Sinterklaasweekend: maak je eigen kruidnoten

2 december 2021
door Lois Gerechten

    Op ons verlanglijstje voor 5 december? Kruidnoten! Zelfgemaakt zijn ze nóg lekkerder – en na het bakken geniet je de hele dag van de heerlijke koekjesgeur in huis. Kies zelf of je de kruidnoten op het einde in chocolade dipt, naturel houdt of een leuke mix maakt. Met het volgende recept bak je ongeveer 100 speltkruidnoten. Aan de slag!

    [columns_row width=”half”] [column]

    Ingrediënten

    • 250 gram roomboter van de HelloFresh Markt 
    • 10 gram speculaaskruiden
    • 400 gram speltbloem
    • 200 gram bruine basterdsuiker
    • 12 gram bakpoeder
    • 10 gram chocolade via de HelloFresh Markt 
    • 2 el melk via de HelloFresh Markt
    • 5 gram zout
    [/column] [column]

    Benodigdheden

    • Grote kom
    • Garde
    • Plastic zakje
    • Bakplaat met bakpapier
    • Pan
    • Ovenrooster met bakpapier
    • Hittebestendige kom
    [/column] [/columns_row]

    Bereidingswijze

    1. Snijd de roomboter in blokjes en laat op kamertemperatuur komen.
    2. Meng in een grote kom de basterdsuiker, speculaaskruiden, speltbloem, 12 gram bakpoeder en het zout met een garde.
    3. Kneed de boter door het droge mengsel en voeg vervolgens de melk toe. Kneed het geheel tot een soepel deeg.
    4. Verdeel het deeg in twee gelijke stukken en vorm er twee grote ballen van. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een halfuur rusten in de koelkast.
    5. Verwarm de oven voor op 170 °C.
    6. Verwijder de folie en maak van het deeg de vorm van de pepernoten.
    7. Leg de pepernoten op een bakplaat met bakpapier.
    8. Bak de kruidnoten in 17-20 minuten gaar en lichtbruin in de oven. Laat ze daarna afkoelen.
    9. Smelt de chocolade au bain-marie. Dit doe je door de chocolade in een hittebestendige kom te laten smelten boven een pan met een laagje net niet kokend water.
    10. Zet zodra de chocolade is gesmolten het vuur uit, maar laat de kom op de pan staan. Doop de bovenkant van de kruidnoten in de gesmolten chocolade en leg ze op een rooster om uit te harden.
    11. En genieten maar!
    Vorig artikel
    3x kerstactiviteiten voor thuis 3x kerstactiviteiten voor thuis
    Volgend artikel
    5x gourmettips 5x gourmettips

    Gerelateerde artikelen