Rode peper van dichtbij!

18 november 2015
door Frederieke Geen onderdeel van een categorie

  Rode peper - HelloFresh

  Je zou het wellicht niet zeggen van zo’n exotisch product als de rode peper, maar deze pittige smaakmakers komen bij teler Uijtdewilligen uit Nispen in Noord-Brabant vandaan.Al 10 jaar worden hier rode peper met veel plezier geteeld.

  Teler Uijtdewilligen junior

  Eerst werd er door Uijtdewilligen senior alleen in de volle grond geteeld, maar inmiddels heeft Uijtdewillegen junior het bedrijf overgenomen en wordt er volledig in de kas geteeld. Het telen gebeurt biologisch en de kas wordt verwarmd met warmtekrachtinstallatie. Je waant jezelf in het warme Zuiden door het vele licht en het warme klimaat als je in de kas staat. Kortom; een perfecte omgeving voor exotische rode pepers in ons koude kikkerlandje.

  De oogst

  De oogst van rode pepers is in Nederland seizoensgebonden en gebeurt van maart tot december. De zaadjes worden eerst gezaaid bij een externe plantenkweker en na zeven weken komen ze bij Uijtdewilligen in de kas. Na ongeveer vier weken komen de pepers groen aan de plant en worden vervolgens na acht weken rood.

  Het hele proces gebeurt echter niet vanzelf. Uijtdewilligen junior is vanaf een uur of zeven in de ochtend in de kast te vinden en zorgt er met zijn collega’s de hele werkdag voor dat de pepers zo lekker mogelijk worden. Het klimaat in de kassen beheren en de pepers plukken en verpakken zijn twee van de dagelijkse onderdelen. “We beginnen pas met plukken als we een aanvraag krijgen en dat is precies de reden waarom de kwaliteit van de pepers altijd goed is.” vertelt de teler ons. “Op deze manier komen de pepers het meest vers aan op de eindbestemming.

  De vrijheid en het ondernemerschap vindt Uijtdewilligen het mooiste aan zijn beroep. Naast het feit dat hij het liefste Hollandse pot eet, verwerkt hij zijn eigen rode pepers graag in een lekkere, zelfgemaakte nasi.

  Rode peper – tips & tricks

  Deze kleine smaakmaker komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika en zorgt voor pit in je gerecht. Net zoals bij paprika’s verkleuren pepers langzaam van groen naar rood. Als de peper groen is, is deze nog niet rijp. Toch is zijn pittige smaak dan al erg aanwezig. Het pittigste deel van de rode peper zijn de zaadlijsten die aan de binnenkant zitten. Hou je dus erg van pittig? Voeg dan ook de zaadlijsten toe aan je gerecht. Vind je rode peper zonder zaadlijsten al pittig genoeg? Kijk dan hier hoe je gemakkelijk de zaadjes uit de rode peper haalt. 

  Winterse smoothie met rode peper

  Rode peper kun je ook gebruiken voor andere dingen dan het avondeten. Maak er bijvoorbeeld deze pittige smoothie van. Of maak er deze smoothie met boerenkool, gember, appel en banaan van. Ideaal om je weerstand op peil te houden!

  In welk gerecht verwerk jij rode pepers het liefst?

  Vorig artikel
  Het menu van onze Kerstboxen Het menu van onze Kerstboxen
  Volgend artikel
  Voor de kids: Sinterklaaskleurplaat Voor de kids: Sinterklaaskleurplaat

  Gerelateerde artikelen