Het is altijd… tijd voor paprika

10 april 2017
door Sanne van Dartelen Tips en Tricks

  Paprika is zo’n groente waar je alle kanten mee op kunt. Je kunt er oneindig mee variëren en je komt hem in allerlei kleuren tegen. Deze zomer is het tijd voor paprika en zetten wij deze veelzijdige groente extra in het zonnetje.

  Rood, groen en geel kennen we natuurlijk allemaal. Oranje is al iets minder bekend, maar de zoete puntpaprika, blokpaprika of zelfs de paarse paprika zijn ook echt het ontdekken waard. En heb je weleens gehoord van de lamuyo-paprika? Deze is zo groot dat je bord gelijk vol ligt!

  lamuyo paprika

  Daarom zijn wij ook zo’n fan van de nieuwe campagne “Tijd voor paprika”, die gesteund wordt door de Europese Commissie. Want zeg nou zelf – zo’n veelzijdige groente kan toch nooit genoeg in het zonnetje staan?

  Dat paprika’s gezond zijn, komt natuurlijk niet als een verrassing, maar wist je dat ze meer dan twee keer zoveel vitamine C bevatten als sinaasappelen? Daarnaast zitten ze ook vol vitamine E, B1, B2 en foliumzuur. Echte vitaminebommen dus!

  Pepper, peper, paprika?

  Hoewel de paprika in jouw box gewoon in Nederland wordt verbouwd, vindt deze plant zijn oorsprong in Midden-Amerika. Ontdekkingsreiziger Columbus ontdekte de plant in de 15e eeuw. Hij dacht in eerste instantie dat het een hete peper was. Vandaar dat de Engelsen het nog steeds een (bell) pepper noemen. Wist je trouwens dat ze in Australië en Nieuw-Zeeland geen bell pepper heten maar capsicum?

  Paprika’s zijn dus niet echt gewend aan het Nederlandse klimaat en worden daarom verbouwd in kassen. Die kassen moeten flink hoog zijn, want paprikaplanten kunnen tot 4 meter hoog groeien. In een jaar tijd produceert een plant tot wel 60 paprika’s. Daar kun je heel wat salades mee vullen!

  gevulde paprika

   

  Zoveel kleuren, zoveel smaken

  Behalve dat je gerechten er mooi en kleurrijk uitzien met paprika, kun je de groente ook op veel verschillende manieren bereiden. Hierdoor is de paprika voor elk seizoen een favoriet. In de zomer leg je hem op de barbecue en eet je hem in je salade, in de winter maak je er Hongaarse goulash mee of simpele paprikasoep. Hou je van Aziatische gerechten? De paprika ook!

  tijd voor paprika

  Met al die kleuren en formaten heb je lekker veel te kiezen, maar soms kan het ook best verwarrend zijn. Want welke paprika kies je nou voor welk gerecht? Wij geven je een korte handleiding:

  Groene paprika

  Deze paprika is eigenlijk nog niet rijp. Het is een rode, gele of oranje paprika, die nog niet van kleur is veranderd. Doordat deze paprika’s nog jong zijn, hebben ze een pittige, geurige smaak en dat maakt ze geschikt voor curry’s, stoofgerechten en pastasauzen.

  Gele paprika

  De gele paprika is een stuk zoeter dan de groene paprika. Met zijn zachte en verfrissende smaak is deze peper ook heel geschikt om rauw te eten, bijvoorbeeld als crudités.

  Rode paprika

  De meest gegeten paprika in Nederland blijft toch wel de rode paprika. Deze paprika combineert het pittige van de groene met het zoete van de gele paprika. De perfecte combinatie, blijkt wel uit zijn populariteit! Deze paprika past dan ook bij bijna elk gerecht.

  Oranje paprika

  Een stuk minder bekend dan zijn groene, gele en rode broertjes en zusjes, maar toch minstens zo lekker, is de oranje paprika. Vooral voor kinderen is dit een favoriet – het is namelijk ook de zoetste van de vier.

   

  Wat is jouw favoriete paprikagerecht?

   

  Vorig artikel
  Koolrabi: tips & tricks Koolrabi: tips & tricks
  Volgend artikel
  Tips, tricks en inspiratie – #groenemaandag in een notendop Tips, tricks en inspiratie – #groenemaandag in een notendop

  Gerelateerde artikelen