De geschiedenis van kruidnoten
20 november 2017In de maand december vliegen de kruidnoten ons letterlijk en figuurlijk om de oren. Traditiegetrouw vieren we hiermee de komst van Sinterklaas en houden zowel kinderen als volwassenen gretig de handen op voor de kleine, kruidige koekjes. Maar waar komt deze lekkernij eigenlijk vandaan, waarom noemen we het eigenlijk pepernoten en hoe maak je ze zelf? Wij zochten het uit.
Strooigoed
Zolang als we het kunnen herinneren is het Sinterklaasfeest verbonden met het eten van zoete lekkernijen, het krijgen en geven van cadeaus en het zingen van mooie sinterklaasliedjes. Daar zijn we niet eergisteren mee begonnen, want sinds de 16e eeuw eten we hierbij kleine koekjes die toentertijd gemaakt werden van overgebleven stukken kruid- en peperkoek. Door de eeuwen heen kreeg het strooigoed een krokantere textuur en een Oosterse smaak door het importeren van kruiden en specerijen zoals kaneel, kruidnagelen, peper en gember.
Kruid of peper?
In de volksmond gebruiken we niet de term kruidnoten, maar pepernoten. Toch zijn het niet pepernoten die we in grote getalen wegwerken, maar kruidnoten! Pepernoten zijn namelijk zachte, vierkante blokjes die qua smaak en textuur meer overeenkomen met taaitaai en kruidkoek. Pepernoten zijn zacht en missen de anijssmaak die kruidnoten hebben.
Lekkers van Leev
De kruidnotenmix van het eerlijke, pure en biologische bedrijf Leev tref je aankomende week in je box aan. Bij Leev wordt gebruik gemaakt van een ambachtelijke molen, gevestigd in Brabant. De betreffende molen is de enige in Nederland waarbij de molenstenen op traditionele wijzen malen, waardoor er een meer robuuste structuur in de producten ontstaat. De vezels en verbindingen worden door de molenstenen niet kapotgemalen, waardoor er een volkoren mengsel met een hogere voedingswaarde uitkomt. Dat geldt ook voor de oud-Hollandse kruidnotenmix, waarbij de receptuur speciaal voor HelloFresh is bedacht!
Overgoten noten
Naast de traditionele kruidnoot zijn er tegenwoordig vele spannende, lekkere en soms vreemde variaties bedacht die het koekje een extra smaak geven. Wat dacht je van karamel-zeezout-, yoghurt-, framboos- of truffeltopping? Wist je dat kruidnoten ook goed te gebruiken zijn als decoratie voor taarten, of om te verwerken in de bodem van een taart? Welke variant je ook kiest – traditionele kruidnoten vallen altijd in de smaak en zijn gelukkig helemaal niet moeilijk om zelf te maken. Lees hieronder hoe je dat doet!
Kruidnoten
Ingredients
- 200 g kruidnotenmix
- 50 g roomboter
- 2 el melk
- zelfrijzend bakmeel
- bruine basterdsuiker
- speculaaskruiden
- zout
Instructions:
- Maak een kruidnotenmix van zelfrijzend bakmeel, bruine basterdsuiker, speculaaskruiden en zout
- Verwarm de oven voor op 160 graden. Doe de kruidnotenmix in een kom. Voeg de boter, in blokjes gesneden, toe. Kneed alles goed met je handen.
- Voeg lepel voor lepel de melk toe. Kneed vervolgens het deeg tot een bal.
- Laat de deegbal 30 minuten in de koelkast rusten.
- Haal uit de koelkast en maak van het deeg balletjes van 1 cm. Leg de balletjes op een bakplaat met bakpapier en druk ze licht aan. Bak de kruidnoten voor 15 minuten in de oven.
- Haal uit de oven en laat gedurende 5 minuten afkoelen.