Groente van de maand: pastinaak! 22 februari 2019

door Lisa Kapan Gerechten

Deze maand is het weer raak, we zetten een bijzondere groente in de schijnwerpers: pastinaak! Deze geweldige groente lijkt een beetje op wortel, maar heeft een crèmeachtige kleur en een zoete, anijsachtige smaak. Wij laten hem stralen in 3 recepten, waardoor je hem nooit meer vergeet…

Tagliatelle met pastinaak en pancetta

De zoete en zachte smaak van de pastinaak gaat perfect samen met de pancetta en Parmezaanse kaas in dit pastarecept.

Ingredients:

    • 8 plakjes pancetta
    • 1 handvol verse rozemarijn
    • 1 el olijfolie
    • 2 teentjes knoflook, gepeld en fijngesneden
    • 2 pastinaken, geschild en fijngesneden
    • 455 g verse tagliatelle
    • 1 el boter
    • 1 handvol Parmezaanse kaas, geraspt
    • Zeezout
    • Versgemalen zwarte peper

Instructions:

  1. Bak in een grote koekenpan op middelhoog vuur de pancetta en rozemarijn in de olijfolie voor 2 minuten en voeg dan de knoflook en pastinaak toe.
  2. Verlaag het vuur en laat de pan 3 minuten op matig vuur staan tot de pancetta goudbruin kleurt en de pastinaak beetgaar is. Roer af en toe door.
  3. Kook de tagliatelle in gezout kokend water volgens de instructies op het pak. Giet af en bewaar een kopje van het kookwater.
  4. Giet de pasta in de koekenpan en door de pancetta en pastinaak. Roer de boter en de Parmezaanse kaas erdoor en voeg het kopje kookwater toe om de saus losser en romig te maken.
  5. Breng op smaak met peper en zout.

Pastinaakfriet

Geweldige frieten hoeven niet altijd van aardappels gemaakt te worden, want ook pastinaak leent zich hier perfect voor. In dit recept geeft de knoflook en rozemarijn een kruidige tegenhanger voor de zoete smaak.

Ingredients:

    • 2 – 4 grote pastinaken
    • 2 tl olijfolie
    • 6 knoflooktenen, geschild en fijngehakt
    • 1,5 handvol verse rozemarijn
    • Zeezout en gemalen peper

Instructions:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Snijd de pastinaak in gelijkmatige reepjes (0,5 cm dikte), doe ze in een kom, besprenkel met olijfolie en hussel goed door.
  3. Voeg de knoflook en rozemarijn toe aan de kom en meng.  
  4. Voeg naar smaak zout en peper toe.
  5. Verspreid de frietjes gelijkmatig over de bakplaat.
  6. Bak de frietjes in 15 – 20 minuten, haal de bakplaat uit de oven, draai de frietjes om en bak nog eens 15 minuten of tot ze de gewenste knapperigheid hebben bereikt.

Pastinaakgratin

Gratin is altijd een goed idee als je het ons vraagt. De combinatie van aardappel en pastinaak zorgt voor een stevig avondmaal, waarbij de gesmolten kaas de kers op de taart.. eh.. gratin is. Een klassieker om keer op keer te maken!

Ingredients:

    • Roomboter
    • 4 grote aardappelen, geschild en in dunne plakjes gesneden
    • 4 middelgrote uien, geschild en in dunne plakjes gesneden
    • 3 grote pastinaken, geschild en in dunne plakjes gesneden
    • 1 el bloem
    • 200 ml kookroom
    • 175 g Gruyère, geraspt
    • Zout en peper

Instructions:

  1. Verwarm de oven voor op 190°C.
  2. Leg de aardappelen, pastinaak en ui in een met boter ingevette ovenschaal.
  3. Meng in een kleine steelpan op middelhoog vuur de bloem voorzichtig door met het kookroom. Breng op smaak met peper en zout en breng aan de kook.
  4. Haal van het vuur en voeg ¾ van de kaas toe.
  5. Giet het mengsel over de aardappelen en pastinaak in de ovenschaal en hussel door elkaar.
  6. Bestrooi met de resterende kaas.
  7. Bak de gratin in ongeveer 50 minuten goudbruin. 
Vorig artikel
3 x gezond én lekker junkfood 3 x gezond én lekker junkfood
Volgend artikel
Doe mee aan de Week Zonder Vlees! Doe mee aan de Week Zonder Vlees!

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.