Leer hoe je broccoli thuis kunt invriezen
19 september 2024Broccoli is een heerlijke groente die in veel recepten lekker smaakt. Als je echter teveel hebt om op te maken, wordt broccoli vaak als een van de lastigere ingrediënten beschouwd om in te vriezen. Leer hoe je broccoli op de juiste manier kunt invriezen om ervoor te zorgen dat het niet papperig wordt wanneer je het ontdooit.
Hoe vries je broccoli in?
De beste manier om broccoli in te vriezen is door het van tevoren te blancheren. Deze methode zorgt ervoor dat het nog wat kooktijd nodig heeft na het ontdooien. Bovendien behoudt geblancheerde broccoli meer textuur tijdens het invriezen, met minder ijsvorming in en rond de roosjes van de groente. Dit is wat je moet doen:
- Bereid de broccoli door deze in stukken te snijden op een schoon snijplankje.
- Gebruik een schilmesje om de roosjes in hapklare stukken te snijden. Hak de stengel in stukken van vergelijkbare grootte en gooi alleen het onderste deel van de stengel weg.
- Plaats al je broccoli in een pan met kokend water, dek de pan af en zet de temperatuur lager om te laten sudderen.
- Voor grotere broccoliroosjes, blancheer drie minuten, voor kleinere stukjes, verkort deze tijd.
- Wanneer de broccoli is geblancheerd, zal deze ondergekookt zijn en nog niet klaar om te eten, maar behoudt deze zijn vorm bij het afgieten.
- Plaats je geblancheerde broccoli in een kom met ijswater om het snel te laten afkoelen.
- Dep vervolgens je broccoli droog met een schone theedoek om zo veel mogelijk water te verwijderen.
- Leg de broccoliroosjes op een met bakpapier beklede vrieslade zodat geen enkel stuk een ander raakt.
- Zet je lade enkele uren in de vriezer tot de broccoli volledig bevroren is.
- Haal de broccoli tenslotte uit de vriezer en doe deze in afsluitbare diepvrieszakken voordat je de zakken weer in de vriezer doet voor opslag.
Hoe vries je verse broccoli in?
Verse broccoli invriezen zonder deze eerst te blancheren is mogelijk, maar kan leiden tot papperige resultaten. Om dit te voorkomen, zorg je ervoor dat de broccoli goed afgesloten is met zo min mogelijk lucht erin. Bij het bewaren van broccoli zonder blancheren, koelen of drogen, kun je overwegen om vacuümdiepvrieszakken of -containers te gebruiken om lucht effectief te verwijderen.
Populaire rundvleesrecepten met broccoli
Zweedse stijl gehaktballetjes in roomsaus is een goede maaltijd als je iets anders wilt proberen met je bevroren broccoli dan het gewoon te koken of te stomen. Je hebt 200 gram broccoliroosjes nodig voor dit recept, maar je kunt ook de bovenste delen van de stengel gebruiken. Een ander recept met broccoli en rundvlees dat de moeite waard is, zijn zoete biefstukreepjes met sesam-broccoli.
Populaire kiprecepten met broccoli
Bekijk onze eenpanspasta kip Alfredo met broccoli als je iets makkelijk wilt proberen. Of je nu verse of bevroren broccoli hebt, dit kip met broccoli recept is een smakelijk gerecht om te proberen. Probeer anders de kip korma met broccoli, zilvervliesrijst, koriander en amandelen, wat net zo heerlijk is.
Populaire varkensvleesrecepten met bevroren broccoli
Een altijd populair gerecht is de Brandt&Levie varkensworst met broccolipuree. Of bekijk de varkensfilet met broccoli en kruidenboter als je zin hebt in iets simpels.
Op zoek naar nog meer inspiratie? Deze quiche met broccoli en oude kaas of deze gepaneerde sesamkip met pittige broccoli.
Veelgestelde vragen
Kan ik verse broccoli invriezen zonder te blancheren?
Ja, het is mogelijk om verse broccoli in te vriezen zonder deze eerst te blancheren. Snijd de roosjes in hanteerbare stukken en plaats ze vervolgens in een afsluitbare diepvrieszak. Verwijder daarna zoveel mogelijk lucht uit de zak en sluit deze om te voorkomen dat er ijs in de zak ontstaat wanneer deze in de vriezer wordt geplaatst.
Waarom is mijn broccoli papperig na het invriezen?
Omdat broccoli een groente is die voornamelijk uit water bestaat, kan het papperig worden wanneer je het ontdooit. Het ijs dat zich in de roosjes vormt, zorgt er vaak voor dat het vezelige materiaal dat overblijft verandert in pap. Een andere veelvoorkomende reden voor papperige broccoli is dat deze niet is opgeslagen in een luchtdicht zakje of bakje, waardoor er meer ijs binnenin kan ontstaan.
Hoelang blancheer ik broccoli voordat ik het invries?
Grote stukken broccoli moeten ongeveer drie minuten worden geblancheerd voordat ze worden ingevroren. Als je alleen de roosjes invriest, kun je deze tijd verkorten tot ongeveer anderhalve minuut.
Wat is de beste manier om broccoli en bloemkool in te vriezen?
Broccoli en bloemkool passen goed bij elkaar en kunnen het beste met dezelfde methode worden ingevroren. Daarom kun je het beste beide groenten voor het invriezen blancheren en voor dezelfde tijd. Snijd je broccoli en bloemkool in stukken van vergelijkbare grootte zodat ze dezelfde blancheertijd nodig hebben.
Is het beter om broccoli rauw of gekookt in te vriezen?
Je kunt zowel gekookte als rauwe broccoli invriezen. Het wordt echter vaak papperig na het ontdooien van de groente. In plaats daarvan kun je je broccoli een paar minuten blancheren, zodat het niet helemaal rauw is, maar ook nog niet volledig gaar. Op deze manier behoudt je de textuur beter bij het invriezen.
Alle voedingsproducten variëren. De instructies die op de voedselverpakking zijn afgedrukt, vervangen altijd de instructies die in dit artikel zijn afgedrukt en moeten altijd worden opgevolgd.