees gelijkmatig gaart én het verkort de bereidingstijd. Win – win! 

  6. Maak je barbecue op tijd schoon

  Je kunt je barbecue het beste schoonmaken wanneer hij nog warm is – zo veeg je alles er gemakkelijk af. Gebruik een metalen borstel of een gehalveerde ui of citroen voor het beste resultaat. Het vet is weg voor je met je ogen knippert! 

  Geen schoonmaakheld? Neem vooraf maatregelen! Snijd een (ongekookte) aardappel doormidden en en wrijf deze over de grill – zo voorkom je dat het eten eraan blijft plakken. 

  7. Niet de kolen opeten

  We weten eigenlijk niet waarom we deze tip erbij zetten, maar oke. Gewoon niet doen, hoe aantrekkelijk ze er ook uitzien.

  Vorig artikel
  Zo maak je de lekkerste watermeloentaart Zo maak je de lekkerste watermeloentaart
  Volgend artikel
  Koken met restjes Koken met restjes

  Gerelateerde artikelen