Het inmaken van groenten
31 januari 2016Het inmaken van groenten wordt lang niet meer zo vaak gedaan als vroeger. Jammer genoeg, als je het ons vraagt. Het is namelijk niet alleen lekker, het is ook supergezond!
Vroeger was het inmaken van groenten noodzaak, omdat men tijdens strenge winters anders geen groenten meer had. Hoewel wij tijdens de winters van tegenwoordig geen gebrek meer hebben aan voedsel, willen we je toch graag laten zien hoe het inmaken van groenten in zijn werk gaat. Ingemaakte groenten gelden namelijk als superfood.
Welke voordelen hebben ingemaakte groenten op je gezondheid?
Het inmaken van bepaalde ingrediënten wordt al duizenden jaren gedaan. Voordat de moderne koelkast zijn intrede deed, wilde men voorkomen dat eten zou bederven. Men ontdekte dat het inmaken van groente dé manier was om dat te garanderen.
- Goede bacteriën
De diëtisten onder ons zullen het ongetwijfeld weten: het fermenteren van voedsel is een uitstekende manier om probiotica te ‘kweken’. Het fermenteren van groente en fruit houdt in dat gezonde bacteriën helpen om een stofje genaamd cellulose af te breken. Ons lichaam vindt dat best lastig, dus alle hulp is welkom. De goede probiotische bacteriën zorgen er voor dat wij gezond blijven en voorkomt dat het voedsel bederft. Dus, als je jouw spijsvertering een handje wilt helpen, hoef je alleen wat ingemaakte groenten te eten en de gezonde bacteriën doen de rest. Hoewel ingemaakte groenten van zichzelf niet enorm veel vitaminen en mineralen bezitten, zorgt het eten ervan dus wel voor een gezondheidsboost.
2. Antioxidanten
Vrije radicalen zijn helaas geen goede stofjes. Ze kunnen zelfs schade aan cellen aanrichten en bijvoorbeeld hart- en vaatziekten veroorzaken. De natuur heeft daar een oplossing voor bedacht. Fruit en groenten zitten vol met antioxidanten, die ons lichaam helpen vechten tegen de vrije radicalen. Echter, het koken van groenten kan ervoor zorgen dat deze goede antioxidanten beschadigd raken. Het inmaken van groenten heeft dit nadeel niet en dus blijven de antioxidanten intact.
Ingemaakte groenten zijn normaal gesproken dan ook rijker aan antioxidanten dan gekookte groenten.
Hoeveel ingemaakte groenten zou ik moeten eten?
We moeten het vooral niet overdrijven. Van kilo’s ingemaakte groenten wordt een mens niet veel gezonder dan wanneer je een of twee stukjes ingemaakte groenten toevoegt aan je dagelijkse routine. Het is niet alleen gezond, het geeft je eten ook een lekkere smaak!
Welke ingemaakte groenten zijn het best?
Zelfgemaakte natuurlijk! Ingemaakte groenten uit de supermarkt missen vaak de probiotica en goede bacteriën. Ga dus vooral zelf aan de slag! Via onderstaand recept kun je gemakkelijk zelf groenten inmaken.
TIP:
Als je nog groenten in de koelkast hebt liggen die je op korte termijn niet gaat gebruiken, kun je de houdbaarheid verlengen door ze in te maken!
Hoe maak ik groenten in?
Ingrediënten
- Groente naar keuze (bijvoorbeeld uien, chilipepers, paprika, bieten of wortels)
- 1 l cider of witte wijnazijn
- 1 l water
- 2 el zeezout
- 2 kopjes extra vierge olijfolie (32 el)
- 5 tenen knoflook, gepeld en gesneden
- Zwarte peper naar smaak
- Gehakte verse tijm naar smaak
- 3 glazen potjes
Stappen
- Hak je groenten de grof.
- Voeg alles toe aan de glazen pot.
- Laat minstens twee weken in de koelkast staan (maximaal 3 maanden te bewaren).