Hoe kook je kalkoenkroon
26 juli 2024Als het braden van een hele kalkoen je te ingewikkeld lijkt, probeer dan eens kalkoenkroon. Dit malse, sappige borstvlees is perfect wanneer je voor een kleinere groep kookt. Of je nu iets te vieren hebt of gewoon op zoek bent naar een makkelijke doordeweekse maaltijd – hier vind je tips om ervoor te zorgen dat je dit stukje vlees elke keer perfect bereid.
Wat is kalkoenkroon?
Een kalkoenkroon is in wezen een kalkoen zonder de poten en vleugels. Sommige botten zijn nog aanwezig, maar het enige vlees dat overblijft is het malse witte borstvlees. Mensen kiezen er vaak voor om een kroon te bereiden in plaats van een hele vogel, omdat het kleiner is dan een hele kalkoen, dus het is geschikt voor kleinere gezelschappen.
Hoe kook je kalkoenkroon
Je kunt een kalkoenkroon op dezelfde manier bereiden als een hele kalkoen. Het verschil is dat het minder lang in de oven hoeft. Dat komt omdat donker en licht vlees op verschillend tempo garen.
Voordat je begint met koken, zorg je ervoor dat je de kalkoenkroon op kamertemperatuur brengt. Als je het in de oven zet terwijl het nog koud is van de koelkast, zal het niet goed gaar worden. Laat de kroon tot 45 minuten rusten nadat het klaar is met koken. Het vlees wordt daardoor malser, waardoor de sappen kunnen intrekken, wat zorgt voor een smaakvolle maaltijd.
Hoe lang kook je kalkoenkroon
Verschillende recepten kunnen verschillende temperaturen en tijden geven. Wij adviseren het volgende:
- Voor een kroon onder de 4 kg: 20 minuten per kg, plus 70 minuten
- Voor een kroon boven de 4 kg: 20 minuten per kg, plus 90 minuten
Als je vulling onder de huid van je kalkoen wilt doen of het in spek wilt wikkelen, zorg er dan voor dat je het weegt nadat je dit hebt gedaan, niet ervoor, om de timing goed te krijgen.
Hoe kook je kalkoenkroon in de oven
Verwarm de oven voor op 190°C. Terwijl het opwarmt, kun je de kalkoenkroon naar wens bereiden. Overweeg om het te bedekken met gesmolten boter of een vlechtwerk van spek om de vochtigheid en smaak te verbeteren. Volg de voorgestelde kooktijd en test het dan. Als je een vleesthermometer hebt, moet de interne temperatuur 70°C zijn wanneer de kroon klaar is om te eten.
Hoe kook je kalkoenkroon in de airfryer
Het is ook mogelijk om een kalkoenkroon in een airfryer te koken – zolang die van jou groot genoeg is! Je moet de airfryer voorverwarmen tot 180°C. Wanneer het warm is, plaats je de kroon erin en laat je het 30 minuten staan. Open dan de airfryer, draai het stuk vlees om en kook het nog eens 20 tot 30 minuten. Om te controleren of de kalkoen gaar is, prik je met een spies in de kroon en kijk je of de sappen helder zijn.
Alle kooktoestellen variëren. Dit zijn slechts richtlijnen. Zorg ervoor dat het voedsel gloeiend heet is voordat u het serveert. Niet opwarmen.
Hoe ontdooi je kalkoenkroon
Begin ruim van tevoren met het ontdooien van de kalkoenkroon voordat je van plan bent deze te gebruiken. Over het algemeen zijn langzame ontdooimethoden beter. Ze zijn niet alleen veiliger, maar helpen ook om de textuur van het vlees sappig te houden.
Ontdooi de kalkoenkroon in de koelkast, houd er rekening mee dat het ongeveer 24 uur duurt per 2 kg. Houd het in de originele verpakking tijdens het ontdooien. Het uitpakken kan leiden tot besmettingsproblemen.
Kalkoenkroon-recepten
Onze met kalkoenrollade met serranoham en rozemarijnjus is een echte blikvanger. Het serveert vier tot zes personen, dus het is ideaal voor etentjes met familie of vrienden.
Kalkoenkroon is ook een goede keuze voor doordeweekse maaltijden. Probeer deze kalkoen met harissa en we garanderen je dat iedereen aan tafel het lekker vindt.
Veelgestelde vragen
Wat is de beste manier om een kalkoenkroon te koken?
Kook het in de oven op dezelfde manier als je een hele kalkoen zou bereiden. Het zal minder tijd kosten, omdat het een kleiner stuk vlees is.
Hoe houd je een kalkoenkroon vochtig tijdens het koken?
Er zijn twee veelgebruikte manieren om je kroon vochtig te houden. Ten eerste kun je het bedekken met een doek gedrenkt in gesmolten boter. Voor een meer vlezige smaak, maak je een vlechtwerk van ontbijtspek en leg je het over de kroon.
Moet je een kalkoenkroon bedekken met folie tijdens het koken?
Dit is niet nodig, tenzij je denkt dat de kroon te snel bruin wordt. Bedek de kroon niet terwijl deze rust, omdat het kan uitdrogen.
Hoe lang moet ik een kalkoenkroon koken?
De exacte kooktijd varieert, omdat het afhangt van de grootte van de kroon. Bijvoorbeeld, een kroon van 1,5 kg duurt ongeveer 1 uur en 40 minuten, terwijl een kroon van 2 kg 10 minuten langer zal duren.
Doe je water in de braadslee bij het koken van een kalkoenkroon?
Sommige mensen doen graag water in de braadslee, omdat het kan zorgen voor sappiger vlees. Er zijn echter ook andere technieken om sappige kalkoen te krijgen.
Alle voedingsproducten variëren. De instructies die op de voedselverpakking zijn afgedrukt, vervangen altijd de instructies die in dit artikel zijn afgedrukt en moeten altijd worden opgevolgd.