Groente in de hoofdrol

18 september 2017
door Charlot van Scheijen Tips en Tricks

  Groente in de hoofdrol, of liever gezegd: green up! Een van de 7 Food Rules uit alle Easy Peasy boeken. Wat Claire daarmee bedoelt? Je leest het in deze blog.


  Het principe rondom Green up is simpel: geef groente een prominente rol in het eetpatroon van je kind. Als je dat vanaf het begin doet, is dat een minder grote uitdaging dan je denkt. Maar hoe doe je dat nou precies?

  Maak groente de basis

  Dat het goed is om groente te eten weet je natuurlijk wel, maar nog steeds krijgt een bedroevende 1% van de kinderen in de basisschoolleeftijd de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen. Van alle voedingsproducten zijn groente de meest volwaardige, met de groene bladgroenten als absolute koploper. Groenten zitten bomvol voedingsstoffen die essentieel zijn voor de opbouw en het herstel van je cellen, en die vormen weer de basis van je spieren en organen. Ontzettend belangrijk dus. Tegelijkertijd barsten ze van de vezels; belangrijk voor je spijsvertering, en mineralen zoals calcium, nodig voor onder andere sterke botten. Je kunt letterlijk niet genoeg groenten binnenkrijgen.

  Omdat veel mensen dat toch nog een hele klus vinden, heb ik hieronder een aantal praktische tips voor je op een rijtje gezet:

  • Eet extra rauwkost (schijfjes komkommer, een stukje wortel, paprika, radijsjes etc.) bij iedere maaltijd. Of het nu bij de boterham (in de trommel) of de avondmaaltijd is. Varieer met de rauwkost en kijk daarbij naar de seizoenen. Probeer ook eens minder voor de hand liggende dingen als kortgekookte boontjes of bloemkoolroosjes.
  • Maak een groene smoothie bij het ontbijt van bijvoorbeeld banaan, spinazie, mango en courgette. Als je ‘s ochtends al je portie groen achter de kiezen hebt, hoef je er de rest van de dag niet meer zo fanatiek op te letten. Vooral ook een goede tip voor mama en papa zelf. En als jij eenmaal het voorbeeld geeft…. Wat ik soms ‘expres’ doe is iets voor mezelf maken en niet voor hen. Grote kans dat ze dan ineens zeggen: ‘’mama, dat wil ik ook’’. Dan mogen ze natuurlijk best proeven!
  • Serveer meer dan 1 soort groente bij de avondmaaltijd of wat extra groenten door een saus pureren.
  • Eet soep als lunch, voorgerecht of 4-uurtje.
  • Een van de favoriete kinder P’s (pasta, patat, pannenkoeken)? Voeg daar iets groens aan toe. Bijvoorbeeld extra paprikareepjes of rucola op de pizza, boontjes bij de patatjes of spinazie door het pannenkoekenbeslag.
  • Varieer met bereiding en structuur. Uitproberen en variëren zijn misschien wel de belangrijkste woorden en zéker bij kinderen voor wie smaak en structuur heel belangrijk zijn. Rauwe worteltjes in plaats van gekookte, zoete aardappel als friet in plaats van gepoft en broccoli uit de oven in plaats van gekookt, bijvoorbeeld.

  Ga jij voor meer groen in jullie eetpatroon? Deze uitdagingen kun je (samen met je kinderen) volbrengen om alvast in de stemming te komen:

  Groente van het seizoen
  Wat ligt er in de winkel waar je eigenlijk niet zo goed raad mee weet? Aardpeer? Pastinaak? Venkel? Asperges? Postelein? Zeekraal? Koop het eens per twee weken, zoek op internet een recept dat je lekker lijkt en kook er iets mee. Het mooie van de HelloFresh Box is dat er vaak al een groente in de recepten verwerkt zit die je zelf niet zo snel zou kopen of waarvan je werkelijk geen idee hebt wat je ermee kunt maken. Dan heb je deze uitdaging dus zo volbracht.

  Blind proeven
  Zoals hierboven al omschreven: soms zit het helemaal niet in de smaak maar in de bereiding waarom je kind het niet lekker vindt. Een leuk spelletje voor als je een keer tijd hebt: koop bijvoorbeeld 3 grote zoete aardappelen. Leg er 2 in de oven om te poffen en snijd van 1 zoete aardappel dikke frieten. Van de ene gegaarde zoete aardappel maak je puree en van de andere soep. Doe een proefspelletje met je kind. Welke bereiding vindt hij of zij het lekkerste? Soms – als je geluk hebt – vergeet je kind door de focus ‘welke is het lekkerste’ dat ‘ie het in eerste instantie helemaal niet lustte.

  Wat is jouw grootste uitdaging op eetgebied?

  Over Claire
  Claire van den Heuvel | Easy Peasy: een online platform waar ouders inspiratie kunnen hoe ze zichzelf en hun gezin gezond & bewust kunnen voeden. Zowel letterlijk als figuurlijk.
  www.easypeasyacademy.nl Beeld: Jeroen van der Spek, Easy Peasy

  Vorig artikel
  Van pannenkoek tot pizza: de verantwoorde versies Van pannenkoek tot pizza: de verantwoorde versies
  Volgend artikel
  Positiever communiceren met je kinderen Positiever communiceren met je kinderen

  Gerelateerde artikelen