Schoonmaken met producten uit je keuken

4 april 2016
door Nora Ingrediënten

  HF151126_Blog_Global_Detox_cw48_3_6410_high

  De lente is nu al even in het land, het moment om je huis overhoop te halen voor de grote lenteschoonmaak! Ook zonder dure poetsproducten, kun je je huis doen blinken.

  Schoonmaakmiddelen met chloor en ammoniak bijvoorbeeld zijn niet alleen duur en niet goed voor het milieu maar ook agressief voor je huid en luchtwegen. Natuurlijke producten zijn een goedkopere, gezondere en meer ecologische oplossing en vaak heb je deze producten gewoon in huis!

  • azijn

  Witte natuurazijn (let op: niet de balsamico- of wijnazijn die je gebruikt voor een HelloFresh-gerecht) is een perfect middeltje om schimmel, vet en zeepresten mee te verwijderen. Wil je je huis ook fris laten ruiken? Voeg dan wat citroenschillen toe aan de azijn. Blinkende ramen zonder strepen? Giet gewoon een stevige scheut azijn in een emmer met warm water en je bent klaar om ramen te lappen!

  Liet de vaatwasser witte sporen achter op je glazen? Met een beetje azijn werk je de aanslag zo weg. Ook aangekoekte pannen met kalkaanslag krijg je makkelijk schoon met een beetje azijn.

  • citroen / citroenzuur

  Citroen ruikt niet alleen lekker fris, het is ook het krachtigste voedingszuur dat er bestaat. Je poetst er bijna alle bacteriën in huis mee weg. Citroen is ook een perfecte vetoplosser én werkt goed tegen kalkaanslag. Een tip voor de zomer: snij een citroen in twee en wrijf ermee je BBQ-rooster schoon.

  • olijfolie

  Olijfolie als schoonmaakmiddel? Nou, dweilen moet je er natuurlijk niet mee doen maar je kunt er perfect hout mee polijsten of roestvrij-staal mee laten glanzen. Voeg een beetje citroensap toe aan een kopje olijfolie en je bent klaar om meubelen te laten blinken. Heb je last van een piepende deur? Een beetje olijfolie aan de scharnieren doet wonderen!

  • zout

  Wil je tegels, glas of een wastafel schuren? Los dan wat zout op in natuurazijn. Werkt perfect! Een andere tip: knoflookgeur krijg je makkelijk uit je handen door je handen in te wrijven met wat zout en dan pas af te spoelen onder water.

  • baking soda / natriumbicarbonaat

  Soda koop je makkelijk bij de supermarkt en werkt perfect als schuurmiddel voor je badkuip of douche. Verdun het poeder met wat water (je maakt het zo vloeibaar als je wil) en schuren maar!

  Zo zie je maar, voor een schoon huis hoef je geen dure schoonmaakmiddelen te kopen. Gewoon de keuken induiken volstaat!

  Probeer jij deze tips uit? Toon ons hoe goed het ging met een voor/na foto!

  Vorig artikel
  Kidspiration: puzzel-kleurplaat Kidspiration: puzzel-kleurplaat
  Volgend artikel
  Ontbijttips – 3 redenen om wel te ontbijten Ontbijttips – 3 redenen om wel te ontbijten

  Gerelateerde artikelen

  2 reacties

  Hi Nora, wat een handige tips! Ik koop altijd huishouddoekjes met citroengeur, maar echt e citroenen gebruiken is natuurlijk handiger (Heb ze namelijk altijd in huis voor zelfgemaakte limonade).
  Zelf gebruik ik ook nog weleens koffiedik tegen nare geurtjes op de handen, zoals bijvoorbeeld vis en knoflook. Helpt ook heel goed!

  Casey schreef:

  Superhandige tips, bedankt!