Kooktechnieken: deksel erop of eraf?

17 oktober 2014
door Wendy In de keuken

    Kooktechnieken

    Bij de recepten in de box staat er vaak of je ingrediënten met of zonder deksel moet koken of moet laten rusten. Deksel erop of eraf: waarom eigenlijk? Wist je dat je door het variëren tussen met of zonder deksel heel gemakkelijk de structuur en temperatuur van je gerecht kunt beïnvloeden? Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je gerecht een krokanter laagje krijgt of dat de soep iets meer ingebonden is. Meer weten? Lees dan verder.

    Deksel van de pan

    Als je de deksel van de pan laat, verdampt het vocht. Op die manier dikt een saus of soep meer in en wordt deze sterker van smaak. Ben je producten aan het bakken waar vocht in zit, zoals wortels of aardappelen? Dan laat je de deksel ook van de pan zodat het vocht uit de groente verdampt. Op die manier krijgt het ingrediënt een smakelijk krokant randje en heeft het dus net iets meer een bite!

    Tip: als je de pasta hebt afgegoten en je wilt het nog even in de pan bewaren, dan is het goed om dit zonder deksel te doen. Anders blijft je pasta nog nagaren, wat natuurlijk niet de bedoeling is.

    Deksel op de pan

    De deksel houd je op de pan om de warmte in de pan te houden. Als je bijvoorbeeld water gaat koken voor de pasta kun je het beste de deksel op de pan houden. Dit is tijd én energiebesparend. Omdat de warmte in de pan blijft kun je het vuur lager zetten (als het water kookt).

    Als je rijst droogkookt, doe je de deksel ook op de pan. Je gebruikt dan namelijk een afgemeten hoeveelheid water die de rijst nodig heeft om gaar te worden. Vergeet je de deksel op de pan te doen? Dan zal het water verdampen en is je rijst niet op tijd gaar, omdat je dan onvoldoende kookwater overhoudt. Je kunt de deksel ook op de pan doen om te zorgen dat je product sneller gaart, bijvoorbeeld bij kip. Door de warmte te centreren in de wok of hapjespan stooft de kip gaar. Als laatste kun je ook de deksel op de pan doen om spatten te voorkomen. Bijvoorbeeld bij worstjes.

    Uitstomen

    Over het algemeen kun je de volgende regels aanhouden. Bij het uitstomen van volkoren (rijst-achtige) producten laat je de deksel op de pan. Zo kan bijvoorbeeld zilvervliesrijst  nog even nagaren. Anderzijds haal je bij witte rijst de deksel van de pan. Dit doe je ook met aardappelen en bulgur. Ook al is bulgur een volkoren product, toch haal je de deksel van de pan zodat je een lekkere losse korrel krijgt.

     Was deze informatie nuttig? Of zou je graag iets anders van ons willen weten? Geef dit aan ons door

    Vorig artikel
    Andijvie – hoe komt dit in jouw box? Andijvie – hoe komt dit in jouw box?
    Volgend artikel
    Witlof uit Nibbixwoud Witlof uit Nibbixwoud

    Gerelateerde artikelen

    3 reacties

    Miranda schreef:

    Beste HelloFresh,

    Recent een cadeaukaart gekregen van 20 euro. Vind het erg jammer dat deze niet te besteden is mits je er 50 euro bijlegt; geef dan geen cadeaukaart weg!

    Marjolein schreef:

    Ja dat gevoel had ik ook maar toch de stap gewaagd en ik laat twee boxen komen en tot nu toe bevalt het ons goed, die 20 euro maakte de stap wel iets makkelijker om het te gaan proberen maar ik snap je gevoel; het was ook mijn eerste reactie