Op bezoek bij Arjen: de gele paprika leverancier

26 mei 2016
door Nora Leveranciers

  Maak kennis met onze paprikaleverancier Arjen uit Bleiswijk. 

  HF160517-R03_W25_US_main_high

  Hoi Arjen, hoe lang kweek jij al gele paprika’s?

  Arjen: “Ik ben begonnen toen ik pas 18 was en teel intussen al 26 jaar gele paprika’s. Ik kom uit een tuindersfamilie in Bleiswijk in West-Holland. Na mijn opleiding ging ik meteen aan de slag in ons familiebedrijf, waar we toen al gele paprika teelden. Daar leerde ik alle kneepjes van het vak!”

  Op welk moment wist je dat je teler wilde worden?

  Arjen: “Als teler van groente of fruit, steek je al je energie en liefde in een product, en dat leek me van kleins af aan erg mooi om te kunnen doen. Als zelfstandige teler komt er trouwens veel meer bij kijken. Het omgaan met je personeel en het beheren van de administratie bijvoorbeeld maakt deze job eindeloos interessant en gevarieerd.”

  Hoe ziet jouw dag er zoal uit?

  • 7u00 tot 11u00: start verkoop van de paprika’s die vers zijn geoogst.
  • 11u00 tot 13u00: Rond deze tijd volgt vaak een ronde over het bedrijf waar ik een praatje maak met alle medewerkers en kijk of alles vlot loopt.
  • 14u00 tot 18u00: in de middag volgt of wat afspraken of administratieve zaken die geregeld moet worden. Heel vaak is het dan al (tegen de) avond voordat ik weer naar huis ga.

  Soms, als we veel te oogsten hebben, zit er een zaterdagmorgen ook bij. We werken met ongeveer 25 mensen op dit bedrijf om de paprika’s geteeld, geoogst en verpakt bij de HelloFresh’ers thuis te krijgen.

  Wat gebeurt er allemaal voordat de gele paprika in de HelloFresh Box terecht komt?

  Arjen: “In november worden de jonge plantjes bij ons geleverd en planten wij ze aan in onze serres. Daarna volgt een groeitijd tot begin januari. Pas dan is de plant klaar om vruchten te dragen. Deze paprika’s groeien in circa 8 weken uit tot een oogstbare gele paprika. Vanaf maart hebben we dus de eerste oogst.

  De oogst gaat dan heel het voorjaar, de zomer en het najaar door tot begin november. Dan maken we de serres opnieuw schoon en maken we ze klaar om eind november weer de jonge paprikaplanten te kunnen ontvangen. Ook al is het telen van paprika een proces dat het hele jaar doorloopt, omdat het oogsten vanaf maart tot november gebeurt, kun je zeggen dat gele paprika eigenlijk een seizoensproduct is.”

  Wat doen jullie om het milieu zo min mogelijk te belasten tijdens de teelt? 

  Arjen: “We gebruiken enkel biologische producten om de insecten, die onze paprika’s ook erg lekker vinden, op een afstandje te houden. Daarnaast gebruiken we CO2 van elektriciteitscentrales om zo efficiënt mogelijk om te gaan met energie. We recycleren al ons afval en maken compost van de afgedragen gewassen, onze mest en overtollige water compost.”

  Wat maakt de paprika’s die in de HelloFresh Box zo vers?

  Arjen: “We pakken de paprika’s pas op het allerlaatste moment in, zodat ze supervers in de HelloFresh Box terechtkomen. We oogsten de paprika’s dus ook zo laat mogelijk, pas enkele uren voordat we ze verpakken.”

  Hoe eet je gele paprika het liefst zelf? 

  Arjen: “Ik eet ze eigenlijk het liefst ongekookt, vers en knapperig. Ik beleg er onder de middag zelfs graag mijn boterhammen mee. Maar bij pasta eet ik de groente ook erg graag. Nuja, een product waar je hele leven ronddraait eet je natuurlijk op elke manier graag!”

  Heb jij nog vragen voor Arjen? Stel ze hieronder in de reacties!

  Vorig artikel
  5x Nederlandse foodies op Instagram 5x Nederlandse foodies op Instagram
  Volgend artikel
  Alles over bimi: bereiding, tips en lekkere recepten Alles over bimi: bereiding, tips en lekkere recepten

  Gerelateerde artikelen