Onze favoriete zaden

16 september 2014
door Wendy Ingrediënten

  Deze week zit er sesamzaad in de HelloFresh Box. Rooster deze zaadjes in de koekenpan en strooi ze over het gerecht voor een lekkere twist.  Maar net zoals maanzaad en lijnzaad is sesamzaad niet alleen lekker maar ook gezond. Lees snel verder over onze favoriete zaden.


  Sesamzaad

  Sesamzaadjes komen van de sesamplant die oorspronkelijk uit Afrika komt. De zaden van deze plant worden al eeuwen gebruikt om sesamolie uit te verkrijgen. In Afrikaanse landen worden de zaden veelal geroosterd en uit de hand opgegeten. In de Arabische keuken gebruikt men de zaden ook wel om tahin van te maken. Dit is een pasta gemaakt van sesamzaad die vaak gebruikt wordt om gerechten, bijvoorbeeld hummus mee op smaak te brengen. Voel je niet schuldig als je van de geroosterde sesamzaadjes snoept, de zaden zijn namelijk erg gezond. Naast de gezonde oliën die cholesterolverlagend werken, bevatten de zaden ook veel eiwitten, calcium en magnesium.

  Maanzaad

  Maanzaden komen van de slaapbol-plant-ook wel bekend als papaver. Na de bloei van de bloem ontstaat er een bol waarin het maanzaad zit. Op het moment dat het gaat waaien komen de zaden los van de bloem en verspreiden zich. Je kunt het een beetje vergelijken met een paardenbloem. Maanzaden bevatten kleine hoeveelheden verdovende stoffen. De maanzaden die worden gebruikt voor consumptie bevatten dusdanig weinig verdovende stoffen dat dit geen kwaad kan en je er niets van merkt als je het eet. Naast deze stoffen bevatten de maanzaden ook een heleboel gezonde mineralen zoals ijzer, koper en calcium en wel zeven verschillende soorten vitaminen!

  Lijnzaad

  Lijnzaad komt van de vlasplant en wordt daarom ook wel vlaszaad genoemd. Ook van deze zaden wordt er olie gemaakt: lijnzaadolie. Lijnzaad bevat omega-3-vetzuren, dit zijn stoffen die niet door het lichaam zelf aangemaakt kunnen worden. Toch zijn deze vetzuren wel belangrijk voor het lichaam en met name voor het hart en bloedvaten. Lijnzaad bevat ook veel vezels en is daarom goed voor de spijsvertering. Je kunt lijnzaad door je yoghurt heen roeren, maar het is ook erg lekker door bijvoorbeeld brood of door de pizzabodem.

  Welke van deze zaden is jouw favoriet?

  Vorig artikel
  Win kaarten voor de première van De Boxtrollen Win kaarten voor de première van De Boxtrollen
  Volgend artikel
  HelloFresh kookworkshop HelloFresh kookworkshop

  Gerelateerde artikelen