Hoe muziek de smaak van wijn beïnvloedt
9 februari 2018
Naast onze avondmaaltijden, desserts, fruitboxen en ontbijtjes, kun je bij HelloFresh ook wekelijks wijnen bestellen. Dat wijn een avondmaal perfect kan afmaken en een diepere laag in de smaken kan aanbrengen, wisten we allang. Hier zoeken wij onze wijnen op uit. Dat dit gegeven echter ook met wetenschappelijk onderzoek is bevestigd, laat ons de oren extra spitsen. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat muziek onze beleving van wijn sterk kan veranderen; in hoeverre we ervan genieten, hoe het smaakt, hoe snel we het drinken en hoeveel geld we eraan uitgeven.
1. Muziek helpt bij de sfeer van het drinken van wijn
De manier waarop we onze gevoelens interpreteren, heeft een grote invloed op hoe we ons voelen. Zoals het aansteken van een kaars een bepaalde sfeer kan creëren, heeft muziek dat talent ook. Als je gedurende de dag veel harde geluiden en ruis hebt gehoord, dan is rustgevende en zachte muziek precies wat je nodig hebt om weer tot jezelf te komen. Daarentegen kan vrijdagavond het uitgelezen moment zijn om de volumeknop juist wat hoger te draaien om ook je energieniveau op te krikken. Hoe het ook zij: hoe meer je geniet van de muziek die je hoort, hoe beter de wijn zal smaken die je erbij drinkt.
2. Muziek beïnvloedt hoe wijn smaakt
Onderzoek heeft aangetoond dat mensen de aanleg hebben om bepaalde smaken aan bepaalde geluiden te koppelen. Hierdoor kunnen de zoete, soepele of zure smaken in wijn beïnvloed worden door de muziek die we erbij luisteren.
- De beleving van zoete smaken in wijn wordt versterkt door muziek met een gelijkluidend, vloeiend en zacht tempo en hoge, vrolijke piano-accenten erin. Luisteraars van zulke muziek proeven duidelijker fruitige accenten in de wijn.
- De beleving van de soepele smaken in wijn wordt versterkt door muziek waarbij harmonieuze majeurakkoorden gespeeld worden. Luisteraars van zulke muziek geven aan meer diepgang en robuuste accenten in de wijn te proeven.
- De beleving van de zure accenten in wijn wordt versterkt door muziek met een krachtig en staccato tempo en hoge, schelle tonen. Luisteraars van zulke muziek proeven ook duidelijker een frisse en kruidige smaak in hun wijn.
Wanneer we de muziek die we beluisteren omschrijven als krachtig en gewaagd, dan is er een grote kans dat we de wijn die we erbij drinken ook met die termen omschrijven. Tedere en zachte muziek, zal ook meer zo smaken.
3. Muziek beïnvloedt hoe snel we wijn drinken
Zowel het tempo als het volume van de muziek kunnen invloed hebben op hoe snel het wijnglas leeg is. Hoe sneller de beat, hoe sneller je drinkt. Deze kennis wordt in de horeca vaak gebruikt, bijvoorbeeld om het tempo van de drankbestellingen op te schroeven of om bij drukte een hogere doorloop te beïnvloeden.
4. Muziek beïnvloedt het winkelgedrag
Ten slotte beïnvloedt muziek ook hoe we ons geld uitgeven aan wijn en welk type we dan uitkiezen.
- De culturele achtergrond van de muziek heeft invloed op welke wijn je koopt. Hoor je Franstalige muziek in de slijterij, dan ben je sneller geneigd Franse wijn te kopen. Dat geldt ook voor Duitstalige muziek, Afrikaanse muziek, etc.
- Het muziekgenre beïnvloedt onze voorkeur voor rode of witte wijn. Rockmuziek met een stevige baslijn zal consumenten eerder verleiden om rode wijn te kiezen. Terwijl vrolijke popmuziek eerder aanzet tot het aanschaffen van witte wijn.
- De muziekstijl heeft invloed op het totale bedrag wat je uitgeeft aan wijn. Klassieke muziek moedigt het meest aan om diep(er) in de buidel te tasten.
Wat kunnen we leren van al deze bevindingen? Ten eerste dat het een positief effect op ons heeft als wijn en muziek goed bij elkaar passen. In wezen is het zo dat als de muziek je blij maakt, de wijn dat ook zal doen. Niet geheel onbelangrijk natuurlijk. Dus zet, de volgende keer dat je een wijntje opentrekt dat niet helemaal naar wens smaakt, je favoriete muziek op, wie weet kom je erachter dat het bij jou ook werkt!