Over kokosnoten

22 oktober 2013
door Kirsten Ingrediënten

  Kokosnoot1

  Deze week vind je een kokosnoot in de Fruitbox van HelloFresh! Waarschijnlijk is dit een vrucht die je niet wekelijks in je fruitschaal hebt liggen, terwijl je er eigenlijk juist ontzettend veel mee kunt! Je kunt het sap, het vruchtvlees en zelfs de bast (de schil) van de kokosnoot voor van alles gebruiken. Maar hoe krijg je de kokosnoot open? En is het gezond? Lees hier meer over kokosnoten.

  De kokosnoot is eigenlijk geen noot, maar een ‘steenvrucht’ van de kokospalm. Deze kokospalmen groeien in tropische gebieden aan het strand. De kokosnoot zit in een groene schil, die na de oogst verwijderd wordt. Onder deze schil zit de bruine, harige bast. Om te testen of een kokosnoot vers is, kun je er mee schudden. Als je iets in de kokosnoot hoort klotsen, betekent het dat hij vers is! Als je geen kokosnoten kunt vinden in de normale supermarkt, ga dan eens naar de toko.

  Bewaar de hele, ongeopende kokosnoot op kamertemperatuur. De stukken van het vruchtvlees kun je het best in de koelkast bewaren.

  Hoe maak je een kokosnoot open?

  Iedere kokosnoot heeft een zacht deel, een soort ‘oog’. Hier kun je als volgt een gat in maken:

  1. Plaats de kokosnoot op een harde, platte ondergrond, bijvoorbeeld op een stevige snijplank.
  2. Maak met een scherp voorwerp, bijvoorbeeld een schroevendraaier, een gat in het zachte ‘oog’ van de  kokosnoot.
  3. Houd de kokosnoot boven een kom en laat het sap er via het gat uit lopen. Dit sap, ook wel kokoswater genoemd, kun je opdrinken of gebruiken bij het koken.

  Als je het sap uit de kokosnoot hebt laten lopen, kun je hem als volgt openmaken:

  1. Houd de kokosnoot boven een kom, zodat het overige kokoswater daar in zal lopen als de kokosnoot opensplijt. Sla met de botte kant van een zwaar mes op de naad die tussen de ‘ogen’ over de kokosnoot loopt.
  2. Draai de noot rond in je hand, terwijl je rustig met de botte kant van het mes op de naad tikt. De kokosnoot zal uiteindelijk vanzelf opensplijten. Nu kun je het kokosvlees (het vruchtvlees) eten.

  De bast van de kokosnoot kun je bewaren om er bijvoorbeeld plantenbakjes of waxinelichthouders van te maken. Het vruchtvlees kun je rauw en in stukjes eten. Je kunt het ook raspen, om te gebruiken in Oosterse gerechten of in smoothies!

  Is een kokosnoot gezond?

  Een kokosnoot is een vrucht met veel voordelen voor je gezondheid:

  • kokosnoot5Een kokosnoot bevat veel verzadigde vetten. Dit zijn vetten die eigenlijk niet zo goed zijn voor je gezondheid. De verzadigde vetzuren in kokosnoten bestaan echter uit speciale vetten, die je lever erg snel kan afbreken, waardoor je stofwisseling er juist sneller van zal gaan werken!
  • Kokosnoten bevatten veel vitamine B11. Deze vitamine is goed voor je zenuwstelsel en je immuunsysteem. Daarnaast zijn kokosnoten rijk aan mineralen en anti-oxidanten.
  • Kokosnoten zijn een goede bron van vezels. Vezels zijn goed voor de darmwerking en zorgen voor een verzadigd gevoel.
  • En tot slot: een kokosnoot werkt ontstekingsremmend! Het is een natuurlijke afweer tegen virussen, bacteriën en ontstekingen.

  Weet jij nog een lekker gerecht met kokos? Laat het ons via een reactie weten!

  Vorig artikel
  Koolen Champignons Koolen Champignons
  Volgend artikel
  3 tips om de herfst te vieren 3 tips om de herfst te vieren

  Gerelateerde artikelen