Groentenweetjes
11 oktober 2013
Als je bij HelloFresh werkt, krijg je steeds meer te weten over gezondheid, goede voeding en voedingswaarden. Een aantal weken geleden hebben we ook een heleboel nieuwe dingen geleerd over groenten. We waren namelijk uitgenodigd voor het Nationaal Groentecongres van Voeding Nu.
Tijd om een aantal van die groentenweetjes met jullie te delen!
Van nature willen we ongezond
De voorkeur van het lichaam gaat van nature uit naar voeding waar het veel energie van krijgt. Juist ongezonde producten zoals chips, cola en snoep bevatten veel suikers en koolhydraten waar je veel energie van krijgt. Vandaar dat kinderen – maar volwassenen ook – van nature een voorkeur hebben voor ongezond voedsel.
Wanneer is eigenlijk iets gezond?
Er bestaat onduidelijkheid over de exacte betekenis van “gezond”. Wat jij als gezond ervaart, vindt een ander misschien helemaal niet gezond. Bovendien reageert elk lichaam weer anders en kun je dus niet één lijn trekken over wat gezond in het algemeen is. Een nieuwe definitie van gezond is “de mogelijkheid van de mens om zich aan te passen en staande te houden bij fysieke, sociale en emotionele uitdagingen.”
Hoe je kinderen meer groenten laat eten
Kinderen eten stelselmatig minder groenten en fruit dan aanbevolen is door het Voedingscentrum en de richtlijnen Gezonde Voeding. Maar hoe kun je je kinderen minder snoep en meer spruitjes of andijvie laten eten?
- Neem een groentetuin. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die betrokken worden bij een volkstuin of groentetuintje meer groenten en fruit eten.
- Koop geen ongezonde producten, dan komen ze er ook niet mee in aanraking.
- Koop niet altijd dezelfde “gezonde” producten, maar koop een variatie aan producten.
- Zeg bijvoorbeeld nooit: “Als je de spruitjes niet opeet, krijg je ook geen toetje.” De spruitjes krijgen op deze manier namelijk negatieve aandacht en een slecht imago. Het toetje is een beloning en wordt automatisch als positief ervaren.