Over smaak valt te twisten!

23 augustus 2016
door Frederieke Achter de schermen
  © Reinier Bergsma

  © Reinier Bergsma

  In het kookprogramma ‘Over smaak valt te twisten’ strijden enthousiaste kookclubs om de titel van Beste Kookclub van Nederland. 

  Daarbij draait het niet alleen om het bereiden van lekkere, verse en seizoensgebonden gerechten, maar ook om de juiste inschatting van hun kookkunsten. Irene Moors en Rudolph van Veen presenteren het programma. Rudolph is er om de smaak en kooktechnieken te beoordelen en Irene houdt de sfeer er goed in. Beide weten als geen ander wat lekker eten is. Ik sprak met Rudolph en Irene over de show.

  Kookclubs aan de slag

  In de voorrondes nemen steeds twee kookclubs het tegen elkaar op. Daarbij krijgt elk team een volledig uitgeruste kookstudio ter beschikking, plus een reeks verse seizoensgebonden producten. De Freshmarket van HelloFresh zorgt voor producten van de beste kwaliteit die de kandidaten kunnen gebruiken voor hun gerechten. Kwaliteit gaat boven alles en dat is ook hoe onze leveranciers erover denken! De kookclubs hebben iedere week keuze uit lekkere ingrediënten, verzorgd door onze leveranciers. Met de ingrediënten kunnen de teams naar eigen inzicht aan de slag om een zo bijzonder mogelijk gerecht neer te zetten. De gerechten worden beoordeeld door een 20-koppige jury van fijnproevers. Rudolph beoordeelt samen met Maartje en een aantal fijnproevers, waaronder BN’ers, welk gerecht zij het beste vinden om door te gaan naar de volgende ronde. “Het is superleuk om te zien hoe enthousiast en creatief de kookclubs zijn. Een club maakte bij een vleesgerecht een mangosaus. Dan denk je van tevoren ‘dat zou ik toch nooit zo doen’, maar toen ik het proefde was ik meteen verkocht” aldus Irene. “Ook vond ik het verrassend wat een verschil het maakt dat de kookclubs met verse ingrediënten kookten. Zelfs toen een club het vlees iets te lang liet sudderen, smaakte het toch nog lekker!” Rudolph zag de teams hard werken. “Het blijft spannend om te zien of ze binnen de aangegeven tijd alle plannen gerealiseerd krijgen.” zegt Rudolph.

  Culinaire reizen

  Tijdens de show kwam de wereldkeuken goed naar voren. “Er zaten Caraïbische, Franse, Italiaanse en Griekse gerechten bij. Van klassiek tot modern.” vertelt Rudolph enthousiast. “Een aantal weken voor de opnames was ik in Zuid-Frankrijk en sommige gerechten uit de show brachten me weer helemaal in de vakantiesfeer. Heerlijk om het gevoel te hebben dat je op het strand aan het eten bent.” Ook Irene heeft goede culinaire herinneringen aan een aantal reizen.  Zo raadt ze iedereen een bezoek aan San Francisco aan. “In San Francisco vind je heel Europa in 1 stad. Er zijn zoveel verschillende type restaurants en er is een groot aanbod van vers en gezond eten. Totaal niet de standaard Amerikaanse keuken. Ben je in de buurt van San Francisco? Ga dan zeker langs de Fisherman’s Wharf. De clam chowder, een dikke soep met veel vis en schelpdieren geserveerd in brood, is daar echt verrukkelijk.”

  Favoriete gerecht

  Thaise curry’s en sushi. Daar mag je Irene ’s nachts altijd voor wakker maken. “In Thailand weten ze eenvoudige groenten heerlijk op smaak te brengen. De Thaise curry’s die in de box zitten, vind ik zalig. En ook zo gemakkelijk, ons hele gezin is altijd blij als de box weer voor de deur staat.” zegt Irene. Rudolph daarentegen vindt het niet zo makkelijk om 1 ding te benoemen, als we hem vragen naar zijn favoriete gerechten. ‘Het ene moment is Indonesische gago gado mijn favoriet, het andere moment kun je me wakker maken voor Mexicaans eten en het volgende moment ben ik fan van gestoofd lamsvlees met vijgen.” Dat verrast ons niets, als meesterchef blijft Rudolph zijn smaakzin graag continu prikkelen.

  Boodschappen doen met Irene en Rudolph

  Irene noemt zichzelf niet echt een keukenprinses. “Ik ben meer voor het gemak. Zo hoorde ik laatst dat er een uiensnijder bestaat. Ideaal lijkt me dat! Ook zorg ik ervoor dat ik van tevoren weet wat er de rest van de week op het menu staat. Tijdens het boodschappen doen, let ik vooral op de houdbaarheid en of er niet te veel suikers aan de ingrediënten zijn toegevoegd. Standaard zitten er sperziebonen in mijn boodschappenmandje. Daar is mijn zoon dol op en dit staat daarom wekelijks bij ons op het menu.” Rudolph kan zijn boodschappenlijstje spontaan aanpassen. ”Als ik tijdens het boodschappen doen een ingrediënt zie dat veel verser is, dan kan ik radicaal van idee veranderen. Iets waar ik dol op ben is koolrabi. Even schillen, in frietjes snijden, 2 minuten bakken en klaar. Als koolrabi op de markt te vinden is, neem ik het dus sowieso mee!”

  Ook chefs gaan de mist in

  Gaat er bij jou wel eens iets mis in de keuken? Je bent echt niet de enige! “Wat mijn grootste blunder in de keuken is? Stel je voor. De tweede dag van mijn allereerste baan als kok in Zwitserland. Een bruiloftsdiner met 500 hongerige gasten. Ik heb toen de groenten zo laten verbranden dat ze echt niet meer te eten waren. Toen moesten we halsoverkop met alle koks in 5 minuten voor 500 personen salade maken. Dat was wel even stressen.” aldus Rudolph.

  Waar doen de kookclubs het voor?

  Naast de uitdaging van het koken, het plezier tijdens de wedstrijd en de eer om het lekkerste gerecht, wachten de kookclubs nog meer leuks. Zo zit wekelijks het winnende gerecht in de HelloFresh Box. Jij kunt dus ook genieten van die geweldige kookkunsten! Daarnaast wint de uiteindelijke Beste Kookclub maar liefst 25.000,-.

  Wil jij de gerechten uit Over Smaak Valt Te Twisten zelf maken? Dat kan! Vanaf vrijdag 2 september zit het winnende recept in de box. Let op! Je moet dit gerecht kiezen, want hij zit niet in de voorselectie die wij maken.

  Vorig artikel
  Zelfgemaakte limonade van limoen en druiven Zelfgemaakte limonade van limoen en druiven
  Volgend artikel
  Maak kennis met Dafna: onze diëtiste Maak kennis met Dafna: onze diëtiste

  Gerelateerde artikelen